Főoldal > EGÉSZSÉG > Tévhitek a fogamzásgátló tablettákról

Tévhitek a fogamzásgátló tablettákról

fogamzásgátlótévhit
0

Írta: and

Sokak azért választják a fogamzásgátlás egyéb módszereit, mert félnek a kellemetlen, esetleg súlyos mellékhatásoktól. Pedig a szakemberek egybehangzó véleménye, hogy ez a legbiztosabb módja annak, hogy elkerüljük a nem várt terhességet. Igaz, pár évtizeddel ezelőtt viszonylag magas volt a tabletták okozta problémák száma, viszont a kor előrehaladtával ezek nagy része megszűnt, viszont gondolatainkból nem tűntek […]

Sokak azért választják a fogamzásgátlás egyéb módszereit, mert félnek a kellemetlen, esetleg súlyos mellékhatásoktól. Pedig a szakemberek egybehangzó véleménye, hogy ez a legbiztosabb módja annak, hogy elkerüljük a nem várt terhességet. Igaz, pár évtizeddel ezelőtt viszonylag magas volt a tabletták okozta problémák száma, viszont a kor előrehaladtával ezek nagy része megszűnt, viszont gondolatainkból nem tűntek el nyomtalanul.

A tabletták elhízáshoz vezetnek

Az egyik leggyakoribb tévhit a fogamzásgátló tabletták szedésével kapcsolatban az, hogy pluszkilókat eredményeznek. Való igaz, régebben a magas hormontartalmú készítmények megnövelhették az étvágyat  – így közvetetten felelősek lehettek az elhízásért -, viszont mára már fejlődött annyit az orvostudomány, hogy ezt a mellékhatását szerencsére elvesztette. Több kutatás is kimutatta, azok a nők, akik így próbálják megelőzni a nem kívánt terhességet, nem híznak jobban, mint a többi társuk. Ha valaki mégis azt veszi észre, hogy többet mutat a mérleg, az két okból lehetséges.

Az egyik, hogy valószínűleg folyadék-visszatartási problémáid keletkeztek, amit enyhe vizelethajtó készítménnyel helyre lehet állítani. (Bár hozzá kell tenni, ez tetemes súlyfelesleget nem eredményez, maximum 2-3 kilót). Ezen kívül a háttérben még az húzódhat, hogy a legtöbben pubertás koruk környékén kezdik el a fogamzásgátlók szedését, amikor amúgy is szed magára egy keveset az ember.

A tartósan szedett fogamzásgátlók koraszülést, illetve fejlődési rendellenességet eredményezhetnek

Mivel már nem hatnak drasztikusan a szervezet működésére a tabletták, ezért az se okoz gondot, ha a terhesség első heteiben is bevetted őket. Bizonyára te is tudod, hogy ha elfeledkezel egyről, akkor javasolt a kiegészítő védekezés is, mivel akkor veszít a hatékonyságából. Mondják, hogy három hónap kell a gyógyszernek ahhoz, hogy kiürüljön a szervezetből, de az igazság az, hogy egy hét is elegendő. Tehát ha gyermeket szeretnél, nem kell hónapokig várnod, hogy belefogjatok a babaprojectbe! Koraszüléstől sem kell tartani, az egyedüli mellékhatása maximum annyi lehet, hogy enyhén nagyobb lesz a gyermek súlya.

antibaby2.jpg ()Dohányosok nem szedhetnek fogamzásgátló tablettákat

Ez a kijelentés nem teljes egészében igaz, viszont a készítmények okozta szövődmények kockázata jelentősen megnő a cigaretta hatására. Idősebb korban nagyobb eséllyel alakulhat ki trombózis, ráadásul az infarktus veszélyével is számolnunk kell, annak ellenére, hogy a fogamzásgátlók önmagukban csökkentik annak kockázatát. Ezen kívül természetesen a magzat fejlődésére sincs jó hatással, viszont a szakemberek azt szokták javasolni, hogy ne hirtelen szokjanak le az állapotos kismamák a dohányzásról, mert az csak plusz „stressz” a testnek.

Időnként szünetet kell tartani a szedésben

Gyakran még az orvosok közt is vitát szül a kérdés, hogy kell-e olykor szüneteltetni pár hónapra a tabletta szedését. A legtöbben azt mondják, erre nincs szükség, ezzel csak a kellemetlen mellékhatásokat idézzük elő (pl. pecsételő vérzés). Állítólag semmi káros eredménye nincs annak, ha valaki folyamatosan, akár évekig szedi. Sőt, vannak olyan nőgyógyászok, akik kifejezetten ellenzik a szüneteltetést, mert azzal többet ártunk, mint használunk, mivel újra és újra át kell állnia a szervezetnek. Ráadásul a vérzéseid is erősebbek lehetnek ezáltal, ezért ha egyszer elkezdted szedni és bevált, akkor nem tanácsos abbahagyni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X