Főoldal > EGÉSZSÉG > Amikor forog a világ: a szédülés lehetséges okai

Amikor forog a világ: a szédülés lehetséges okai

egészségszédülésvérnyomás
0

Írta: and

Bizonyára veled is megesett már, hogy hirtelen megfordult körülötted a világ, és ha nem kapaszkodtál volna meg, valószínűleg a padlón landoltál volna. Legtöbbször amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlik, de előfordulhat, hogy rendszeresen és huzamosabb ideig fennáll ez az állapot – ilyenkor érdemes utánajárni, mi is okozhatja ezt a kellemetlen tünetet. Amikor nem […]

Bizonyára veled is megesett már, hogy hirtelen megfordult körülötted a világ, és ha nem kapaszkodtál volna meg, valószínűleg a padlón landoltál volna. Legtöbbször amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlik, de előfordulhat, hogy rendszeresen és huzamosabb ideig fennáll ez az állapot – ilyenkor érdemes utánajárni, mi is okozhatja ezt a kellemetlen tünetet.

Amikor nem kell félni

Természetesen nem kell egyből megijedni, ha olykor ránk jön a szédülés, mivel amíg ritkán jelentkezik, enyhe lefolyású és rövid ideig tart, addig felesleges lenne felkeresni a háziorvost. Csakúgy, mint abban az esetben, ha mi magunk is tudjuk, miért forog körülöttünk a világ, tehát ha egy konkrét okra (pl. átmulatott éjszakára) vissza tudjuk vezetni, addig nincs baj.

Valószínűleg te is tisztában vagy vele, ha nem eszel, illetve iszol eleget, akkor könnyen lemehet a vércukorszinted, aminek jellemző tünete a szédülés. Ebben az esetben sokszor az is elég, ha bekapsz egy-két szőlőcukrot, ami gyorsan helyrebillent a normál állapotba.

Sokszor a túlzásba vitt munka és a stressz is előidézhet szédülést, azonban ha pihenés közben is tör rád az érzés, fontos, hogy megtaláld a kiváltó okokat, mert lehet, hogy komolyabb gondra vezethető vissza.

dizzy2.jpg ()Mit tehetsz ellene?

csontkovács, mozgás, alapos fültisztítás, vas tabletta, sok folyadék

Nyaki gerinccsigolyák meszesedése

A legtöbb ember nem is gondolná, hogy akár meszesedés is állhat a szédülés hátterében. Az ülőmunka, valamint a mozgásszegény életmód könnyen eredményezheti a nyakcsigolyák kopását, amit a számítógép előtti fej- és vállkörzésekkel meg lehet előzni. Súlyosabb esetben a tartós izomtónus fokozáson túl keringési rendellenességeket is okozhat a meszesedés, ezért a legjobb, ha a megelőzést tartjuk szem előtt.

Mit tehetsz ellene?

balneoterápia, jóga, nyaki fizikoterápia, masszázs

Belső fül gyulladása

A belső fül gyulladása akár napokra is ágyba kényszeríthet, mivel olyan fokú forgó szédüléssel jár, ami megakadályozza a mindennapi munkavégzést. Érdekes módon fülzúgás nem társul hozzá. Legtöbbször vírusos eredetű, de megfelelő kezelés mellett néhány nap leforgása alatt a panaszok megszűnnek.

A belső fül megbetegedésének egyik változata az ún. Méniére-kór, amikor a fülben nagy mennyiségű folyadék gyülemlik fel, ami akár egy órán át tartó fülzúgással, szédüléssel és ideiglenes hallásvesztéssel járhat. Kiváltó oka egyelőre ismeretlen.

Mit tehetsz ellene?

Méniére esetén: sóbevitel csökkentése, vízhajtó, súlyos esetben kórházi kezelés
Belső fül gyulladásakor: antibiotikumos kezelés

Vérnyomásproblémák

A szédülés mind a magas, mind az alacsony vérnyomás velejárója, sokszor ez az a tünet, ami által az orvosok észreveszik az említett betegségeket. Gyakran egy hirtelen felállás is okozhat hasonló panaszokat, viszont ha nyugalmi állapotban is előfordul, érdemes megmérnünk a vérnyomásunkat, mert lehetséges, hogy a helytelen vérellátás miatt túl sok, vagy túl kevés oxigénhez jutottunk.

Mit tehetsz ellene?

gyógyszeres kezelés, mely normalizálja a vérnyomást


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X