Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 kérdés az influenzáról

6 kérdés az influenzáról

betegséginfluenzaizomfájdalomlázoltás
0

Írta: and

1. Tényleg olyan veszélyes betegség az influenza? Az influenza tüneteibe nem lehet belehalni, de ha valaki nem fekszi ki a betegséget és nem fordul orvoshoz, komoly szövődményekre számíthat. Ilyen például a tüdőgyulladás, hörghurut vagy szívinfarktus, amelyekbe elsősorban az idősek és a krónikus betegek bizony könnyen belehalhatnak. 2. Mi az influenza? Az influenza egy vírusos megbetegedés, […]

1. Tényleg olyan veszélyes betegség az influenza?

Az influenza tüneteibe nem lehet belehalni, de ha valaki nem fekszi ki a betegséget és nem fordul orvoshoz, komoly szövődményekre számíthat. Ilyen például a tüdőgyulladás, hörghurut vagy szívinfarktus, amelyekbe elsősorban az idősek és a krónikus betegek bizony könnyen belehalhatnak.

2. Mi az influenza?

Az influenza egy vírusos megbetegedés, ami folyamatosan változik, éppen ezért képes világszerte minden évben újra és újra járványt okozni. Sajnos, ha egyszer elkaptad a betegséget, nem biztos, hogy a következő alkalommal nem fogod – éppen ezért be kell tartani a higiéniás előírásokat.

3. Mik a tünetei?

Az influenza úgy indul, mint egy komolyabb nátha: hidegrázással, rossz közérzettel, fejfájással. A betegséget kísérő láz nagyon magas, a beteget borzongás, erős fej- és izomfájdalom kínozza, később torokfájás, száraz köhögés, orrfolyás is jellemző.

flu2.jpg ()

4. Hogyan kaphatjuk el?

Sajnos az influenza már akkor fertőz, mikor a beteg még nem is érzi magán a tüneteket. Aki krónikus beteg, idős vagy gyakran tartózkodik zsúfolt helyeken (pl. villamossal, busszal utazik), nagyon könnyen elkaphatja cseppfertőzéssel.

5. Hogyan előzhetjük meg?

Először is mossunk rendszeresen, alaposan, szappannal kezet. A krónikus betegek, idősek, kisgyerekek feltétlenül oltassák be magukat az influenza elleni védőoltással. Az oltás egyébként receptre megvásárolható a gyógyszertárakban és egyáltalán nem fájdalmas a beadása.

6. Mit tehetünk, ha már elkaptuk?

Nagyon fontos, hogy ha tapasztaljuk magunkon az influenza tüneteit, azonnal forduljunk orvoshoz. Csillapítsuk a lázunkat és a fájdalmainkat gyógyszerrel, maradjunk ágyban és igyunk rengeteg folyadékot, szedjünk C-vitamint.

Curver Grand Chef ételtartó (x)

Fedezze fel a powerfruit erejét!

Kavard fel a port és nevess!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X