Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, ami miatt már a nap közepén elfáradhatsz

5 dolog, ami miatt már a nap közepén elfáradhatsz

dehidratáltfáradtkimerült
0

Írta: and

Dehirdatáltság Pontosan arra célzunk, amire gondolsz: inni, inni, inni! És nem csupán azért, mert a szö

Dehirdatáltság

Pontosan arra célzunk, amire gondolsz: inni, inni, inni! És nem csupán azért, mert a szöveteidnek, az izmaidnak és az emésztőszerveidnek szüksége van a kellő mennyiségű folyadékra, hogy megfelelően működhessenek. Ha ugyanis nem iszol eleget, az agyad is lelassul, nehezebben koncentrálsz. Így ha napközben fáradtnak érzed magad, ne szaladj az automatához csokiért, inkább hajts le egy jó nagy pohár vizet vagy ízesítetlen zöld teát (méregtelenítőnek sem utolsók).

Mobiltelefon-használat

Ha még lefekvés előtt is ötször megnézed a telefonod, ne csodálkozz, ha utána nagyon nehezen tudsz elaludni. Az ilyen készülékek hullámai az agyi aktivitásra hatnak, így nagyon nehéz kikapcsolni magad, ha nem kapcsolod ki őket. Ha pedig még az az apró kék fényecske is villog a telódon, ami a készenlétet jelzi, az egyenesen gátolja a melatonin (az alváshormon) termelődését, és másnap reggel úgy kell majd összekaparni téged. Szóval rakd a telefonod jó messzire az ágytól, és aludj jól!

faradt2.jpg ()Gyógyszerek

A kábítószerek nagy része, ahogy azt nyilván tudod is, rövid „felpörgetés” után energiavesztést, apatikus állapotot okoznak. Sajnos nincs ez másként a könnyű nyugtatókkal vagy a természetes béta-blokkolókkal sem, amik a migrén és a magas vérnyomás előidézői is lehetnek. Ha tehát új gyógyszerrel próbálkozol, és letargikusabbnak érzed magad tőle, mint egyébként, mindenképpen írass fel egy másik fajtát.

Túl sok edzés

A sport egyik aranyszabálya, bármilyen mozgásformáról is legyen szó: épp annyit mozogj, amennyit kell! Mert míg az edzés egyensúlyban tartja a cortisol nevű stresszhormon szintjét, ha túlhajtod magad, ez a folyamat a visszájára fordul, és több rosszat teszel magadnak, mint jót. Ha a ritmikusabb, megerőltetőbb gyakorlatokat váltogatod a nyújtással, lazítással, a legjobb eredményt érheted el – mentálisan is.  

Vashiány

Bizony, megint a vas, amiről nem is hinnéd, milyen fontos munkát végez: oxigént szállít az ereidben, és a sejtek méreganyagoktól való megtisztításában is lényeges szerepe van. Egy felnőtt ember szervezetének minimum napi 18 mg vasra van szüksége, és ha ezt tartósan nem kapja meg, először csak fáradtság és levertség jelentkezik, de később krónikus vashiány is felléphet, ami számos egyéb betegség megalapozója. Egy gyors vérvétellel könnyen kideríthető, vashiányos vagy-e, és ha igen, ezerféle természetes és orvosi ellenszer közül választhatsz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X