Főoldal > EGÉSZSÉG > A tél legjobb gyógynövénye a gyömbér

A tél legjobb gyógynövénye a gyömbér

fűszerfűszernövénygyógynövénygyömbérgyömbérgyökérgyömbérital
0

Írta: and

A gyömbér egy rendkívül sokoldalú trópusi növény. Elsősorban fűszerként használja az ázsiai konyha, azonban gyógyhatásai miatt betegségek kezelésére is nagyon jól alkalmazható.

 

Jellegzetes ízét és illatát a benne található illóolaj adja, ami a növény gyökerében termelődik. Ez a kellemes illatú olaj maga a hatóanyag is, ami nagyon sok probléma orvosolásában hatásos. Legnagyobb mennyiségben a héj alatt van jelen, ezért a növénynek ezt a részét használjuk gyógyszerként és fűszerként is.
Ha egész gyökeret szerzel be, akkor mindenképpen úgy hámozd meg, hogy a lehető legvékonyabban szedd csak le a héját, vagy csak jó alaposan dörzsöld le víz alatt, így biztosan nem vész kárba egyetlen csepp sem.

A hideg ellen

A gyömbér különböző formáiban nagyon jó a hideg téli időben, amikor gyakran átfázunk. A gyökér egyszerűen felszeletelve, vagy éppen kandírozott formában kiváló lehet, ha javítanál a hangulatodon. Ha bírod a gyömbér ízét, akkor szeletelt gyökeret válassz, ha kissé édesebbre vágysz, akkor a kandírozott gyökér a neked való. Ezek nagyon jó fűtő rágcsálnivalók, mivel fogyasztásuk közben kellemes melegséggel öntik el az egész testet. Amellett, hogy felfűti a testet és a lelket, erősíti az immunrendszert is.

Wellness Cafe tipp: Rapunzel bio kandírozott gyömbércsíkok kapható bioboltokban, ára: 670 Ft.

Ami ilyenkor télen nagyon gyakori probléma, az a megfázás és más különböző légúti problémák. Ezekre is nagyon jó gyógyszer lehet a gyömbérből készült tea. A gyömbérben található illóolaj nagyon erős gyulladáscsökkentő hatású, így hatásos ellenszere a hideg okozta megbetegedéseknek. Emellett csökkenti a nyálkahártya irritációt, ami szintén nagyon sokat segíthet a megfázások kezelésében.

Wellness Cafe tipp: Dr. Chen instant mézes gyömbérteát vásárolhatsz bioboltokban, 830 Ft.-ért.

gyomber2.jpg ()

Amit még jó, ha tudsz

A népi gyógyászat leggyakrabban emésztőrendszeri problémák esetén alkalmazza a gyömbérgyökeret. Bármilyen formában nagyon jól használható emésztési zavarok enyhítésére, gyomorrontás esetén, puffadás ellen, émelygés és hányinger ellen.Serkenti az emésztést, javítja az étvágyat.

Wellness Cafe tipp: Próbáld ki a Tulsi Ginger teát, kapható az Egészségboltban!

Ma már egyre gyakrabban alkalmazzák daganatos betegek kezelése közben, mivel illóolajának köszönhetően hatékonyan enyhíti a kemo- és sugárterápia mellékhatáaként jelentkező étvágytalanságot és hányingert.
Bár hatása rendkívüli, a legtöbb gyógyszerrel ellentétben nem hat a központi idegrendszerre, így olyan mellékhatásokat sem okoz, mint a fáradtság, álmosság.

Jó lehet a vastagbélrák ellen

Egy nemrég amerikában végzett kísérlet szerint a gyömbér fogyasztása jó lehet a vastagbélrák megelőzésében is. A vizsgálat szerint a gyömbérkivonat hatékonyan csökkenti a krónikus vastagbélgyulladást, ami szoros összefüggésben áll a rák kialakulásával.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X