Főoldal > EGÉSZSÉG > Hatásos lehet az új HIV-vakcina

Hatásos lehet az új HIV-vakcina

AIDSgyógyulásHIVvakcinavírus
0

Írta:

„Olyan, mintha a szervezetnek egy képet mutatnának HIV-ről, amelyet onnantól fogva bármikor felismer, ha ismét látja.” – magyarázta a védőoltás működési elvét Mariano Esteban professzor, a madridi National Biotech Centerben zajló kutatás vezetője a Daily Telegraphnak. Az MVA-B nevű vakcina összetételében nagyon hasonlít ahhoz a szerhez, amellyel a 20. század közepén sikerült legyőzni a himlőt. […]

„Olyan, mintha a szervezetnek egy képet mutatnának HIV-ről, amelyet onnantól fogva bármikor felismer, ha ismét látja.” – magyarázta a védőoltás működési elvét Mariano Esteban professzor, a madridi National Biotech Centerben zajló kutatás vezetője a Daily Telegraphnak.

Az MVA-B nevű vakcina összetételében nagyon hasonlít ahhoz a szerhez, amellyel a 20. század közepén sikerült legyőzni a himlőt. A HIV vírus négy génjét tartalmazó védőoltás stimulálja a T és B limfociták termelődését, amelyek a fehérvértestek egy bizonyos fajtái. „A testünk tele van limfocitákkal, melyek mindegyike különböző kórokozó elleni harcra van beprogramozva. Ezeknek azonban trenírozásra van szüksége olyan kórok esetében, amelyeket nem tud természetes módon legyőzni a szervezetünk, mint például a HIV is.” – szemléltette Esteban professzor. A kísérlet során 24 egészséges embernek adták be a védőoltást, hogy lássák, miként reagál a szervezetük. A kísérlet igen biztatóan végződött, hiszen a jelentkezők 92%-ának szervezete kialakított valamilyen immunválaszt a HIV-vel szemben, és 85%-uknál ez még egy évvel később is tartott.

hiv2.jpg ()

Az igazi áttörés még hátravan

Az MVA-B egy ún. terapeutikus vakcina, ami azt jelenti, hogy „csak” a már HIV-vel fertőzöttek számára jelent reményt, megelőzésként nem használható. Működési elve olyan, mint a modern antiretrovirális kezeléseké, azt leszámítva, hogy a napi gyógyszerszedéssel ellentétben, ebben az esetben elég lenne csupán egyetlen injekciót – legrosszabb esetben is csak évente egyszer – beadni a betegeknek. Egy ilyen vakcina globális szintű elterjedése nem csupán HIV-vel élők millióinak nyújtana segítséget, hanem a vírus terjedését is nagyban csökkentené.

Vitathatatlan, hogy a spanyol kutatók mérföldkőhöz értek, ugyanakkor ők is hangsúlyozták, hogy egyelőre még csak kísérleti stádiumban tartanak. A HIV egy rendkívül bonyolult, számos törzsből álló vírus, amelynek csupán egyikét vizsgálta ez a kutatás, tehát az orvostudomány csupán egy hosszú út elején tart. Ezekben a pillanatokban is a világ többszáz laboratóriumában próbálnak megoldást találni a HIV vírus elpusztítására, mind-mind külön módszerekkel. A fentieken kívül a génterápia az, amely biztató eredményeket mutatott, azonban nem a kezelés, hanem a megelőzés területén.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X