Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés a laktózérzékenységről

5 kérdés a laktózérzékenységről

betegséglaktázlaktózérzékenytejcukortejtermék
0

Írta:

1. Mi az a laktózérzékenység? A laktózérzékenységben szenvedők szervezetéből hiányzik a tejcukrot lebontó laktáz enzim, vagy termelődésében zavar keletkezik, aminek következtében az elfogyasztott tejben lévő tejcukor nem szívódik fel szervezetükben. A laktáz enzim, egyes népcsoportoknál, egyéneknél idővel veszít az aktivitásából, és tej fogyasztása esetén a tejcukor a bélcsatornában marad. Mivel erős ozmotikus (vizet vonzó) sajátossággal […]

1. Mi az a laktózérzékenység?

A laktózérzékenységben szenvedők szervezetéből hiányzik a tejcukrot lebontó laktáz enzim, vagy termelődésében zavar keletkezik, aminek következtében az elfogyasztott tejben lévő tejcukor nem szívódik fel szervezetükben. A laktáz enzim, egyes népcsoportoknál, egyéneknél idővel veszít az aktivitásából, és tej fogyasztása esetén a tejcukor a bélcsatornában marad. Mivel erős ozmotikus (vizet vonzó) sajátossággal bír, a béltartalom a vérből szívott folyadékkal felhígul és hirtelen, erős hasi görcsökkel, szelekkel járó vizes hasmenés alakul ki. Ennek eredménye végső soron az, hogy e betegek a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás szempontjából nélkülözhetetlen – magas és optimális kalcium, fehérje, foszfor valamint A-, D-, E-, B1-, B6-, B9-, B12 és C vitamin tartalmú – tej és tejtermék minden formáját kerülni kénytelenek.

2. Honnan tudhatom, hogy laktózérzékeny vagyok?

A laktózérzékenységben szenvedők szervezetéből hiányzik a tejcukrot lebontó laktáz enzim, vagy termelődésében zavar keletkezik, aminek következtében az elfogyasztott tejben lévő tejcukor a bélcsatornában marad, nem szívódik fel szervezetükben. A laktózérzékenyek számára tejtermék fogyasztása után 1-2 órával hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hányinger, hasi görcsök és hasmenés okozhat kellemetlenséget.

tejes2.jpg ()3. Kialakulhat ez a betegség egyik napról a másikra?

A laktózérzékenység kialakulása lassabb folyamat, melyet több tényező is befolyásolhat. Helytelen táplálkozás következtében kialakulhat szekunder laktózérzékenység, de a nem megfelelő diéta, pl. a gyomorrontás helytelen kezelése is előidézheti a bajt. Előfordul, hogy már meglévő érzékenységhez, pl. lisztérzékenységhez kapcsolódik társként ez a probléma is.  Emellett a laktáz enzim aktivitása idővel csökken, így idős korban nagyobb valószínűséggel alakulhat ki tejcukor-érzékenység.

4. Le kell-e mondani a tejről?

Nem! Kellő felvilágosítás hiányában a betegek sokszor a tejtermékek minden formáját kerülik, pedig ma már léteznek olyan tejek és tejtermékek, melyeket a tejcukor érzékenyek is beépíthetnek étrendjükbe. Ráadásul egy magyar cég, a Naszálytej Zrt. fejlesztett ki itthon olyan, 8 tagból álló, laktózmentes termékcsaládot, amit a betegségben szenvedők is gond nélkül fogyaszthatnak. A kínálat igen széles, a Magic Milk termékcsalád friss dobozos tejet, UHT tejet, túrót, tejfölt, túródesszertet, joghurtot és habtejszínt foglal magában, amiket speciális eljárással készítenek, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

5. Mit okoz a kezeletlen laktóz intolerancia?

Elhanyagolt kisgyermekkori formák esetén az elégtelen felszívódás testi és értelmi visszamaradást, tanulási nehézségeket, viselkedészavarokat is okozhat. Az elhanyagolt betegnél többszörös hiánybetegség, a fertőző betegségekkel szemben fokozott érzékenység, gyenge fizikai és szellemi teljesítőképesség maradhat vissza.

Forrás: Premier Kommunikáció


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X