Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudd meg a tüneteidből, melyik vitaminból van hiányod!

Tudd meg a tüneteidből, melyik vitaminból van hiányod!

betegségfáradtsághajhullásvitamin
0

Írta: and

Tudtad, hogy a vitaminhiány ugyanúgy okozhat depressziót, mint gyulladt, pattanásos bőrt? Tény, nagyon sok múlik a hajlamon, a genetikán, de rengeteget változtathatsz hangulatodon, illetve kinézeteden, ha odafigyelsz a megfelelő vitaminbevitelre, így örökre leszámolhatsz az ebből adódó kellemetlenségekkel. „Segítség, csomókban hullik a hajam!” Ha minden fésülködés és hajmosás után a frász kerülget, hogy megint mennyi tincs […]

Tudtad, hogy a vitaminhiány ugyanúgy okozhat depressziót, mint gyulladt, pattanásos bőrt? Tény, nagyon sok múlik a hajlamon, a genetikán, de rengeteget változtathatsz hangulatodon, illetve kinézeteden, ha odafigyelsz a megfelelő vitaminbevitelre, így örökre leszámolhatsz az ebből adódó kellemetlenségekkel.

„Segítség, csomókban hullik a hajam!”

Ha minden fésülködés és hajmosás után a frász kerülget, hogy megint mennyi tincs maradt a fésűben, nem ártana odafigyelned a táplálkozásodra, mert a hajhullás oka legtöbbször vitaminhiányra vezethető vissza. Mivel mind az A-, B-, D- és E- vitamin pozitív hatással van sörényedre, érdemes étkezéseidet ezekhez igazítani meglátod, hamar észre fogod venni a változást. Tudniillik az A-vitamin erősíti a hajszálakat és ezzel egyidejűleg megszűnteti a fejbőr szárazságát – ami nagyban hozzájárul a tincsek elvesztéséhez -, illetve a B-vitamin olyan esszenciális zsírokat biztosít, melyek meggátolják a hajhullást, sőt, az őszülést is késleltetik. Az E-vitamin fokozza a fejbőr vérkeringését, így gyorsabban tudnak eljutni a szálakhoz az értékes anyagok, ezáltal felgyorsítja a haj növekedését és megújulását, csakúgy, mint a D-vitamin.

A-vitamin: hüvelyesek, zöldségek, gabonafélék, tojássárgája
B-vitamin: tojás, máj, élesztő, répa, hántolatlan rizs
D-vitamin: máj, állati zsírok, tojás, tej, vaj
E-vitamin: gabonacsíra, zöldségek, máj, tej, dió, mogyoró

hiany2.jpg ()„Fáradt vagyok, kedvetlen és még étvágyam sincs!”

Igaz, időközönként ez mindannyiunkra rátör, viszont ha a melankólia huzamosabb időn keresztül körüllengi a napjaidat, próbálkozz meg a B- és D-vitamin kúrával. Az idegrendszer működéséért leginkább a B-vitamin család tagjai felelnek, például a B1 az agyban zajló szénhidrát-anyagcserében játszik nagy szerepet, melynek hiánya fáradékonyságban, kedvetlenségben mutatkozik meg. A B2 és B3 alacsony jelenléte a szervezetben pedig bizonyítottan depressziós állapotokat okoz.

Ezen kívül ott van még az a bizonyos D-vitamin, ami annyira hiányzik nekünk a téli hónapokban. Nem hiába kerít hatalmába a rosszkedv, mivel ilyenkor sokkal kevesebb kalciferolhoz jutunk hozzá.

B-vitamin: tojás, máj, élesztő, répa, hántolatlan rizs
D-vitamin: máj, állati zsírok, tojás, tej, vaj

„Zsíros és pattanásos a bőröm!”

Tudtad, hogy a H-vitamin csökkenti a faggyútermelést? Ez tény, bár ne várd, hogy pusztán ennek a pótlásával újra bababőröd lesz, viszont sokat segíthet. Igaz, a szervezet maga is elő tudja állítani, mégis jobb, ha te is rásegítesz egy kicsit a táplálkozásoddal. Ne félj, túladagolni nem tudod, mivel vízben oldódó vitaminról van szó. Ne feledd, a biotin hiányával vigyázni kell, ugyanis nemcsak zsíros, pattanásos bőrt okoz, de a vérszegénység, az étvágytalanság, illetve az ekcéma hátterében is ez állhat.

H-vitamin: máj, tojássárgája, karfiol, olajos magvak, élesztő, burgonya


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X