Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 kérdés a mammográfiás vizsgálatról

5 kérdés a mammográfiás vizsgálatról

egészségmammográfiamellmellrákvizsgálat
0

Írta: and

Miért van szükség mammográfiás vizsgálatra? Az idejében felfedezett mellrák jó eredménnyel kezelhető. A szűrővizsgálat rendszeres alkalmazásával a mellrák fajtáinak háromnegyede gyógyítható. A vizsgálattal nemcsak a daganatok, de gyulladások és sérülések következményei is kideríthetők. Hogyan történik a szűrővizsgálat? A hagyományos röntgenfelvételektől eltérő fizikai paraméterekkel és fotótechnikával készül a mammográfia. A vizsgálat során az emlőt rá kell […]

Miért van szükség mammográfiás vizsgálatra?

Az idejében felfedezett mellrák jó eredménnyel kezelhető. A szűrővizsgálat rendszeres alkalmazásával a mellrák fajtáinak háromnegyede gyógyítható. A vizsgálattal nemcsak a daganatok, de gyulladások és sérülések következményei is kideríthetők.

Hogyan történik a szűrővizsgálat?

A hagyományos röntgenfelvételektől eltérő fizikai paraméterekkel és fotótechnikával készül a mammográfia. A vizsgálat során az emlőt rá kell helyezni egy röntgenlemezre, majd egy másik lemezzel összenyomják, illetve kilapítják a szervet, majd két-két felvételt készítenek róla. A vizsgálat mindössze 5-10 percet vesz igénybe. Ha a mellszerkezet eltér a normálistól, kiegészítő mammográfiás szűrővizsgálat elvégzése szükséges.

mammocikk.jpg ()Milyen gyakran kell szűrővizsgálatra menni?

Statisztikai adatok alapján 40 éves korban kezdenek a nők mellében a rosszindulatú daganatok gyakoribbá válni, mindössze 8 százalékuknál jelentkezik előbb. 40 és 50 éves kor között a daganatok gyorsabban növekednek, így ebben az életszakaszban az évenkénti szűrővizsgálat ajánlott, így minél előbb kimutatható az esetleges elváltozás és gyorsan lehet kezelni. 50 éves kor után a daganatok növekedése lelassul, így a kétévenkénti kontrollt javasolják a szakemberek. A hormonkezelést kapó nőknél, illetve azoknál, akik családjában volt mellrákos megbetegedés évente szükséges az ellenőrzés kortól függetlenül. Orvoshoz kell fordulni akkor is, ha az otthoni mellvizsgálat során csomót tapintunk a mellünkben.

Milyen más lehetőség van ezen kívül a mellvizsgálatra?

Ultrahang és MRI. Implantátum esetén a mammográfiás szűrővizsgálatot ultrahanggal és – amennyiben szükség van rá – mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálattal is ki kell egészíteni. Az implantátummal rendelkező hölgyek gyakran tartanak a mammográfiás vizsgálattól, mert az összenyomja a mellet. Azonban sem a nyomás, sem a röntgensugár nem károsítja az implantátumot, így a vizsgálat elvégezhető ebben az esetben is.

Nem veszélyes a röntgensugárzás?

A kapott sugáradag annyira kicsi, hogy semmiféle veszélyt nem rejt magában, még a rendszeres vizsgálat sem. Ha azonban rákos daganat található a mellben, és nem derül ki időben, az akár végzetes is lehet.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Villámgyors fogyás tablettákkal (x)

(T)egyél a menstruáció előtti panaszok ellen!

Top 6 zsírégető étel


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X