Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés a fitoterápiáról

5 kérdés a fitoterápiáról

egészségfejfájásfitoterápiagyógynövénygyógyszer
0

Írta: and

Mi a fitoterápia? A különböző betegségek gyógynövényekkel, illetve azok hatóanyagainak felhasználásával történő gyógyítás. Fito=növényi; terápia= kezelés. Miben segít, és hogyan használjam? Minden betegségnél érdemes megkeresni annak okát. Ha például fáj a fejed, próbálj utánajárni, hogy mitől lehet. Felidegesítettek netán? Akkor nyugtató gyógynövényekre van szükséged. Ilyen például a macskagyökér, a citromfű, a levendula vagy a komló. […]

Mi a fitoterápia?

A különböző betegségek gyógynövényekkel, illetve azok hatóanyagainak felhasználásával történő gyógyítás. Fito=növényi; terápia= kezelés.

Miben segít, és hogyan használjam?

Minden betegségnél érdemes megkeresni annak okát. Ha például fáj a fejed, próbálj utánajárni, hogy mitől lehet. Felidegesítettek netán? Akkor nyugtató gyógynövényekre van szükséged. Ilyen például a macskagyökér, a citromfű, a levendula vagy a komló. A fejfájást gyógyíthatjuk úgy, hogy megiszunk egy pohár gyógyteát, de tehetünk a homlokunkra borogatást is.

fitocikk.jpg ()Milyen növényekkel történik?

Olyan növényeket kell találni, amelyeknek valamennyi alkotóeleme (virága, szára, levele, gyökere) olyan hatóanyagot tartalmaz, amely  egy bizonyos betegségre gyógyír. Ezekből kivonják az illó- és hatóanyagot és azt használják fel. De ahogy a gyógyszerekkel, ezekkel sem érdemes viccelni: mindig olvassuk el az ellenjavallatokat, mert nem mindegyik használható például terhesség, szoptatás vagy valamilyen fennálló betegség esetén.

Minden zöldség használható?

Többnyire azt gondoljuk, hogy csak különleges növényeket alkalmaznak a fitoterápiában. Pedig ez nem így van! A kertben hozzáférhető zöldségek, mint például a fokhagyma, sárgarépa, retek, cékla, vagy burgonya ugyanolyan jó szolgálatot tesznek egy-egy betegség esetén.

Hogyan alkalmazhatom a gyógynövényeket?

A fitoterápia minden elképzelhető formában alkalmazható: belsőleg kapszulák, gyógycukrok, gyógytabletták, száraz kivonatok, gyógypasztillák és -porok formájában. Külsőleg cseppek, inhaláló szerek, olajok, gyógyfürdők, tapaszok, krémek, gélek, kúpok közül válogathatunk. Megkaphatjuk folyékony gyógyszer állagban is: szirupok, tinktúrák, ecetek vagy gyógyborok formájában.

Formásabb alak, lépésről lépésre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X