Főoldal > EGÉSZSÉG > Előzd meg az allergia szövődményeit!

Előzd meg az allergia szövődményeit!

allergiabetegségmegelőzésszövődmény
0

Írta: and

Az allergia szövődményes betegségeinek kialakulásában elsősorban anatómiai okok játszanak szerepet. Az arckoponya csontjaiban több levegőtartalmú üreg van, melyek szűk szájadékkal nyílnak egymásba. Ilyen üreg az orrmelléküreg és a középfül is. A nem, vagy rosszul kezelt allergiás beteg nyálkahártyája megduzzad, elzárja a kivezető nyílásokat, így a váladék nem tud kiürülni, bent marad, és tökéletes táptalajt biztosít […]

Az allergia szövődményes betegségeinek kialakulásában elsősorban anatómiai okok játszanak szerepet. Az arckoponya csontjaiban több levegőtartalmú üreg van, melyek szűk szájadékkal nyílnak egymásba. Ilyen üreg az orrmelléküreg és a középfül is.
A nem, vagy rosszul kezelt allergiás beteg nyálkahártyája megduzzad, elzárja a kivezető nyílásokat, így a váladék nem tud kiürülni, bent marad, és tökéletes táptalajt biztosít a baktériumoknak és vírusoknak.

Azok a betegek, akik már az elejétől megfelelő kezelést kapnak, képesek felismerni az allergia jeleit, és megkülönböztetni azokat más betegségektől, így ők jóval hamarabb kaphatnak kezelést és múlhatnak el tüneteik.
Ha az allergiás tünetek egy-két nap allergiaellenes kezelés után sem enyhülnek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárhassa a szövődmények és más betegségek lehetőségét.

Arcüreggyulladás

Leggyakoribb tünetei a gennyes, sárgás vagy zöldes színű, esetleg kellemetlen szagú orrváladék, dugulás, és állandó telitettség érzése az arcüregekben. Előfordulhat a délelőtti órákban jelentkező fejfájás, vagy a fülekbe sugárzó fájdalom is, ami hajolgatáskor vagy ugráláskor fokozódik.

Általában arckoponya-röntgennel megállapítható a gyulladás súlyossága az üregekben felgyűlt váladék mennyiségéből. Leggyakrabban antibiotikummal kezelhető, azonban ha ez nem jár sikerrel, az arcüreg átmosására lehet szükség, ami bár nagyon kellemetlen módszer, azonnali enyhülést hoz a nagy fájdalomból. Ilyenkor az alsó orrkagyló alatti vékony csontlemezt átszúrva juttatnak mosófolyadékot az arcüregbe, ahonnan a kivezető nyíláson át magával sodorja a váladékot.

Középfülgyulladás

A középfül is egy üreg, melyben felgyűlhet a váladék, ami nagyon erős fájdalommal, dugultság érzéssel és gyakran halláscsökkenéssel jár. Előfordulhat szédülés is, vagy ritkábban hányás és láz.

Az arcüreggyulladáshoz hasonlóan kezdetben gyulladáscsökkentőkkel és antibiotikumokkal kezelik, azonban ha ez nem hoz rövid időn belül javulást, drasztikusabb beavatkozásra lehet szükség. A dobhártya átszúrását érzéstelenítésben végzik. A váladék távozásával azonnal megszűnik a dobhártya nyomásából adódó fájdalom, és a hallás is javul.

allerg2.jpg ()
Orrüreggyulladás

Az allergiás orrüreggyulladás nagyon elterjedt betegség, leginkább szénanáthaként ismerheted. Ez az orr üregeinek gyulladásos megbetegedése, a nátha következménye.
Gyógymódja megegyezik az allergiáéval, orrcseppekkel kezelhető.

Az allergiás, vagy ödémás orrüreggyulladás a dugulás mellett náthával is járhat, és gyakran átterjed az arcüregekre. Időben megkezdett allergia ellenes kezeléssel nagyon jól gyógyítható.

Orrpolip

Bár az orrpolipok kialakulásának oka még nem ismert, legnagyobb részben légúti allergiások között alakul ki. Az orrpolip az orrnyálkahártya túlburjánzása, mely az alapjától vékony nyúlványon indul, és kiszélesedő gömb lesz belőle. A polipok képesek visszahúzódásra és gyors duzzadásra is. Leggyakoribb tünete a sehogyan sem kezelhető orrdugulás, orrfolyás és vérzés. Általában endoszkópos műtéttel távolítják el a gyógyszerekre nem reagáló polipokat, majd folyamatosan szteroid tartalmú orrspray-ket alkalmaznak, melyek gátolják a növekedésüket és a kiújulásukat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X