Főoldal > EGÉSZSÉG > Így védekezz a napégés ellen!

Így védekezz a napégés ellen!

bőrnapégésnapozásvédelem
0

Írta: and

A napégés bőrrákot is okozhat Bőröd létfontosságú funkciókat lát el, ám a napozás során számtalan veszélynek van kitéve. A dermatitis solaris-t, más néven napégést a káros napsugarak okozzák, s bár bőröd alapvetően rendelkezik az UVA és UVB sugarak elleni természetes védőmechanizmussal, azonban ha a melanintermelés és a pigmentáltság nem elég intenzív, gyorsan és könnyen leéghet. […]

A napégés bőrrákot is okozhat

Bőröd létfontosságú funkciókat lát el, ám a napozás során számtalan veszélynek van kitéve. A dermatitis solaris-t, más néven napégést a káros napsugarak okozzák, s bár bőröd alapvetően rendelkezik az UVA és UVB sugarak elleni természetes védőmechanizmussal, azonban ha a melanintermelés és a pigmentáltság nem elég intenzív, gyorsan és könnyen leéghet.

A világos bőrű, szőke hajú emberek fokozottan hajlamosak a napégés veszélyeire, ám a túlzásba vitt napozás illetve a bőrsérülés – még korlátozott napsugárzás mellett – is okozhat napégést, amely súlyosabb esetekben akár maradandó bőrkárosodást eredményezhet.

napegescikk1.jpg ()Az égési sérülések fokozatai

A napfény okozta leégés tünetei az elsőfokú égéshez hasonlóak. Enyhébb formája általában csak a bőr felső rétegét, az epidermiszt károsítja, amelynek jelei a bőrpír, a bőrfeszülés, amely gyakran fájdalommal, érzékenységgel és napszúrással párosul. Ezek a tünetek azonban néhány nap alatt elmúlnak, és nem okoznak maradandó hegeket.

A másodfokú égés már károsítja az egész hámréteget és az alatta lévő irhát. A kezdeti bőrvörösséget szinte azonnal hólyagosodás, égési duzzanat követi. Ezek nagyon fájdalmasak, illetve egy ismételt leégés hatására jelentősen megnő a bőrrák kialakulásának veszélye. Másodfokú égésnél a gyógyulási folyamat kb. 2-3 hét, ám mélyebb típusúaknál akár 1 hónapig is eltarthat. Harmadfokú égés esetén a felhám és az irha teljesen, míg a bőr alatti kötőszövetek részlegesen károsodnak. Ilyenkor ugyan nem keletkeznek hólyagok, ám az érintett bőrfelület erősen duzzadt, s a gyógyulás nem hámlással, hanem a bőr összehúzódásával történik.

Wellness Cafe tipp: Leégés esetén azonnal húzódj árnyékba, és legalább 1 hétig kerüld a napfényt, hogy a bőröd regenerálódhasson.

Csökkentsd a kellemetlen tüneteket!

A napégésre gyors segítséget kínál a Feniderma napégés elleni hab spray, ami hűsíti a napégette bőrt, átveszi a bőr magas hőmérsékletét, valamint megszünteti a feszítő érzést. Az antiszeptikus, ötkomponensű Sudocrem fájdalomcsökkentő, érzéstelenítő hatású, segíti a bőr összehúzódását és csökkenti a gyógyulási folyamatban résztvevő szöveti folyadékvesztést. A Panthenol Spray értékes B5 provitamint tartalmaz, amely elősegíti a károsodott, leégett bőr regenerálódását és a sebgyógyulást.

Bővebb infó: www.panthenol.hu

Wellness Cafe tipp: A maximális fényvédelem érdekében ne feledkezz meg ajkaid ápolásáról sem.

napegescikk2.jpg ()Hívd segítségül a népi gyógymódokat!

Ha a leégésed viszonylag enyhe fokú, hatékony megoldást jelenthet a túró, a joghurt vagy a tejföl, amelyeket a piros, duzzadt testfelületre kenhetsz, illetve a fekete tea, amit megfőzve a fürdővízbe tölthetsz. Akut vagy közepes leégés esetén zuhanyozz le hideg (25 fokos) vízzel, vagy keverj fél teáskanál ecetet egy tál hideg vízbe, majd puha ruhával borogasd át az érzékeny bőrfelületet. A friss petrezselyem is enyhítheti a tüneteket, és ideiglenes megoldást jelenthet, ha a bőrödre paradicsom- vagy burgonyaszeleteket teszel, majd pár perc múlva frissre cseréled őket. A gyorsabb gyógyulás érdekében igyál sok folyadékot, friss zöldség- és gyümölcslevet, amelyekkel hidratálod a szervezetet.

Wellness Cafe tipp: Ha az említett tünetek lázzal, fejfájással vagy hányingerrel párosulnak, azonnal fordulj szakemberhez!

Előzd meg a bajt!

Napozás előtt használj olyan magas faktorszámú fényvédő krémeket, amelyek megfelelnek a bőrtípusodnak. A Vichy arcra használható, 30 faktoros napvédője Mexoryl XL fényszűrővel ellátott, ami óvja a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól, a korai bőröregedéstől és a pigmentfoltoktól. Ha száraz, érzékeny vagy napallergiára hajlamos a bőröd, könnyebben leéghet, így érdemes olyan kímélő, antiallergén készítményekkel ápolnod, amelyek növelik a bőr természetes védekezőképességét és gátolják annak idő előtti öregedését. A Dr. Spiller Szenzitív arcápolói természetes növényi kivonatokat és UV szűröket tartalmaznak, amelyek nyugtatják, védik az érzékeny bőrt, így a napozás előtti bőrápolás ideális szerei. A terméket itt rendelheted meg: http://www.fm-parfum.hu/

Játssz és nyerj a Zepter játékán!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X