Főoldal > EGÉSZSÉG > A bevásárlóközpontok legfertőzőbb pontjai

A bevásárlóközpontok legfertőzőbb pontjai

betegségfertőzésvásárlás
0

Írta:

„Akárhol is gyűlik össze sok ember, biztosak lehetünk benne, hogy rengeteg baktérium és vírus koncentrálódik, a bevásárlóközpontok pedig kitűnő mintapéldái ennek a jelenségnek” – mondja Dr. Philip Tierno, a New York University mikrobiológusa. Lehet, hogy miközben a bevásárló listádon szereplő műszaki cikkeket próbálgatod, vagy a ruhák között válogatsz, máris elkaptál egy influenza vírust, vagy egy […]

„Akárhol is gyűlik össze sok ember, biztosak lehetünk benne, hogy rengeteg baktérium és vírus koncentrálódik, a bevásárlóközpontok pedig kitűnő mintapéldái ennek a jelenségnek” – mondja Dr. Philip Tierno, a New York University mikrobiológusa. Lehet, hogy miközben a bevásárló listádon szereplő műszaki cikkeket próbálgatod, vagy a ruhák között válogatsz, máris elkaptál egy influenza vírust, vagy egy ennél is csúnyább fertőzést. Aggodalomra azonban nincs ok, a Huffington Post szakértők bevonásával állította össze a bevásárlóközpontok legfertőzőbb pontjainak a listáját, íme.

Mosdókagyló

A mellékhelyiség legfertőzőbb pontja nem a wc ajtajának kilincse, vagy lehúzó karja, hanem a mosdó, hiszen a csaphoz még kézmosás előtt nyúlnak az emberek, így számos baktérium telepedhet meg rajta, köztük az E.coli (kólibacilus) is. A helyzetet tovább rontja, hogy a nedves környezet miatt, a baktériumok hosszú ideig életben maradnak ezeken a felületeken.

Így védd magad: Annak érdekében, hogy csökkentsd a megbetegedések kockázatát, mindig alaposan moss kezet – legalább 20 másodpercen keresztül –, majd használj papírtörlőt a csap elzárásához, és az ajtó kinyitásához. Az alkoholos kézfertőtlenítők használatát sem árt megfontolni.

Éttermi asztal

Akkor se érezd magad biztonságban, ha a szemed láttára tisztítják le az éttermi asztalokat, ugyanis ha nem cserélik, vagy fertőtlenítik elég gyakran a takarításhoz használt rongyokat, a textíliák is komoly baktériumforrások lehetnek.

Így védd magad: Szinte bármilyen táskában könnyen elfér egy csomag alkoholos fertőtlenítő kendő, amit elég csak előkapni, és áttörölni vele az asztalt és a széket mielőtt leülnél ebédelni.

mozgolepcso1.jpg ()Mozgólépcső korlát

Egy kutatás során E.Coli-t, vizeletet, nyákot, ürüléket és vért találtak a mozgólépcsők korlátain. A szekértők szerint ahol nyák van, ott influenzáért és megfázásért felelős vírusoknak is lennie kell. Az, hogy a mozgólépcső ilyen veszélyforrás nem is csoda, hiszen az emberek a kezükbe köhögnek, illetve tüsszentenek, majd pedig percekkel vagy órákkal később ugyanazzal a kézzel kapaszkodnak a korlátba.

Így védd magad: A legegyszerűbb, ha nem kapaszkodsz, hiszen a mozgólépcső stabil szerkezet. Ha egy megállás következtében mégis muszáj, utána mindenképp fertőtlenítsd a kezeidet.

Bankautomata billentyűzete

Kínai kutatók 38 ATM alapos vizsgálata után arra a következtetésre jutottak, hogy egy billentyűn átlagosan 1200 baktérium található. Az Entertől pedig egyenesen óvakodni kell, hiszen mindközül ez a legfertőzőbb billentyű.

Így védd magad: Ujjperceddel üsd le a billentyűket, így elkerülheted, hogy a baktériumok az ujjadra, majd onnan a szervezetedbe kerüljenek. Mindig figyelj oda, hogy a bankautomaták használata után is fertőtleníts.

Próbafülke

Miután az ember felpróbál egy ruhaneműt, emberi szövetdarabok, és veríték maradhat a ruha belsején, amelyek mind táptalajai lehetnek az olyan antibiotikum rezisztens baktériumoknak, mint a Staphlylococcus aureus (MRSA).

Így védd magad: Ha vásárolni mész, felejtsd el a tangát, hordj klasszikus vagy francia bugyit, a lényeg, hogy az intim részek minél inkább fedve legyenek. Ha van valamilyen be nem gyógyult seb a testeden, azt is ragaszd le, hiszen ez különösen veszélyes lehet, ha valamilyen baktériummal érintkezik. Ha pedig hazaértél, első dolgod legyen kimosni az új ruhákat.

Smink teszterek

Egy 2005-ös felmérés szerint a smink teszterek háromnegyedén található fertőző baktérium (MRSA, Streptococcus és E.Coli), amely arra enged következtetni, hogy sokan úgy nyúltak az adott termékhez, hogy betegek voltak, vagy nem mostak kezet mosdóhasználat után.

Így védd magad: Kerüld a szájra, szemre és arcra való smink tesztereket, inkább kérj – „egyszemélyes” – termékmintát. Ha erre nincs lehetőség, használat előtt töröld át a sminkek felületét egy zsebkendővel, majd a kézfejedre kenve próbálgasd a különböző árnyalatokat. 

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X