Főoldal > EGÉSZSÉG > A leggyakoribb tévhitek a rákról

A leggyakoribb tévhitek a rákról

ráktévhit
0

Írta: and

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed! Hazánkban az egyik vezető halálozási ok a rákhoz kötődik, melynek áldozatai ugyanúgy kikerülnek a nők, mint a férfiak köréből. Igaz, leginkább az idősebb korosztályt sújtja, de sajnos egyre több kisgyermekről hallani, akik ezzel a szörnyű kórral küzdenek. Viszonylag keveset […]

Június 2-án újra Wellness nap! Trendmutató sportesemény csupán 600 forintért, amin neked is ott a helyed!

Hazánkban az egyik vezető halálozási ok a rákhoz kötődik, melynek áldozatai ugyanúgy kikerülnek a nők, mint a férfiak köréből. Igaz, leginkább az idősebb korosztályt sújtja, de sajnos egyre több kisgyermekről hallani, akik ezzel a szörnyű kórral küzdenek. Viszonylag keveset tudunk róla, ezért nézzünk szembe vele, ismerjük meg, és tegyük helyükre az ezzel kapcsolatok téves információkat!

A férfiaknak nem lehet mellrákjuk

Általánosan elterjedt tévhit, hogy csakis a nőknek lehet mellrákjuk, pedig ez nem igaz. Valóban, a hölgyeknél sokkal gyakrabban fordul elő, de az esetek 1 százalékában férfiak a betegek. Tünetei mindenkinél ugyanazok, tehát a kitapintható csomó, váladékozás, hámlás, gödröcskés bőrfelület. Az erősebbik nemnél a gyógyulási arányok kisebbek, és ennek oka igen egyszerű: nem gondolnak arra, hogy lehet, hogy mellrákjuk van, ezért csak későn diagnosztizálják náluk, pedig ha idejében felismerik, gyógyítható lenne. Érdekesség, hogy a férfiaknál a betegség kialakulása összefügg azzal, hogy milyen melegben dolgoznak, ugyanis ez hatással van az ilyen típusú rák kialakulására. A kutatások alapján ennek hátterében az áll, hogy a magas hőmérséklet károsíthatja a heréket, ami a női nemi hormon, az ösztrogén emelkedéséhez vezet. Éppen ezért a tűzközelben (kohók, kemencék mellett) dogozó férfiak körében kétszer nagyobb az emlőrák kockázata.

cancer2.jpg ()Mindig okoz panaszokat

Sajnos, amikor még gyógyítható fázisban van a rák, akkor gyakran semmilyen panaszt nem okoz, és a beteg úgy éli az életét, mintha teljesen egészséges lenne. Van, hogy a tumor évekig fejlődik a szervezetünkben, és nem is tudunk róla, ezért is fontos az évenkénti szűrővizsgálat, ahol fény derülhet a problémára. Az orvoshoz látogatást az is hátráltatja, hogy ha vannak is, sokszor a tüneteknek nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, vagy más betegségre gyanakodunk, így csak akkor szembesülünk a problémával, amikor lehet, hogy már késő.

Egyszerű vérvételből kimutatható

Igaz, rákos betegeknél rendszeresen végeznek vérvizsgálatot, viszont ez nem jelenti azt, hogy ebből ki is mutatható, hogy ha daganatunk van. A már diagnosztizált betegeknél az úgynevezett tumormarker csupán jelzésül szolgál, hogy az alkalmazott terápia mennyire sikeres, de szűrésre sajnos nem alkalmas. Ez azért van, mert az értékek egy egyszerű gyulladáskor is megváltozhatnak, és maradhatnak a normál szinten akkor is, ha már pusztít minket a rák.

A túlsúlynak nincs hozzá köze

Tudjuk, hogy a túlsúly számos betegség kialakulásához hozzájárul, de kevesen vannak tisztában azzal, hogy egyes rákfajták (vese-, pajzsmirigy-, méhnyakrák) rizikófaktora is, a testben végbemenő hormonális és szervi változások miatt. Ezen kívül a felhalmozódott zsírpárnák leggyakrabban az egészségtelen életmód következményei, ami köztudottan a daganat egyik kiváltó tényezője. Fontos tudni, hogy a molettebb emberek szervezete több ösztrogént termel, ami azért ad aggodalomra okot, mivel több daganattípus a megnövekedett női nemi hormon miatt alakul ki. Emellett a túlsúly gyakran fokozott savtermeléssel is jár, ami először a fekélyeknek, aztán a rák kialakulásának kedvez.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Légy magabiztos nő, kívülről – belülről!

Legyél két hét alatt bomba nő!

Így szépülj okosan!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X