Főoldal > EGÉSZSÉG > A 3 legjobb egzotikus gyümölcs télre

A 3 legjobb egzotikus gyümölcs télre

birsdatolyaegészségegzotikus gyümölcsgyümölcskarambolavitamin
0

Írta:

Neked melyik a kedvenced ezek közül?

Birsalma

Talán hasonlónak tűnik, mint a rokonai, az alma és a körte, azonban a birsalma még ezeknél is egészségesebb és valóban segít kivédeni az influenzát. Kétszer annyi C-vitamint tartalmaz ugyanis, mint az alma, és rendkívül magas az antivírus tartalma, ezért eredményesen felveszi a harcot az influenzás megbetegedésekkel szemben is. (A kínai birs bír a leghatékonyabb összetétellel a betegségek elli küzdelemben.) A birsalma-szezon azonban elég rövid, szeptembertől decemberig tart. Érdemes azonban ezután is keresni a latin, az ázsiai és közel-keleti piacokon, vagy a különleges fűszer-, és bioboltokban. A gyümölcs ízletesebb, ha megfőzöd, érdemes szószok elkészítésénél alkalmazni, vagy azoknál az ételeknél, amelyeknél hagyományosan almát vagy körtét használnál.

egzo2.jpg ()

Datolyaszilva

Egy kutatás kimutatta, hogy napi egy datolyaszilva jobbat tesz a szívnek, mint az alma, mivel jóval magasabb koncentrációban tartalmazza az élelmi rostot, az ásványi anyagokat és a fenolos vegyületeket, amelyek megakadályozzák az érelmeszesedést, ami a szívbetegségek, a szívinfarktus és a szélütés kialakulásának elsődleges kiváltó oka. További bónusz, hogy a datolyaszilvában található antioxidánsok segítenek a cukorbetegség szabályozásában és az ezáltal okozott sejtkárosodás megakadályozásában. Az íze és az állaga a szilváéhoz és a sárgabarackéhoz hasonló, némi fűszeres zamattal, a gyümölcshúst pedig felhasználhatod pudingok, pépesítve pedig fagylaltok, kenyerek és sütemények elkészítésénél. Próbáld ki a datolyaszilvát olyan sós ételekben is, mint amilyen a salsa, a krumpliételek és a saláták.

Csillaggyümölcs (karambola)

Az egzotikus gyümölcsök általában magasabb C-vitamin és káliumtartalommal bírnak, valamint kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a hazai gyümölcsök, ez alól pedig a karambola sem kivétel. Továbbá rengeteg gyulladáscsökkentő polifenol található benne, ami jót tesz a szívnek és rostban is rendkívül gazdag. A legtöbb csillaggyümölcs, amit az üzletekben látsz, Hawaiiról vagy Dél-Floridából származik. A sárga gyümölccsel bánj óvatosan, mert könnyen eldeformálódik. Érleld szobahőmérsékleten néhány napig, amíg világosbarna (ekkor a legédesebb ugyanis) nem lesz, majd tedd hűtőbe, és legfeljebb egy hétig tárold. Az éretlen, zöld változat savanykás ízű, az italokban gyakran alkalmazzák a lime helyettesítésére. A karambola íze a citrom, az alma és a körte kereszteződésével írható le, fogyaszthatod magában, vagy gyümölcssalátába aprítva egyaránt.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X