Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés a gyömbérről

5 kérdés a gyömbérről

fogyásgyömbérhányingerhasmenésreceptvitamin
0

Írta: and

Honnan származik? A gyömbér története több évezredes múltra tekint vissza. A távol-keleti népek nem csupán fűszerként ismerték, ám különféle betegségek kezelésére is alkalmazták, a kínai tengerészek pedig tengeribetegség ellen rágcsálták. A növény őshazája Dél- Kelet Ázsia és India, ám már Ausztráliában, a Karib-térségben és az Egyesült Államokban is termesztik. Mi van benne? A gyömbér kiváló […]

Honnan származik?

A gyömbér története több évezredes múltra tekint vissza. A távol-keleti népek nem csupán fűszerként ismerték, ám különféle betegségek kezelésére is alkalmazták, a kínai tengerészek pedig tengeribetegség ellen rágcsálták. A növény őshazája Dél- Kelet Ázsia és India, ám már Ausztráliában, a Karib-térségben és az Egyesült Államokban is termesztik.

Mi van benne?

A gyömbér kiváló természetes vitaminforrás, és olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a kálium, a vas, a magnézium, a foszfor és a nátrium. Fő hatóanyagi a proteolitikus enzimek, jellegzetes ízét pedig a benne lévő gingeroloknak és a shogaoloknak (illóolajok) köszönheti.

gyombercikk.jpg ()Milyen panaszokra ajánlott?

A gyömbér hatékony segítséget jelenthet fáradtság, álmatlanság, hasmenés és hányinger ellen. Remek méregtelenítő, antioxidatív és gyulladáscsökkentő, emellett elősegíti az emésztést, csökkenti a köhögés és a fejfájás tüneteit, valamint a menstruációs fájdalmakat. Ha hányingered van, egy csésze teába tegyél egy teáskanál szárított gyömbért, hagyd ázni 5 percig, szűrd le, és napi 3 csészével kortyolgass el belőle.

Hogyan alkalmazhatom?

A növény gyökeréből nyert illóolaj csodás afrodiziákum, ám az olajat mindig hígítva használd, és érzékeny bőr esetén feltétlenül végezz előtte bőrpróbát. A gyömbérolajat aromalámpába is teheted, masszírozhatsz, borogathatsz vele, így pl. csillapíthatod az ízületi fájdalmakat és a sportsérüléseket. Üde frissítőt készíthetsz reszelt gyömbérről, citromléből, barnacukorból és ásványvízből, míg ugyanez a keverék hidegebb hónapokban immunerősítésre is kiváló.

A csípős-édeskés ízű, illatos aromájú gyömbér jól harmonizál az egzotikus ételekhez, a zöldségekhez, a húsokhoz és halételekhez, emellett süteményeket, szószokat és kandírozott gyümölcsöket is készíthetsz belőle. Akár frissen, akár őrölt formában használod, karakteres íze elveszi az ételek zsírosságát, és előhozza azok természetes zamatát.

Miért lehet fogyni vele?

Angelina Jolie álomalakját egy ősi namíbiai receptnek, a gyömbérből és fokhagymából készült főzetnek köszönheti. A gyömbérben lévő kapszacin íze a chilihez hasonlít, ami megemeli a testhőmérsékletet, izzadásérzetet vált ki, serkenti az anyagcsere folyamatokat, s így felgyorsítja a fogyást. Kb. 4 cm friss gyömbért kockázz fel apróra, majd főzd 2 liter vízben kb. negyed óráig. Tegyél hozzá egy fél fej fokhagymát, forrald fel újra, szűrd le, és az egészségesebb fogyás érdekében napi 1 litert igyál meg belőle.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X