Főoldal > DIÉTA > Tudj meg mindent a csokoládéról!

Tudj meg mindent a csokoládéról!

csokiédességegészségnass
0

Írta:

Kutatások szerint a csokoládé előnyös hatást gyakorol az egészségünkre. Ez vajon tényleg igaz? Az ízletes finomság fogyasztása után valóban nem kell többé bűntudatot éreznünk? Íme az igazság a csokoládéról!

 

Pro és kontra 

A csokoládé kakaót tartalmaz, ami flavonoidokban gazdag. A magas, legalább 50-60% kakaótartalmú étcsokoládé vasat, káliumot, kalciumot, valamint A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz. A minőségi étcsokoládé csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, védi a szívet és a bőrt (a bőr rugalmasabbá válik), emellett kitűnő köhögéscsillapító. A csokoládé magas koffeintartalommal bír, fél tábla étcsokoládéban 25-30 mg koffein található (ameddig egy csésze kávéban 40 mg), így élénkítőszernek sem utolsó. Édes íze miatt azonban nehéz az elfogyasztott mennyiséget kontrollálni (hangulatjavító hatású a benne található teobrominnak köszönhetően, így könnyen addikciót válthat ki), egy tábla csokoládéval akár 500-550 kalóriát is magunkhoz vehetünk, így kifejezetten hizlaló édességről beszélünk. Mivel a legtöbb változata hozzáadott cukrot tartalmaz, rendszeres fogyasztása fogszuvasodáshoz vezethet. Mindezek alapján megállapíthatjuk, hogy kis mennyiségben érdemes étcsokit enni, azonban más, kakaószegényebb változatai nagy mennyiségben elhízáshoz vezethetnek.

Mennyi csokoládét ehetünk?

Mivel eteti magát, a tejcsokoládéból pont kétszer annyit tudsz elfogyasztani, mint magas kakaótartalmú társából. Éppen ezért, ha nem akarsz rövid időn belül számos pluszkilóval gazdagodni, kerüld el a a táblás, különböző ízesítésű tejcsokoládékat és egyél helyettük 2-3 kocka minőségi étcsokoládét.

A legtöbb embernek körülbelül 2000 kalóriára van szüksége ahhoz, hogy megtartsa a számára egészséges testsúlyt, és ezeknek a kalóriáknak kiegyensúlyozott táplálkozásból származó, tápanyagokban gazdag ételekből kell származniuk. Fogyassz teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjét, gyümölcsöket és zöldséget. Ameddig pedig figyelsz a kalóriabeviteledre, addig egy kevés csokoládé nem árthat, ugyanis azon kívül, hogy rengeteg kalóriát tartalmaz, nincs más káros hatása. Azonban ne számíts arra, hogy néhány bonbon megvédi majd a szívedet és távol tart a cukorbetegségtől.

Wellness Cafe tipp: Iktass be pár kocka minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládét az étrendedbe (lehetőleg főétkezés után, desszertként).

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X