A tej az egyik legnagyobb tápanyag-sűrűségű élelmiszer, amely a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminokés ásványi anyagok jellegzetes keverékét tartalmazza. Számos különböző formában fogyasztják –joghurtként, joghurt tartalmú turmixként, sajt, fagylalt, krémek vagy ízesített tejitalok formájában, kávébanés természetesen önmagában is. Magyarországon jelenleg évente és fejenként mintegy 160 liter tejnek megfelelő tejet és tejterméket fogyasztanak el az emberek. Ez […]
A tej az egyik legnagyobb tápanyag-sűrűségű élelmiszer, amely a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok
és ásványi anyagok jellegzetes keverékét tartalmazza. Számos különböző formában fogyasztják –
joghurtként, joghurt tartalmú turmixként, sajt, fagylalt, krémek vagy ízesített tejitalok formájában, kávéban
és természetesen önmagában is.
Magyarországon jelenleg évente és fejenként mintegy 160 liter tejnek megfelelő tejet és tejterméket fogyasztanak el az emberek. Ez a mennyiség körülbelül fele az uniós átlagnak, ugyanakkor hazánkban az önmagában elfogyasztott tej mennyisége évente fejenként 63 liter1. Ezzel országunk az uniós országok között az élmezőnyben található. A 15 évesnél idősebb hazai lakosság 84 százaléka hetente legalább egyszer fogyaszt tejet, naponta viszont csak 41 százalék, ami lényegesen az ajánlott mennyiségek alatt marad, melyek a napi kb. fél liter tej vagy tejtermék elfogyasztását javasolják. A legtöbb tejet a nők, a gyermekes családok, a szellemi foglalkozásúak és a nagyvárosiak fogyasztják, azonban az elmúlt 4 évben a tejfogyasztás érzékelhetően csökkent.
Attól függően, hogy az ember a világ melyik táján él, különböző zsírtartalmú tejet talál a boltokban. Az Egyesült Államokban például zsírmentes, 1 és 2 százalékos zsírtartalmú illetve teljes tejet forgalmaznak, hazánkban általában 1,5, 2,8 és 3,4 százalékos formában találkozhatunk a tejjel.
Egy adag (240 ml) tej hozzávetőlegesen 300 mg kalciumot biztosít. Az ajánlott napi kalciumbevitel életkoronként, és egyéb tényezőktől függően eltér, melyet a következő táblázat mutat.
Gyerekek 1-3 éves korig 500 mg
4-8 éves korig 800 mg
Nők, férfiak, fiúk, lányok egyaránt 9-18 korig 1300 mg
19-50 korig 1000 mg
51 éves kor fölött 1200 mg
Terhesség és szoptatás alatt 19 éves életkorig 1300 mg
19 éves kor fölött 1200 mg
ÚJ TÍPUSÚ TEJEK
A fogyasztók ma több különböző tej közül választhatnak. A piacon már kapható szójatej, rizstej,
mandulatej, kókusztej, birkatej és kecsketej is a megszokott tehéntej mellett. A növényi alapú tejtermékek
nagyszerű megoldást jelentenek a tejcukor-érzékenyeknek és azoknak, akik számára az állati tej
fogyasztása emésztési problémákat okoz. A növényi termékek íze nem hasonlít a tehéntej ízére, és élvezeti
értéküket gyakran édesítőszerekkel javítják. A növényi készítmények nem rendelkeznek a tehéntej kivételes
tápanyagtartalmával sem. Ezeket a tejeket sokszor vitaminokkal és tápanyagokkal dúsítják, annak
érdekében, hogy tápértékük megközelítse a természetes tehéntejét.
Egyes tejek tápanyagtartalmának összehasonlítása:
1 csésze/ 240 ml Energia(kcal) Zsír(g) Szénhidrát(g) Fehérje(g) Kalcium(mg)
3,5 %-os tej 176 8,4 13 8 288
2,8 %-os tej 148 6,7 12,7 8 273
1,5 %-os tej 120 3,6 12,7 8 273
Zsírmentes tej 90 0,5 12 8 300
Juhtej 260 16,8 13 14 463
Szójatej 125 5 12 6-7 93
Rizstej 100 2 30 1 *
Mandulatej 80 2,5 10 2 *
Kókusztej 552 57 13 5,5 38
*Ezek a termékek természetes körülmények között nem tartalmaznak jelentős mennyiségű kalciumot, így a gyártás során adják hozzá, ami végül 150-500 mg körüli érték / adag.
A TEJ KIVÉTELES TÁPANYAG-ÖSSZETÉTELE:
A tej több mint 10 olyan alapvető tápanyagot tartalmaz, amelyek segítik az egészség megőrzését és a
betegségek megelőzését. A tej jótékony hatásainak egyszerűbb megértése érdekében részletesen számba
vesszük a legfontosabb összetevőket. A felsoroltakon túl – a tejzsír mellett – a tej magnéziumot, cinket és
C-vitamint is tartalmaz. A kiegyensúlyozott étrend részeként egy adag (240 ml) tej energia- és tápanyagtartalma bármely életkorban hozzájárul a szervezet egészségének megőrzéséhez.
Kalcium – a napi szükséges bevitel 30 %-a* Egy adag (240 ml) tej a napi kalcium-szükséglet 30%-át
fedezi. A kalcium az erős fogazat felépítéséhez és megőrzéséhez szükséges, valamint fontos szerepet játszik
az idegrendszer működésében, az izom-összehúzódás és a véralvadás folyamatában és a legújabb
kutatások jelentőséget tulajdonítanak a testtömeg karbantartásban betöltött szerepének.
Jód – a napi szükséges bevitel 25 – 30 %-a* A tejtermékek kiemelkedő forrásai lehetnek a táplálékkal
felvett jódnak is, így segítik a golyva (pajzsmirigy megnagyobbodás) megelőzését. Mindazonáltal számos
tanulmány kimutatta a tej jódtartalmának évszaktól és területtől függő változását. Egy adag tej átlagosan
50 mg jódot tartalmaz.
D-vitamin – a napi szükséges bevitel 25 %-a* Csak a vitaminnal dúsított tej egy pohárnyi adagja
tartalmazza a napi szükséges D-vitamin-mennyiség 25%-át (az Egyesült Államokban ez az általános). A D-vitamin a kalcium felszívásához és a csontok szervetlen állományának felépítéséhez szükséges. A dúsított
tej éppen ezért kiváló forrása e nélkülözhetetlen tápanyagnak.
Riboflavin – a napi szükséges bevitel 26 %-a* A tej kitűnő riboflavin- (B2-vitamin-) forrás, ami a napi
szükséges mennyiség 26%-át tartalmazza. A riboflavinnak alapvető szerepe van az energiatermelő
folyamatokban.
Foszfor – a napi szükséges bevitel 22 %-a* A tej a napi foszfor-szükséglet 22%-át fedezi. Fontos szerepet
tölt be a zsírok és a cukrok anyagcseréjében is.
B12-vitamin – a napi szükséges bevitel 18 %-a* A B12-vitamin a vörösvértestek oxigénszállító
képességének megőrzéséhez kell. Egy adag (240 ml) tej a napi szükséglet 18%-át tartalmazza ebből a
vitaminból.
Fehérje – a napi szükséges bevitel 16 %-a* A megfelelő fehérjebevitel az izomzat és a szervezet számos
egyéb szövettípusának felépítéséhez és fenntartásához szükséges. A tej teljes és kiemelkedő minőségű
fehérjeforrás, ami valamennyi esszenciális aminosavat (azaz fehérje-összetevőt) tartalmaz. Egy adag tej a
napi fehérjeszükséglet mintegy 16%-át fedezi.
Kálium – a napi szükséges bevitel 11 %-a* A káliumra a folyadékegyensúly és a normális vérnyomás
megőrzéséhez, az izomműködéshez és izom-összehúzódáshoz van szükség. A napi kálium-szükséglet 11%-
át fedező tej több káliumot tartalmaz, mint a sport-italok.
Niacin – a napi szükséges bevitel (vagy niacin-ekvivalens) 10 %-a* Az emberi szervezetben a niacin számos
enzim működőképességének megőrzéséhez nélkülözhetetlen. Fontos szerepet tölt be a zsírok és a cukrok
anyagcseréjében is. Egy pohár tej a napi szükséges niacin mennyiség 10%-át tartalmazza.
A-vitamin – a napi szükséges bevitel 5 %-a* Egy pohár tej a szervezet napi A-vitamin-igényének 5%-át
fedezi. Erre a tápanyagra a jó látás, az egészséges bőr, a sejtek növekedése és a hatékony immunrendszer
érdekében van szükség.
*Egy adag (240 ml) teljes tejre vonatkozó számadatok: a napi százalékértékek meghatározásakor egy 2000 kalóriás étrendet véve alapul.
A KALCIUM FELSZÍVÓDÁSA
Az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben jelenlevő ásványi anyag a kalcium, amelynek 99%-a a
csontokban és a fogakban található. Az erős csontozat és fogazat megőrzéséhez minden életkorban szükség
van a megfelelő kalcium-tartalmú élelmiszerek fogyasztására. Emellett az is fontos, hogy már
kisgyermekkorban elkezdődjön a kalciumban gazdag ételekkel való ismerkedés, mivel ezek alapozzák meg
az erős csontrendszer és fogazat kialakulását, és segíthetik olyan, idősebb korban kialakuló krónikus
betegségek megelőzését, mint például a csontritkulás.
Egy közelmúltban folytatott kutatás szerint napi 1 g kalcium fogyasztása 25-30%-kal csökkenti a csípőtörés kockázatát az időskorú lakosság körében. Számos kalciumtartalmú élelmiszer van, de nem minden kalciumforrást hasznosít szervezetünk egyenlő mértékben. Fontos kalciumforrás például a tej, a tejtermékek, a mandula, a spenót, a mák, dió, a brokkoli és más zöld leveles zöldségfélék, a kalciummal dúsított gyümölcslevek, tofu és egyes gabonapelyhek, valamint az ásványvizek és a halak.
A legmagasabb biológiai hozzáférhetőségű kalciumforrások a tej és a tejtermékek, különösen a savanyított tejtermékek mint a joghurt és kefír, hisz a Ca felszívódását a savas közeg elősegíti. Ha az étrendünk nem tartalmaz elegendő kalciumban gazdag élelmiszert, különböző kalciumtartalmú táplálék-kiegészítő közül választhatunk, azonban törekedni kell a természetes Ca-forrásokra, hisz azok olyan egyéb tényezőkkel rendelkeznek, melyek elősegítik a Ca-felszívódást, beépülését. A kalcium tatalmú étrend-kiegészítők hosszú távú fogyasztásának megkezdése előtt dietetikussal vagy orvossal kell konzultálni, hogy nem lehet-e esetleg valamilyen más kalcium-forrást találni.
A természetes eredetű, sok kalciumot tartalmazó ételek fogyasztásának további előnye, hogy más
tápanyagokból (fehérjékből, szénhidrátokból, magnéziumból, foszforból, káliumból, cinkből, D-vitaminból,
tiaminból és riboflavinból) is többet veszünk magunkhoz általuk. Azok, akiknek az étrendje kevés kalciumot
tartalmaz, nagy valószínűséggel az előbb említett esszenciális tápanyagokból is keveset fogyasztanak.
A KALCIUM ÉS A CSONTOK
A kalcium nélkülözhetetlen a csontok növekedéséhez és fejlődéséhez. Valamikor a serdülőkor és a fiatal
felnőttkor ideje alatt a csontok szervetlen állományának gyarapodása egy csúcsértéket ér el. A maximális
csonttömegnek mintegy 90%-a 20 éves korra kialakul. Alapvető fontosságú ebben az életkorban a sok
kalciumot tartalmazó ételek, így a tej és a tejtermékek, fogyasztása és az ezzel egyidejűleg történő fizikai
aktivitás, mely elősegíti a kalcium beépülését a csontokba. Jóllehet más élelmiszerekből (spenótból,
lazacból, brokkoliból és mandulából) is kerülhet kalcium a szervezetbe.
A TEJFELDOLGOZÁS
A feldolgozott tej 85 – 90 %-a Holstein típusú marháktól származik, ez a típusú szarvasmarha adja ugyanis
világszerte a legtöbb tejet annak ellnére, hogy tartása nem igényel különösebb körülményt. Egyes
országokban a lefejt tejet pasztörizálják, homogenizálják, majd dúsítják, mielőtt az a fogyasztók asztalára
kerülne. A pasztörizálás során a tejet meghatározott ideig magas hőmérséklettel kezelik. Ez az eljárás
elpusztítja a baktériumokat és meghosszabbítja az ital eltarthatóságát anélkül, hogy különösebben
megváltoztatná a tej tápanyag-összetételét.
A homogenizálás során a zsiradékot felaprózzák és egyenletesen eloszlatják a tejben, aminek köszönhetően sima és egyenletes állagú italt kapunk. Mivel a tej minőségét és összetételét leginkább a tehén tartásának körülményei és azok közül is leginkább a takarmány minőségi összetétele határozza meg, a különböző minőségű és tartalmú tejeket néha vitaminokkal (A- és D-vitaminnal), hozzáadott fehérjével vagy kalciummal dúsítják. A dúsítási folyamat biztosítja a tej magas tápanyag-sűrűségének megőrzését. Nem minden országban dúsítják a tejet; ez elsősorban Észak-Amerikában bevett eljárás.
A TEJ JÓTÉKONY HATÁSAI
Napi három pohár tej vagy három adag tejtermék elfogyasztása jótékony hatású az egészségre és segíti a
betegségek megelőzését, felvértezi az immunrendszert. Kutatások igazolják, hogy a tej és a tejtermékek
fontos szerepet játszanak a csontritkulás megelőzésében, a szív- és érrendszeri betegségek és a
vastagbélrák kockázatának csökkentésében, az inzulin-rezisztencia (cukorbetegség) enyhítésében és segítik
az ideális testsúly megőrzését.
Szív- és érrendszeri betegségek
Ezek a megbetegedések a szív artériáiban kialakuló vérrögök miatt csökkenő véráramlással járnak. A rög
akadályozza a szívizomzat vér- és oxigénellátását, ami a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke
kockázatát hordozza. Kutatási eredmények szerint az alacsony zsírtartalmú és a zsírszegény tej illetve
tejtermékek fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázati faktorainak kialakulási
valószínűsége, azaz csökken az LDL-koleszterin mennyisége, javul a vér koleszterin-összetétele, csökken a
homocisztein-szint és a vérnyomás.
Vastagbélrák
Ez a betegség a vastagbelet és annak működését károsítja. A rákos elváltozás a vastagbélfal sejtjeinek
kóros túlburjánzásával jár. A legújabb kutatások szerint a tej és a tejtermékek fogyasztása jelentősen le
tudja lassítani a vastagbél hámsejtjeinek osztódását, és ezzel csökkentik a betegség kialakulásának
veszélyét.
Inzulin-rezisztencia
Az inzulin a véráramban levő cukrok átalakításához szükséges, továbbá segíti a sejtek energiatermeléséhez
szükséges cukor felvételét. Az inzulin-rezisztenciában szenvedő emberek véréből a cukor nem jut be a
sejtekbe, ami hiperglikémiát okoz, ez pedig 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. A legfrissebb kutatási
eredmények szerint a tej- és tejtermék-fogyasztás segíti az inzulin-rezisztencia megelőzését. Egy
vizsgálatban azoknál a túlsúlyos személyeknél, akik a napi ajánlott tej- illetve tejtermék-mennyiség
másfélszeresét fogyasztották, 70%-kal kisebb eséllyel alakult ki inzulin-rezisztencia.
Az ideális testsúly megőrzése:
Az elhízás világszerte egyre komolyabb egészségügyi problémákat okozó népbetegség. A világ számos
fejlett országában 50%-os vagy ennél is nagyobb a túlsúlyos vagy elhízott emberek aránya. E növekvő
arány miatt egyre több és több pénzt igényel a testsúlynövekedéssel járó egészségügyi problémák kezelése.
Több ellenőrzött klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a tejen és tejtermékeken alapuló, alacsony
energiatartalmú étrenden élő túlsúlyos és elhízott személyek gyorsabban fogytak, mint azok, akik pusztán
csökkentett kalóriatartalmú ételeket fogyasztottak. Habár a folyamat pontos háttere még nem ismert, úgy
tűnik, a tej és a tejtermékek segíthetik az ideális testsúly és testzsír-arány megőrzését.
Csontritkulás
A betegség latin nevének jelentése „lyukacsos csont”. Az elsősorban a felnőtt lakosságot érintő probléma
során lecsökken a csont szervetlen állománya, amit az okoz, hogy ez az állomány nem fejlődik kielégítően a
kamaszkor időszakában. A betegség a csontok gyengülésével jár, ami növeli a csonttörések kockázatát. A
csontritkulás megelőzhető. A tejjel és tejtermékekkel – elsősorban a növekedési időszakban – felvett,
megfelelő mennyiségű kalcium csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét idősebb korban. A kalciumot
a betegség kezelésére is használják. A legtöbb esetben a csontritkulás megelőzhető, ha valaki egész élete
során megfelelő mennyiségű kalciumot fogyaszt és testtömeg-növelő gyakorlatokat (lendületes séta,
kocogás, erőnövelő edzés) végez.
Tejcukor-érzékenység (laktóz intolerancia)
Tejcukor-érzékenység esetén a szervezet nem képes előállítani a tejcukor (laktóz) lebontásához szükséges
laktáz enzimet. Ez az anyagcserezavar gyakrabban jelentkezik az afrikai, ázsiai és a mediterrán lakosság
valamint az amerikai őslakosok körében. A tejcukor-érzékenyeken kis mennyiségű tejtermék fogyasztása
után nem feltétlenül jelentkeznek a betegség tünetei. A tejcukor-érzékenyek általában kis mennyiségben
fogyaszthatnak tejet, csökkentett laktóztartalmú tejet, továbbá szintén fogyaszthatják a legtöbb sajtot és
joghurtot. Javasolt, hogy azok is próbálkozzanak meg óvatosan a tejtermékek fogyasztásával, akiknél
felmerül a tejcukor-érzékenység gyanúja, annak érdekében, hogy megtudják, mely tejtermékeket és milyen
mennyiségben fogyaszthatnak a tünetek megjelenése nélkül.
KEDVENC ITALAINK ÉS A TEJ
A tej hozzáadásával készült italok, mint pl. a capuccino, caffé latte, és kakaó az egyik legjobb lehetőség a
kalcium tejjel történő bevitelére. 1 adag (240 ml) a napi kalcium bevitel 25 %-át képes fedezni.
A koffein és a kalcium
Tudományos felvetések szerint, a koffeinfogyasztás a szervezet kalciumvesztését fokozza. Azonban azoknak
a nőknek a csonttömege, akik naponta legalább egy adag (240 ml) tejet elfogyasztottak, nem változott. A
kávét tartalmazó italokhoz kevert tej pótolhatja a szervezetből kiürülő kalciumot.
A koffein és a teljesítőképesség
A koffein természetes forrásai a kávé, a tea, a kakaóból és csokoládéból készült termékek. Elfogadott, hogy
a koffein fokozza a központi idegrendszer működését, aminek jótékony szellemi, fizikai, fiziológiai és
lélektani hatásai vannak. A koffein hasznos tulajdonsága, hogy javítja a szellemi frissességet, a
koncentráció képességet, kedélyjavító hatású és fokozza a fizikai teljesítményt. A koffein széles körben
alkalmazott teljesítményfokozó szer (teljesítményfokozóknak a munkavégző illetve fizikai teljesítő
képességet javító anyagokat nevezzük).
Számos tudományos kutatás igazolta, hogy a koffein jótékonyan befolyásolja a szellemi, fizikai teljesítményt. 30-120 perces testmozgás során a koffein lassítja a kifáradást illetve fokozza a teljesítőképességet. A koffein bizonyítottan javítja a nagy erőkifejtést igénylő sportokban nyújtott eredményt is, például súlyemelés, atletizálás, rövid távú úszás, kerékpározás vagy futás során. Az optimális koffeinmennyiség 200-300 mg, 60 perccel a verseny előtt fogyasztva. Kutatások meggyőzően igazolták ennek a mennyiségnek a jótékony fizikai és szellemi hatásait, amelyek 2-3 órán át tartanak.
Kávé tejjel
A Nestlé svájci kutatóközpontjában (Nestlé Research Center – NRC) három különböző kávézási szokással
rendelkező csoportot vizsgáltak. Az eredmények a tejes és az édes kávékülönlegességek híveinek sem okoztak csalódást: bebizonyosodott ugyanis, hogy a tej, a cukor és a krémező hozzáadása nem rontja a kávéban található értékes antioxidánsok felszívódásának hatékonyságát.
Valóban jobb a biotej?
Tápanyag-összetételüket tekintve nincs különbség a biotej és a hagyományos tej között. Mindkét típus tiszta, természetes és biztonságos. A „bio-„ előtag az állattartás körülményeire vonatkozik és nem a végtermék minőségi jellemzője. Függetlenül attól, hogy biotejet vagy hagyományos tejet vásárolnak-e, a fogyasztók tápanyagokban gazdag és egészséges terméket kapnak.
Forrás: Nestlé Életmód Iránytű
A Nestlé a felnőtteknek is segítséget nyújt a kiegyensúlyozott életmód kialakításában. A Nestlé Életmód Központ célja a felnőtt magyar lakosság egészségi állapotának javítása. A www.eletmodkozpont.hu internetes oldalon megtalálható életmódprogram hiteles információkkal, neves szakértők személyre szabott tanácsaival, hasznos életvezetési tippekkel és közismert személyiségek vallomásaival segít a testi-lelki harmónia
kialakításában.