Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudj meg mindent a cukorbetegségről!

Tudj meg mindent a cukorbetegségről!

cukorbetegségfáradtság
0

Írta: and

Mi a cukorbetegség? A cukorbetegség lényege, hogy a cukor nem jut be a sejtekbe, hanem felhalmozódik a véráramban. A folyamat kulcsfogalma az inzulin, ami egy, a hasnyálmirigy által termelt hormon. Az inzulin a vérben kering és segít a glükózt bejuttatni a sejtekbe, ezzel csökkentve a szőlőcukor szintjét a vérben, vagyis a vércukorszintet. Mikor beszélhetünk 1-es […]

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség lényege, hogy a cukor nem jut be a sejtekbe, hanem felhalmozódik a véráramban. A folyamat kulcsfogalma az inzulin, ami egy, a hasnyálmirigy által termelt hormon. Az inzulin a vérben kering és segít a glükózt bejuttatni a sejtekbe, ezzel csökkentve a szőlőcukor szintjét a vérben, vagyis a vércukorszintet.

Mikor beszélhetünk 1-es típusú cukorbetegségről?

Ha a hasnyálmirigy nem termel (elég) inzulint, így a glükózt nem tudja bejuttatni a vérből a sejtekbe, ezért a vércukorszint magas lesz. Ez a típus főleg a gyerekeket és a fiatalokat érinti.

Mikor beszélhetünk 2-es típusú cukorbetegségről?

Ha a sejtek nem érzékelik azt, hogy az – egyébként nem mindig megfelelő mennyiségben termelődő – inzulin glükózt „szeretne” bejuttatni a sejtekbe a vérből, ezért a glükóz a vérben marad és megemeli a vércukorszintet. Ez a típus inkább az idősebbeknél jellemző.

Örökölhető-e a cukorbetegség?

Az 1-es típusú cukorbetegség örökölhető az elsőfokú rokonoktól. Ha az anya a beteg, a gyerek 1-2 százalékban, az apa betegsége esetén 4-6 százalékban esélyes a betegség öröklésére. Ugyanakkor a maradék nagy százalékban a cukorbetegséget okozó genetikai tényezők rejtve maradhatnak, vagyis nem kell aggódni, nem törvényszerű az átörökítés.

cukorbetegseg2.jpg ()Magyarországon hány embert érint ez a betegség?

Nálunk 1500 gyerekből 1 cukorbeteg, míg a 2-es típusú cukorbetegség a lakosság 10 százalékát érinti.  Ez óriási nagy szám. Sokaknál nem is diagnosztizálták még. Hogy ez nálad ne így legyen, rendszeresen menj kontrollvizsgálatokra.

Milyen tünetei vannak?

Ha gyerekednél, rokonodnál, ismerősödnél vagy magadon érzékeled ezeket a tüneteket, keresd fel a háziorvosodat, majd ő eligazít.

Gyerekeknél:    

–    fáradtság, bágyadtság
–    gyakori pelenkacsere
–    hasi fájdalmak
–    gyors súlycsökkenés
–   nagyobb étel- és folyadékigény

Felnőtteknél:  

–   sokáig tünetmentes lehet
–   általában elhízással jár (ez inkább a kettes típusra jellemző)
–   bőrfertőzés, gombásodás
–   nehezen gyógyuló sebek
–   gyakori fáradtság, ingerültség
–   sűrű vizeletürítési kényszer
–   gyakori éhség- és szomjúságérzet
–   homályos látás
–   fogérzékenység

Mi a normális vércukorszint?

Minden rendben a vércukroddal, ha az éhgyomri mérésnél 3-5.6 értékek között van. Ha ez az érték 7 feletti, két egymást követő alkalommal, vagy ha bármelyik vércukormérés alkalmával meghaladja a 11,1-et, akkor ott diabéteszről, vagyis cukorbetegségről van szó. (A számok egyébként a vérben lévő glüköz mmol-nyi értékét mutatják.)

Milyen következményei lehetnek a cukorbetegségnek?

Vedd komolyan a cukorbetegséget, mert különben végzetes következményei lehetnek.

Például:

–    szívinfarktus, ami gyakran tünetszegény, vagyis nincs erős mellkasi fájdalom, csak csökkent szívműködés

–    végtagi érelmeszesedés, súlyos esetben a végtag elhalása

–    veseelégtelenség

–     látásromlás, súlyos esetben vakság

Hogyan kezelhető?

–  Inzulininjekcióval: a gyerekkori cukorbetegségnél rendszeres inzulininjekció szükséges, mert csak ezáltal juthat be inzulin a szervezetbe.

–    Gyógyszerrel: az 1-es típusú betegségnél az inzulin, a 2-es típusúnál szájon szedhető gyógyszereket alkalmazhatnak később esetleg inzulinnal kiegészítve.

–    Folyamatos vércukorszint-méréssel: mindkét típusnál elhagyhatatlan a rendszeres ellenőrzés, amit ma már sokan a saját, otthon használható mérőjükkel tesznek meg.

–    Diétával: a mérés eredményeket érdemes naplóban vezetni, és ehhez képest beállítani a diétát.

–    Sporttal: mindig hatásos, de akkor leginkább, ha a mérés eredménye túl magas. Ilyenkor 10-20 percnyi futás, séta vagy biciklizés gyorsan elégeti a felesleges cukrot.
       
Amire oda kell figyelni a kezelésnél és a megelőzésnél is:

–    Rendszeresen járj általános vizsgálatokra, főleg vér-, vizelet-, szem-, fog- és bőrvizsgálatra!

–    Mivel a fog, a láb és a testhajlatok különösen érzékenyek a cukorbetegség miatt, különösen figyelj oda ezek ápolására!

–    Megfelelő táplálkozással és mozgással tartsd szinten a testsúlyodat, ezáltal a koleszterinszintedet is.

–    Szokj le a dohányzásról, ez ugyanis növeli a cukorbetegséggel járó következmények kockázatát.

–    Mértékkel fogyassz alkoholt, mert az megzavarhatja a vércukorszintet és növeli a kalóriabevitelt is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X