Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 tipp az egészséges szemekért

8 tipp az egészséges szemekért

ártalmasegészségszemtünetvédelem
0

Írta: and

Sokszor érzed, hogy ég, fáj és piros a szemed? Ennek nagyon sok oka lehet, a légkonditól kezdve egészen a kevés alvásig. Néhány egyszerű tanács betartásával magad mögött hagyhatd ezeket a kellemetlen tüneteket. 1. Megfelelő fény A munkahelyeden és otthon is nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a fény. Sem a túl erős világítás, sem a sötétség […]

Sokszor érzed, hogy ég, fáj és piros a szemed? Ennek nagyon sok oka lehet, a légkonditól kezdve egészen a kevés alvásig. Néhány egyszerű tanács betartásával magad mögött hagyhatd ezeket a kellemetlen tüneteket.

1. Megfelelő fény

A munkahelyeden és otthon is nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a fény. Sem a túl erős világítás, sem a sötétség nem jó a szemnek – a szélsőséges viszonyok megerőltetik a szemet, ami így könnyen bepirosodhat.

2. Pislogj!

Ha számítógép előtt ülsz, sajnos könnyen előfordulhat, hogy kiszárad a szemed. A monitor előtt ülve ugyanis nem pislogunk eleget, így a szemünk sem kap elég nedvességet. Tarts óránként legalább tíz perc szünetet, állj fel a gép elől és sétálj egyet, közben pedig figyelj oda a megfelelő pislogásra.

szemek2.jpg ()3. Tornáztasd!

Mint ahogy a testünk legtöbb izmának, úgy a szemizmunknak is szüksége van tornára. Ráadásul ezeket az izmokat minden megerőltetés nélkül tarthatod karban. Miközben utazol a buszon, végezd el a gyakorlatokat! Meredj a távolba egy-két percig, majd fókuszálj egy előtted lévő tárgyra. Ismételd meg a gyakorlatot legalább ötször.

4. Friss levegő

Bár a klíma a negyven fokos melegben tényleg csodát tesz, hosszú távon sajnos nem jó a szemünknek. Ha a munkahelyeden nincs lehetőséged ablakot nyitni, akkor óránként legalább egyszer állj fel az asztalod mellől és sétálj a szabad levegőn pár percet.

5. Védd a naptól!

Az UV-sugarak nemcsak a bőrünkre, hanem a szemünkre is káros hatással vannak. Ha eddig még nem tetted, akkor szerezz be most egy napszemüveget. Nem kell a legdrágábbat megvenned, hiszen az olcsó ugyanolyan jó lehet, csak egyre figyelj: legyen a lencsékben UV-szűrő.

6. Helyes táplálkozás

Bármilyen hihetetlen, de a helyes táplálkozás is elengedhetetlen szemeink épségéhez. Fogyassz C-vitaminban (paprika, citrusfélék, kivi), E-vitaminban (mandula, avokádó), cinkben és A-vitaminban (spenót, zellert) gazdag ételeket, valamint legalább hetente egyszer egyél halat is.

7. Igyál sokat!

Ahogy a bőrödnek, úgy a szemednek is szüksége van nedvességre. Figyelj arra, hogy naponta legalább 2-3 liter vizet igyál meg, ezzel megakadályozod a szemed kiszáradását.

8. Pihenj!

A sok éjszakázás, a kevés alvás mind-mind árt a szemünknek. Ha túlhajszolod magad, ne lepődj meg azon, ha szemed vörös és ég, alatta pedig hatalmas karikák éktelenkednek. Próbálj meg minden nap legalább hét órát aludni, és napközben is pár percre csukd be a szemedet és pihentesd.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X