Főoldal > EGÉSZSÉG > Az új sztár: D-vitamin

Az új sztár: D-vitamin

betegségD-vitaminreceptvitaminhiány
0

Írta: and

Azt hittük, hogy már mindent tudunk róla, újabban mégis hatalmas érdeklődés övezi a D-vitamint világszerte – ez az új „sztárvitamin”, nemrégiben a még a Vogue címlapjára is felkerült! Tanulmányok és cikkek ezrei szólnak erről a vegyületről, ami úgy tűnik, sokkal nagyobb szerepet játszik a szervezet működésében, mint bárki is feltételezte volna. Hozzájárul az immunrendszer és […]

Azt hittük, hogy már mindent tudunk róla, újabban mégis hatalmas érdeklődés övezi a D-vitamint világszerte – ez az új „sztárvitamin”, nemrégiben a még a Vogue címlapjára is felkerült! Tanulmányok és cikkek ezrei szólnak erről a vegyületről, ami úgy tűnik, sokkal nagyobb szerepet játszik a szervezet működésében, mint bárki is feltételezte volna. Hozzájárul az immunrendszer és az érrendszer működéséhez, erősebbé teszi az izmokat, csökkenti a gyulladásokat, és még a hajnövekedést is serkenti.

Minden sejt igényli

dvit1.jpg ()„Valóban sokrétű hatású molekuláról van szó, amivel kapcsolatban nagyon gyakori a hiányállapot, pedig igen egyszerű lenne pótolni azt – mondja dr. Horváth Béla bőrgyógyász szakorvos, a Melanomamobil vezető orvosa a kérdésre, hogy minek tudható be ez a hatalmas érdeklődés. – Hiánya olyan gyakori betegségekkel kapcsolható össze, mint időskori csonttörések, szív-érrendszeri kórképek, rosszindulatú daganatok vagy akár az „egyszerű” téli influenzajárványok.”
Sok az egymásnak ellentmondó vélemény, de annyi biztos, hogy a D-vitamin teljes szervezetünkben kifejti a hatását. „Nehéz jó hasonlatot találni rá. Talán olyan lehet, mint egy kedvenc háziállat. Ha hirtelen elveszne, nem állna meg az élet, de semmi nem lenne az igazi, mindenki szomorú lenne, és nem működne semmi sem úgy, ahogy korábban. A D-vitaminnak a legtöbb sejtünkön van receptora. Ha nem tud ezekhez bekötődni, akkor a sejtek működése nem lesz ideális, és ez hosszabb távon betegségeket eredményezhet” – magyarázza dr. Horváth Béla.

Elég? Nem elég?

A D-vitamin hiánya miatt nem volt szokás aggódni, hiszen köztudott, hogy a „napban is van”, ahogy már az óvodában megtanították nekünk. Hagyományosan azt mondják, hogy ha naponta tíz percet fedetlen arccal és karral kint tartózkodunk a napon, bőven elegendő termelődik belőle. De valóban így van ez? A legújabb kutatások szerint korántsem!

Az a mennyiség, amelyet az orvostudomány – egyébként még a 20. század elején, az angolkór gyakorivá válásakor – meghatározott (és ami nem véletlenül nagyjából annyi, amennyi egy kanál csukamájolajban található, vagyis 400 NE, nemzetközi egység), ugyanis éppen arra elegendő csak, hogy megakadályozza ennek a súlyos hiánybetegségnek a kialakulását. Arra azonban már nem elég, hogy a D-vitamin minden fontos szerepét betölthesse a szervezetben. Táplálkozással, napozással a legtöbb ember nem jut elegendő D-vitaminhoz, a téli hónapokban különösen nem, így érdemes azt pótolni. „A legújabb adatok alapján határozottan javasolom a D-vitamin szedését – mondja dr. Horváth Béla –, de orvosként óvatos vagyok az adagolással: ősztől tavaszig napi 1000 NE D-vitamin szedésével nem lőhetünk mellé, de nagyon sokan szednek napi 2000 NE-t is. Legjobb a tabletta, de kiváló a csukamájolajat tartalmazó kapszula is. Jelenlegi ismereteink szerint a tolerálható napi dózis 10 000 NE.” (Csak összehasonlításképp: 85 g tonhalkonzerv például mindössze 200 NE D-vitamint tartalmaz.)
Mindezek után mi lehet az oka annak, hogy itthon csak receptre lehet kapni D-vitamint? „Fogalmam sincs, óriási hiba a hatóságok részéről” – mondja dr. Horváth Béla.

A cikk folytatását keresd a Wellness magazin tavaszi számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X