Főoldal > EGÉSZSÉG > Tények és tévhitek a fertőtlenítésről

Tények és tévhitek a fertőtlenítésről

fertőtlenítéstakarításvírus
0

Írta:

Lehet, hogy eddig feleslegesen fertőtlenítettél bizonyos tárgyakat, és nem gondoltad volna, hogy helyettük más eszközöket kellene megtisztítani a baktériumoktól, vírusoktól.

Egyre szélesebb a választék a fertőtlenítő szerekből, ami arra késztet, hogy naponta használd őket. A kutatások azonban rámutatnak, hogy a túlzott tisztogatás káros is lehet. Egyes tárgyakra viszont sokkal több fertőtlenítés férne rá, mint amennyit megteszünk.

Tényleg a vécé a legveszélyesebb?

Ha megkérdeznek, mely terület a leginkább fertőző a lakásban, valószínűleg a vécére tippelsz. Ezzel szemben mikrobiológiai kutatások kimutatták, hogy míg a vécé a mintavétel területére nézve 20 egységnyi baktériumot tartalmazott, ez a szám a telefonoknál 140, a tableteknél 600 volt!

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a vécét ezentúl nem érdemes tisztítani. De a mobiltelefonodat minden héten töröld át fertőtlenítő kendővel, vagy erre alkalmas folyadékkal átitatott anyaggal. A laptop vagy számítógép billentyűzetére is érvényes a szabály.

Több tisztítás, több allergia

Brit járványtani szakértők már több, mint húsz éve felfedezték, hogy az immunrendszer egészséges fejlődéséhez bizonyos mennyiségű piszokkal találkozni kell már kisgyermekkorban is. A padlón történő kúszás, mászás ehhez járul hozzá. A porszívózás és felmosás tökéletesen elegendő, semmi szükség a minden napos fertőtlenítésre a nappaliban. Így a gyermekek kevésbé lesznek hajlamosak a későbbi allergiákra, fertőzésekre. Míg a csecsemők tápszeres üvegét és a cumikat ajánlott fertőtleníteni, a kisgyermekek evőeszközeit nyugodtan mosogassuk együtt a többi családtag edényeivel.

Tisztítasz vele, mégis fertőz?

Az egyik legnagyobb fertőzésveszélyt jelentő tárgy éppen az, amivel tisztogatni szoktál. Nem más, mint a mosogatószivacs! Több vizsgálat kimutatása szerint ez akár a legpiszkosabb tárgy lehet a lakásban, különösen akkor, ha nem cserélik gyakran. A nedves közeg, az ételmaradékok a fertőzés melegágyai. Legjobb, ha hetente cseréled a szivacsokat, és amikor éppen nem használod, akkor se a mosogatóba dobd, hanem a pultra, száraz helyre tedd. Jó megoldás, ha két szivacsot használsz felváltva, így több idejük marad kiszáradni.

Bucket with sponges, chemicals bottles, mopping stick, rubber gloves, brushes and towel. Household equipment, spring-cleaning, tidying up, cleaning service concept, copy space

A természetes szerek is hatékonyak

A vegyi fertőtlenítő szerek megbízhatóak, ám sok káros anyagot is tartalmaznak. Ezek a levegőbe vagy a bőrre kerülve árthatnak az egészségünknek. Válassz helyettük alternatívát! A fürdőkád, a vécé tisztításához használjunk mosószódát, ecetet, a fertőtlenítő hatás eléréséhez pedig permetező flakonba tölts vizet, és tegyél hozzá néhány csepp grapefruitmag- vagy teafa olajat! Így eltávolítod a kórokozókat, egyúttal a környezetet és saját magadat is véded.

Gyümölcsöknél kell a védelem

A hazai gyümölcsöket elegendő alaposan, folyó vízben megmosni. Az import fajták erősebb vegyszerezésen esnek át, ezért ezeket, különösen, ha kisgyermeknek szánod, érdemes alaposabban megtisztítani. Vásárolhatsz erre alkalmas szert, de az is hasznos, ha ecetsavba áztatod, utána alaposan átmosod tiszta vízben. Ezt akkor is tedd meg, ha a héját nem fogyasztod el, mert a hámozás során a gyümölcsbe kerülhetnek a fertőző anyagok.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X