Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés a D-vitaminról

5 kérdés a D-vitaminról

D-vitaminegészségfénylazac
0

Írta: and

1. Miért van rá szükség? A D-vitamin nagyon fontos szerepet játszik a szervezet egészséges működésében. Hozzájárul az ér- és immunrendszer megfelelő működéséhez, erősíti az izmokat, csökkenti a gyulladásokat és a hajnövekedést is fokozza. 2. Mi történik, ha hiányzik a szervezetből? Hiányában gyakrabban fordul elő csonttörés – főként idős korban -, szív- és érrendszeri problémák, rosszindulatú […]

1. Miért van rá szükség?

A D-vitamin nagyon fontos szerepet játszik a szervezet egészséges működésében. Hozzájárul az ér- és immunrendszer megfelelő működéséhez, erősíti az izmokat, csökkenti a gyulladásokat és a hajnövekedést is fokozza.

2. Mi történik, ha hiányzik a szervezetből?

Hiányában gyakrabban fordul elő csonttörés – főként idős korban -, szív- és érrendszeri problémák, rosszindulatú daganatok, és a télen gyakori influenzás tünetek kialakulásához is hozzájárulhat. De összefüggést találtak az asztma, depresszió, diabétesz, elhízás kialakulásával is.

3. Miben találom?

Fontos, hogy elég időt töltsünk a szabad levegőn és a táplálkozással is tudunk magunkhoz venni a vitaminból. De e kettővel sem jut a szervezetünkbe elég, így muszáj pótolni azt. Szedhetjük tabletta formájában, de a csukamájolajat tartalmazó kapszulát is javasolják a szakemberek. D-vitaminban gazdag élelmiszerek például: tej, tojás, lazacfélék.

dvit2.jpg ()

4. Honnan tudom, hogy elegendő D-vitamin van-e a szervezetemben?

A szervezetünk D-vitamin szintje vérvétellel mutatható ki. Az emberek többsége sokkal inkább hiányban szenved, mintsem túladagolná. A D-vitamin zsírban oldódik, így elvileg ez utóbbi is megtörténhet, de nagyon ritka, ám az adagolást be kell tartani.

5. Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

Az ajánlott napi minimum beviteli mennyiség felnőttek számára 70 éves korig 600IU, 71 éves kortól felfelé pedig 800IU. 4000IU mennyiség fölötti napi D-vitamin adag már káros és kockázatos lehet az egészségre – állítják a szakemberek.



További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X