Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért vigyázz a sófogyasztással!

Ezért vigyázz a sófogyasztással!

nátrium
0

Írta: and

A túl sok só káros az egészségre, éppen ezért nem árt, ha kordában tartod a nátriumfogyasztásodat az alábbi trükkökkel! A sóból az ajánlott napi mennyiség maximum 6 gramm, ez pedig körülbelül egyetlen teáskanálnak felel meg. Talán azt gondolod, hogy ha nem sózod meg pluszban az ételeket, akkor már ügyelsz az egészségedre, azonban a készételekben található […]

A túl sok só káros az egészségre, éppen ezért nem árt, ha kordában tartod a nátriumfogyasztásodat az alábbi trükkökkel!

A sóból az ajánlott napi mennyiség maximum 6 gramm, ez pedig körülbelül egyetlen teáskanálnak felel meg. Talán azt gondolod, hogy ha nem sózod meg pluszban az ételeket, akkor már ügyelsz az egészségedre, azonban a készételekben található rejtett sótartalom bőven meghaladja az ajánlott mennyiséget. Egy átlagos felnőttnek naponta mindössze egy gramm sóra van szüksége ahhoz, hogy megőrizze egészségét.

A magas nátriumtartalmú étrendet követő emberek körében a legnagyobb problémát a magas vérnyomás okozza. Ez ugyanis szívelégtelenséghez, szív- és érrendszeri betegségekhez, a legrosszabb esetben pedig stroke-hoz vezethet. A kutatók kimutatták, hogy szoros kapcsolat figyelhető meg a magas sóbevitel és a gyomorrák, a vesekő és a vízvisszatartás között, valamint súlyosbíthatja az asztma és a cukorbetegség tüneteit is.

so2.jpg ()Kis mennyiségben a só létfontosságú a szervezeted számára, és ha lecsökkented a sóbevitelt napi 3 grammra (fél teáskanál), azáltal drasztikusan csökkented a vérnyomásod és a szívbetegségek kockázatát. Érdekes tény, hogy a sófogyasztásunk 75 százalékát az ételekből nyerjük, nem pedig az általunk hozzáadott mennyiségből.

Az alábbi 4 tipp segítségével könnyen kordában tarthatod a sófogyasztásodat:

1. Olvasd el a címkéket!

Tanulmányozd át alaposan a címkéket, ezek ugyanis gyakran tartalmazzák az adott étel nátrium-, és sótartalmát. Elsőre ez zavaró lehet, egy gramm só (a só nátrium-kloridból épül fel) ugyanis 0,4 gramm nátriumnak felel meg. Mindig válaszd az alacsony nátriumtartalmú termékeket (az ásványvíznél szintén érdemes figyelni a címkéket).

Wellness Cafe tipp: Sajnos az itthon forgalomban lévő sók legtöbbjének kálium-klorid tartalma 20% és 60% közötti, míg a nátrium-klorid csak a “maradék” részt teszi ki. Ez a káliummennyiség pedig meghaladhatja az egészségügyileg indokoltat, ami akár életveszélyes állapotot is okozhat. Ezért tényleg nagyon alaposan nézd meg a címkét, amikor sót vásárolsz, ez ugyanis a legegészségesebbnek hitt tengeri sók esetében is előfordulhat!

2. Fűszerezz!

Főzés közben helyettesítsd a sót friss fűszerekkel, így változatosabb ízeket varázsolhatsz az asztalodra. Kísérletezz! Ha felfedezed a különböző egzotikus fűszereket, sokkal ízesebb fogásokhoz juthatsz, mintha csak szimplán megsóznád az ételeket.

3. Vegyél friss ételeket!

Kerüld a feldolgozott és konzerv élelmiszereket, amelyek általában nem csak drágábbak, hanem jóval több sót is tartalmaznak, mint a friss húsok és zöldségek. Ezzel a cserével nem csak az egészségedet, a pénzedet is megőrizheted.

4. Mindent mértékkel

Az olyan mindennapos élelmiszerek, mint a kenyér, a tésztafélék, a reggeli gabonapelyhek és a sült krumpli gyakran rengeteg sót tartalmaznak. A probléma abból adódik, hogy általában naponta több mint egy adagot eszünk belőlük. Próbáld lecsökkenteni a fenti ételek bevitelét napi egy adagra vagy darabra.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Ég a gyomrod? Folyton éhes vagy? Itt a megoldás!

Látványos loknik könnyen és gyorsan


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X