Főoldal > EGÉSZSÉG > Így védd a bőröd télen

Így védd a bőröd télen

bőrétrendétrendkiegészítőszáraz
0

Írta: and

Kezünk kiszárad, ajkunk cserepessé válhat, orcánk kipirul, a zsepik kidörzsölik orrunkat – de csak akkor, ha nem teszünk ennek megelőzésére semmit! A bőr fő tápanyagai  A bőr egészségéhez a vitaminok közül főként az A- és C-vitaminra, a B-vitaminokra van nagy szükségünk. Az A-vitamin májban, tojásban, tejben, elővitaminja a béta-karotin pedig sárgarépában, sötétzöld zöldségekben fordul elő […]

Kezünk kiszárad, ajkunk cserepessé válhat, orcánk kipirul, a zsepik kidörzsölik orrunkat – de csak akkor, ha nem teszünk ennek megelőzésére semmit!

A bőr fő tápanyagai

 A bőr egészségéhez a vitaminok közül főként az A- és C-vitaminra, a B-vitaminokra van nagy szükségünk.

Az A-vitamin májban, tojásban, tejben, elővitaminja a béta-karotin pedig sárgarépában, sötétzöld zöldségekben fordul elő nagyobb mennyiségben. A karotinoid vegyületek a bőr nedvességtartalmának megőrzésében segíthetnek.

A C-vitamin a kötő- és támasztószövetek kollagénjének képzésében vesz részt, hiányában ereink is sérülékenyebbek lesznek.Érdemes minél több gyümölcsöt, így citrusfélét, csipkebogyólekvárt fogyasztanunk, ha ez nem megoldható, akkor  C-vitamin vagy multivitamin készítményekkel fedezhetjük szükségleteinket.

B-vitaminok hiányában különböző bőrgyulladások jöhetnek létre, hajunk és körmeink is veszíthetnek erejükből, szépségükből. Ezekhez teljes gabonaszemekből, búzacsírából, tejtermékekből, májból, húsokból juthatunk könnyen hozzá. Száraz, viszkető bőr esetén bőrnyugtató hatású a ligetszépeolaj gamma-linolénsav tartalma, ráadásul esetleges fogyókúránk eredményeinek megőrzésében is segíthet.

E-vitaminhoz búzacsíraolajból és más növényi olajokból is hozzájuthatunk. Kevés de jó minőségű (70-90%-os), flavonol gazdag étcsokoládé javíthatja a bőr véráramlását is, így erről a finomságról sem kell teljesen lemondanunk télen.

Gyakori téli étrendi hibák

telbor2.jpg ()Jellemzően télen nehezebb, laktatóbb ételeket kívánunk, és kevesebb friss zöldséghez-gyümölcshöz jutunk hozzá. Ennek következményeként hiányosabbá és a bőrünk épsége szempontjából kedvezőtlenebbé válhat étrendünk.

Bőrünkre nézve kedvező hatású  lehet a cukorfogyasztás mérséklése (sütemények, szaloncukor!) és általában a magas glikémiás indexű élelmiszerek mellőzése.  Az ünnepek nélkülözhetetlen részének tartott alkohol tágíthatja orcánk ereit, ezért fogyasztását érdemes kordában tartanunk.

A túlsúly kedvezőtlenül hat a faggyúelválasztásra – ez egyben azt is jelenti, hogy szépségünk védelmében törekednünk kell a súlygyarapodás megelőzésére! A cellulit sok nő rémálma, télen ezen a téren is romolhat állapotunk. Tartós életmódváltásra érdemes törekednünk, mert a jojó fogyókúrák különösen kedvezőtlenek a narancsbőrre nézve. A túlzott sóbevitelt, édesség és alkoholfogyasztást, dohányzást érdemes is mérsékelnünk.

A kötőszövet feszesítése szempontjából a kölesből készült kásák és levesek lehetnek hasznosak, az ebben található szilíciumról úgy tartják, hogy védi a haj, és a bőr egészségét.Tengeri halak is gyakran kerüljenek asztalunkra, salátáinkhoz pedig hidegen sajtolt magolajok felhasználásával készíthetünk bőrbarát öntetet! A likopin színanyag (jó forrása a paradicsom) és a halolaj, E-vitamin együttes alkalmazása kutatások során a bőr hidratáltságát javította, érdemes alkalmanként télen is fogyasztanunki frissen vagy tartósított formában.

A bőséges folyadékfogyasztás nem csak lázas állapotokban, de bőrünk szárazságának megelőzésében is lényeges. Ne feledjük, a hidratálás belülről kezdődik! Ennek fenntartásához tiszta víz, forrás- és ásványvíz, teák, gyümölcsteák, friss zöldség és gyümölcslevek járulhatnak hozzá, az alkohol viszont nem!

Tippek:

Naponta egyél pár evőkanál búzacsírát joghurtba keverve. Ez azért is hasznos, mert  ezáltal rosthoz jut a szervezeted, a probiotikus készítmények pedig a bőr védőfunkciójának megőrzését, vízvesztésének mérséklését is támogathatják.

Rendszeresen fogyassz citrusféléket C-vitamin és más összetevői miatt! Ne feledd: a grapefruit menopauza után fokozhatja a mellrák kialakulásának kockázatát és összetevői gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphetnek.

Az  E-vitamint és karotinoid vegyületek tartalmazó avokádót is illeszd be az étrendedbe. Fűszerezd ízlés szerint és készíts belőle krémet, amit ezután a vaj, vajkrémek és majonéz helyettesítésére is használhatsz.

Ha téli sportokra adjuk a fejünket, akkor bőrünk fényvédeleméről időben gondoskodnunk kell! 

Bőrünk szépségének megőrzésében segíthet az is, ha a helységekben ahol időzünk párologtatókkal emeljük a száraz levegő páratartalmát.

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X