Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne vedd félvállról a napszúrást!

Ne vedd félvállról a napszúrást!

hőgutanapégésnapozásnapszúrásvédelem
0

Írta: and

A napozás árnyékos oldala A napszúrás okozója a közvetlen UV sugárzás, ami főleg akkor érhet, ha hosszabb ideig tartózkodsz a napon és fedetlen a fejed. A levegő felmelegedése káros folyamatokat generál a szervezetedben, a megnövekedett véráramlás irritálja az agyhártyát, s így tulajdonképpen egy steril agyhártyagyulladáson esel ám, ami súlyosabb esetekben halállal is végződhet. A napszúrás […]

A napozás árnyékos oldala

A napszúrás okozója a közvetlen UV sugárzás, ami főleg akkor érhet, ha hosszabb ideig tartózkodsz a napon és fedetlen a fejed. A levegő felmelegedése káros folyamatokat generál a szervezetedben, a megnövekedett véráramlás irritálja az agyhártyát, s így tulajdonképpen egy steril agyhártyagyulladáson esel ám, ami súlyosabb esetekben halállal is végződhet. A napszúrás kialakulásának leggyakoribb okai a sokáig tartó napozás, a meleg ruházat, a nagymértékű folyadékveszteség, az erős fizikai megterhelés nagyon meleg környezetben, a szokatlanul magas páratartalom, vagy a kismértékű légáramlás, ám a napszúrást egyes antipszichotikus gyógyszerek is előidézhetik.

Forró a fejed?

Az enyhébb típusú napszúrás kezdetekben tünetmentes, majd pár óra múlva fejfájással, szédüléssel, kábultsággal, hányingerrel jelentkezik, illetve olyan kísérő tünetekkel, mint a forró, élénkvörös fej, a hűvös bőr, a nyaki merevség, a nehéz légzés és a nyugtalanság. Súlyosabb esetekben a test hőmérséklete hirtelen megemelkedik, akár 40 °C-ra is felkúszhat, amelynek gyakori következménye az ájulás. A napszúrás általában egy enyhébb lefolyású betegség, és viszonylag gyorsan elmúlik, ám ha nem javul az állapotod, azonnal fordulj szakorvoshoz.

napszuras2.jpg ()

A guta kerülget?

Hőgutát napozás nélkül is kaphatsz, ami akkor jelentkezik, ha az agyadban lévő hőközpont termikus szabályzásában hosszabb ideig fennálló zavar keletkezik. A hőguta kiváltó oka lehet még a lázas állapot, a testsúlyfelesleg, a mentális betegségek, az alkoholfogyasztás, a keringési zavarok és egyes gyógyszerek. Figyelmezető jelei a vörös fej, a sápadt, forró, száraz bőr, a kiszáradás, a légzési nehézség, a tompa arckifejezés, az emelkedett pulzusszám, ám lüktető fejfájást, émelygést, szédülést, vagy végtagi, hasi görcsöket is tapasztalhatsz. A hőguta rendkívül veszélyes betegség, hisz a nagyon magas testhőmérséklet (43-44 °C) károsíthatja az agyat, eszméletvesztéssel járhat, és ha nem kezelik időben a tüneteket, akár halálhoz is vezethet. A fenti tünetek jelentkezésekor azonnal menj hűvös helyre, tedd lábaidat egy székre, és a szervezet elektrolit-háztartásának kiegyenlítésére igyál sótartalmú vizet. A panaszok enyhítésére alkalmazz vizes kendős vagy hűtő ülőfürdős megoldást.

Hűtsd a testedet

Ha napszúrást kaptál, első feladatod behúzódni egy hűvös helyre. Nagyon fontos a felmelegedett test hűtése, amit a legegyszerűbben hideg vízbe áztatott törlőkendővel és ventillátorral érhetsz el. Igyál langyos (nem forró) folyadékot, húslevest vagy gyümölcslevet. Regeneráld a bőrödet külsőleg olyan illóolajokkal, amelyek ápoló és nyugtató hatásúak, ilyen pl. a levendula, a szantálfa, a teafa vagy a narancsvirág. A leégett bőrfelületre tegyél aloé vera gélt vagy túrót, illetve fogyassz minél több A-vitaminban gazdag ételt, friss zöldségeket és gyümölcsöket.

napszuras3.jpg ()

Napozz óvatosan 

Bármennyire is imádod a meleget, soha ne aludj el a napon, kerüld a 10 és 15 óra közti napfürdőzést, és inkább az árnyékban pihenj. Mielőtt a napra mész, kend be a bőrödet magas faktorszámú krémmel, és viselj légáteresztő anyagból készült ruhákat, kalapot vagy sapkát, illetve megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveget. Gondoskodj a bőséges folyadékbevitelről, (2-3 liter naponta), kerüld az alkoholt, a cigarettát és a forróságban ne végezz olyan mozgást, ami túlzottan igénybe venné a szervezetedet.

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Tippek fogaink egészségének megőrzéséhez

Őrizzük meg egészséges mosolyunkat!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X