Főoldal > EGÉSZSÉG > Íme, 5 illat az egészségért

Íme, 5 illat az egészségért

egészségfájdalomcsillapításillatnyugalomszaglástanulás
0

Írta: and

  Szeretsz fenséges illatokat szimatolni? Jól teszed, hiszen egyes aromák nem csak a szaglószervünket kényeztetik, hanem kutatások szerint csökkentik a stressz szintjét, fokozzák a mentális és fizikai teljesítőképességet, enyhítik a fájdalmat, véget vetnek az álmatlanságnak, de még a fogyókúrában is segítségedre lehetnek. Eláruljuk, hogyan légy egészségesebb az orrodon keresztül. A nassolási vágy leküzdéséhez: zöld alma […]

 

Szeretsz fenséges illatokat szimatolni? Jól teszed, hiszen egyes aromák nem csak a szaglószervünket kényeztetik, hanem kutatások szerint csökkentik a stressz szintjét, fokozzák a mentális és fizikai teljesítőképességet, enyhítik a fájdalmat, véget vetnek az álmatlanságnak, de még a fogyókúrában is segítségedre lehetnek. Eláruljuk, hogyan légy egészségesebb az orrodon keresztül.

A nassolási vágy leküzdéséhez: zöld alma vagy a legkedvesebb illatod

A kedvenc illatoddal kézben tarthatod a nassolás utáni vágyat. De a gyümölcsillatok is eltántoríthatnak a csemegézéstől. Egy tanulmány során a túlsúlyos résztvevők egy csoportjának banán, zöldalma és borsmenta illatot kellet szippantaniuk, abban a pillanatban, amikor eluralkodni látszott rajtuk az édes ízek utáni sóvárgás – ők jóval több kilót dobtak le magukról, mint akik nem szagoltak semmit.

illatcikk.jpg ()A nyugalomért: narancs vagy levendula

Egy osztrák kutatásban a kísérletvezetők az első csoport érkezése előtt narancs, a következő turnus előtt pedig levendula illatot permeteztek a levegőbe, a harmadik csoportot viszont semmilyen aroma nem fogadta. Az első két csoport kevésbé volt ideges, sokkal pozitívabb és nyugodtabb volt összehasonlítva a résztvevők harmadik csoportjával.

A tanuláshoz: rozmaring

Legközelebb, amikor egy fontos prezentációra készülsz, vagy kifog rajtad egy új szoftverprogram elsajátítása, fordulj a rozmaringhoz! Brit kutatók főiskolai hallgatókat figyeltek meg, a teremben rozmaring illóolaj illata terjengett, és megfigyelték, hogy az 50 tagú kontrollcsoportban 48 tanuló még túl is teljesítette a memória teszten elvárt eredményt, és a feladat elvégzése során jóval éberebbek voltak, mint általában.

A fájdalom enyhítéséért: levendula vagy borsmenta

A New Yorki Egyetem orvos kutatói szerették volna megtalálni a módját, hogy azoknak a betegeknek, akiken laparoszkópos gyomor-bypass műtétet végeznek, kevesebb fájdalomcsillapítót kelljen adni, így megpróbálkoztak a levendulaolajjal. Azoknál a pácienseknél, akiknél bevetették ezt az illatot, lényegesen kevesebb morfiumra volt szükség és a műtét után sem igényeltek nagy mennyiségben fájdalomcsillapítót. A borsmenta is szóba jöhet a fájdalom enyhítésekor. Kutatók szerint mérsékelheti a kínzó fejfájást, a téma német szakértői pedig azt jelentették, hogy a borsmenta élénk illata még a legerősebb fejfájás csillapítókkal is felveszi a versenyt.

Irány Zalakaros – Meríts erőt a természet csodáiból!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X