Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit tehetsz haspuffadás ellen?

Mit tehetsz haspuffadás ellen?

bélflóraemésztésgyomorpuffadás
0

Írta: and

1. Ne spórolj a folyadékkal! Nemcsak a puffadás megszüntetésében segít, de hidratál és elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez. Napi 1,5 liter ásványvíz elfogyasztása (melegebb időben akár a duplája) szükséges egy átlagembernek. Ha hajlamos vagy a puffadásra, hagyd el az étrendedből a koffein-, alkohol- és szénsavtartalmú italokat. 2. Rágd meg! Mivel alig van idő az ebéd […]

1. Ne spórolj a folyadékkal!

Nemcsak a puffadás megszüntetésében segít, de hidratál és elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez. Napi 1,5 liter ásványvíz elfogyasztása (melegebb időben akár a duplája) szükséges egy átlagembernek. Ha hajlamos vagy a puffadásra, hagyd el az étrendedből a koffein-, alkohol- és szénsavtartalmú italokat.

2. Rágd meg!

Mivel alig van idő az ebéd elfogyasztására, gyakran két perc alatt próbáljuk eltüntetni a tányérról az ételt, majd visszaülünk a számítógép elé és alig telik egy kis idő, már érezzük is a szorítást a hasunkban. A gyomrot nem terheljük, ha az ételt alaposan megrágjuk, mielőtt lenyeljük – így a puffadást is elkerülhetjük, hiszen kevesebb levegőt nyelünk az étel mellé. Ha étkezés közben iszunk, az is elősegítheti a puffasztó érzést.

3. Mozogj!

Ha az elfogyasztott étel után nem a tévé elé fekszünk, hanem például sétálunk egyet, az különösen jót tesz az emésztésnek. Teli gyomorral ne végezzünk intenzív gyakorlatokat, de ha biciklire pattanunk, vagy elvisszük a kutyát sétálni az eredményes lehet az emésztés szempontjából. A hangsúly itt is a rendszerességen van: heti három alkalommal egy óra mozgás hosszú távon biztosítja majd a jó emésztést.

haspuff2.jpg ()4. Rostot minden mennyiségben!

A rostok szerepe éppen az emésztés megkönnyítése, ezért minden étkezéshez minél többet fogyasszunk belőlük. Zöldség, gyümölcs és teljeskiőrlésű gabonából készült termékeket részesítsük előnyben.

5. Kerüld a zsíros ételeket!

Nemcsak hizlalnak, de az emésztést is megnehezítik az olajos, zsíros ételek. A húst sütőpapírban süsd ki és ne zsírban!

Mit fogyassz puffadásra?

– Probiotikus joghurt

A joghurt jótékonyan hat az emésztésre, helyreállítja a bélflóra működését és a székrekedést is megakadályozza. Napi egy pohárnyi hosszú távon is biztosítja az egészséges közérzetet.

– Emésztést serkető fűszerek

Ma már kapható olyan tea, amely kimondottan az emésztést segíti. Ha otthon szeretnénk összeállítani egy gyógynövényes mixet, akkor kamillát, köményt, bazsalikomot és koriandert tegyünk az ételhez. Kamillából és citromfűből teát is készíthetünk, melybe szórjunk egy kis köményt is – ezt fogyasztva nemcsak  a gyomrunk nyugszik meg, de az anyagcserénk is helyreáll.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X