Főoldal > DIÉTA > Amiért egyél savanyú káposztát

Amiért egyél savanyú káposztát

bélflóraegészségkáposztamultivitaminsavanyú káposztavitamin
0

Írta:

Ősszel és télen edd minél gyakrabban a savanyú káposztát, megéri!

A savanyú káposzta, és annak leve tele van vitaminokkal és hasznos ásványi anyagokkal. Kipucolja a bélrendszert, segít fogyni és a daganatos sejtek szaporodását is meggátolja. De nézzük, mit érdemes még tudni, erről az olcsó, de laktató finomságról.

1. Igazi multivitamin

A savanyú káposzta a fejeskáposztából készül, az erjesztést sóval, vagy sós vízzel és kovásszal végzik általában 10-90 napig. Nagy előnye, hogy tele van C-vitaminnal, amit sem a savanyítás, se a főzés során nem veszít el. A C-vitaminon kívül B1-vitamin, E- és K-vitamin tartalma magas, sőt még kalciumban és vasban is gazdag. Kiválóan erősíti az immunrendszert, és víztartalma is magas, tehát még a napi folyadékszükségletedhez is hozzájárul.

2. Védi a bélrendszert

Az emésztőrendszert támogatja azáltal, hogy nagy mennyiségű ként tartalmaz, amely egyúttal sejtjeink alkotóeleme. Ezt a kedvező hatást a benne lévő jód és klór tovább erősíti. Éppen ezért legelőnyösebb, ha a savanyú káposzta és leve nyersen kerül elfogyasztásra. A savanyú káposzta levének enyhén hashajtó hatása van, így megakadályozza a szorulás kialakulását, vagy a már kialakult székrekedést is megszűnteti. Egyfajta természetes béltisztító program elvégzését viszi véghez, mivel tejsavtartalma vetekszik a joghurtéval. A tejsav azon kívül, hogy megakadályozza magának az élelmiszernek a rothadását, számos jótékony hatással is rendelkezik a bélrendszerre: igazi kipucolást végez és megszünteti a káros salakanyagok felhalmozódását.

3. Szabályozza a koleszterinszintet

A koleszterinszint a káposzta kén-aminósav elemének hatására csökkenést mutat. A savanyú káposzta erjedésekor tejsavbaktériumok jönnek létre, amik kedvezően befolyásolják az epeműködést, s így csökkentik a vér koleszterinszintjét. Fogyasztása kedvezően hat  cukorbetegség esetén is.

4. Segíti a fogyást

Ha másról nem is, a káposztaleves-diétáról már biztosan hallottál. Nem véletlen, hogy ilyen meghatározó szerepe van a zöldségnek a diétában. A savanyú káposzta energiatartalma alacsony: 100 grammja csupán 20 kilokalóriát tartalmaz, viszont rendkívül laktató. A fogyni vágyók számára ideális a megfelelő súlyvesztés elérése érdekében, természetesen csak akkor, ha elkerülöd a hozzáadott kalóriadús alapanyagokat.

5. Nyugtatja az idegeket

Ideje megjegyezni, hogy idegesség, nyugtalanság ellen is bevethető a savanyú káposzta! Segít ugyanis csillapítani az idegességet, enyhíti a túlzott aggodalmat, megszűnteti a depresszív és szorongásos állapotot, de még az alvászavarokat is képes megszüntetni. Ha a savanyúság mégsem nyerte el a tetszésedet, akkor a nyers káposzta levét is ihatod, a hatása ebben az esetben ugyancsak nyugtató lesz.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X