Főoldal > EGÉSZSÉG > Erőt adó zöldségek – edd magad egészségesre!

Erőt adó zöldségek – edd magad egészségesre!

0

Írta: and

Brokkoli A régi mondás úgy tartja, hogy ha egészségesek akarunk maradni, minden nap ennünk kell valami pirosat, sárgát és zöldet. Utóbbira a legjobb példa a brokkoli, a zöldségek közül ez tartalmazza ugyanis a legtöbb vitamint, ráadásul nem is hizlal. Magas folsavtartalma miatt terheseknek és vashiányban szenvedőknek is ideális. Mindegy, hogy nyersen vagy főzve esszük, egy […]

Brokkoli

A régi mondás úgy tartja, hogy ha egészségesek akarunk maradni, minden nap ennünk kell valami pirosat, sárgát és zöldet. Utóbbira a legjobb példa a brokkoli, a zöldségek közül ez tartalmazza ugyanis a legtöbb vitamint, ráadásul nem is hizlal. Magas folsavtartalma miatt terheseknek és vashiányban szenvedőknek is ideális. Mindegy, hogy nyersen vagy főzve esszük, egy a lényeg: minden héten próbáljunk meg egy kis brokkolit magunkhoz venni. Arra figyeljünk, hogy a hűtőben két napnál tovább nem áll el, elveszíti frissességét.

Édeskömény

Stresszes vagy? Néha annyira szorongsz, hogy szíved szerint ki sem kelnél az ágyból? Az idegeskedéstől még a gyomrod is összeszűkült? Bármennyire is úgy érzed, hogy egy falatot sem tudsz lenyelni, az édesköménnyel mégis tegyél kivételt. A benne található anyagok ugyanis nagyon jó hatással vannak az idegrendszerre, így tehát segítenek a stressz és a szorongás oldásában. Az idegeid mellett a bőröd is nagyon fog örülni neki, ráadásul 100 grammban mindössze 19 kalória van.  A legjobb, ha frissen fogyasztod, éppúgy, mint annak idején az olaszok, akik minden főétkezés után elropogtattak egy kis édesköményt a jobb emésztés reményében.

eges2.jpg ()

Burgonya

Míg az 50-es években évente átlagosan 180 kg krumplit ettünk meg fejenként, addig ez a szám tavalyra mindössze hatvan kilóra csökkent. Pedig a burgonyában olyan fontos alapanyagok vannak, amik az őt felváltó rizsben vagy tésztában nincsenek meg. Ilyen a kalcium, a kálium, a magnézium, a vas, a C- és a B-vitamin. Míg 100 gramm krumpliban mindössze 69 kalória van, addig 100 gramm tésztában 150, ez pedig még egy ok arra, hogy a nudli helyett krumplit együnk. De ne olajos sült krumplit.

Tök

A tök az egyik olyan zöldség, amit valaki vagy nagyon utál, vagy nagyon szeret, de köztes állapot nincs. Ha elvonatkoztatunk az iskolai menzán kapott ízetlen tökfőzeléktől, és figyelembe vesszük azt is, mennyi vitamint és egészséges ásványi anyagot tartalmaz, akkor könnyebben meg tudunk vele barátkozni. Ráadásul a tököt többféleképpen is el lehet készíteni, nem muszáj mindig csak főzelék formájában megenni.

Spenót

Emlékszel még Popeyre? Ha nem is leszel a spenóttól olyan erős, mint a híres matróz, de az egészséged érdekében sokat teszel. A spenót egyik nagy előnye, hogy rengeteg vasat tartalmaz, így terheseknek és vashiányban szenvedőknek mindenképpen kötelező. Mivel a zöldségnek októberig szezonja van, így próbálj meg legalább addig frisshez hozzájutni és kerüld a fagyasztottad. Hogy miért? Leginkább azért, mert a fagyasztott spenót C-vitamin tartalma mindössze 20 mg, míg a frissnek 100 mg.

Formásabb alak, lépésről lépésre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X