Főoldal > EGÉSZSÉG > Az 5 legfontosabb kérdés a biztonságos napozásról

Az 5 legfontosabb kérdés a biztonságos napozásról

hajnapnapozásnaptej
0

Írta: and

A 15-ös faktorú napvédőszerek hatékonyan megvédenek a leégéstől, a bőröregedéstől és

A 15-ös faktorú napvédőszerek hatékonyan megvédenek a leégéstől, a bőröregedéstől és a bőrráktól is – tartja a régi álláspont. Ám a valóság az, hogy a legtöbben nem használnak elegendően magas fényvédelmű termékeket. Valójában a SPF 15 jelzésű készítmények csak 3-asnak vagy 7-esnek felelnek meg, így nem védik a napsugárzástól bőrt. Ezért ajánlják a bőrgyógyászok, hogy bármilyen barna bőrűek is vagyunk, ne használjunk 30-asnál kisebb faktorú naptejet. Fogadd meg ezt a nagyszerű tanácsot, és figyelj oda a következőkre is!

Melyik a legmagasabb SPF?

Az 50-es fényvédő faktor nyújtja a maximum szükséges védelmet. Azonban felmerül a kérdés, hogyha az 50-es a legmagasabb faktor, akkor miért látunk a termékeken ennél sokkal magasabb számokat. A polcokon 80-as és 110-es naptejeket is találunk, de ennek kizárólag a marketing az oka. A cégek tudják, hogy a termékeken feltűntetett magas számok vásárlásra ösztönöznek, mert így a vevő abban a hitben van, hogy a szükségesnél is többet megtesz a bőre épségéért, pedig feleslegesen fizet értük magasabb árat. Ezért is javasolták a szabályt, miszerint az SPF 50 legyen a legmagasabb fényvédelem, de ezt még nem hagyták jóvá.

naptej2.jpg ()Milyen hosszú ideig tart a naptej által nyújtott védelem?

Ha nem végzel izzasztó mozgásformákat, vagy nem tartózkodsz túl sokáig egyhuzamban a napon, akkor a védelem 2-4 órán át tart. Amennyiben az egész napot a strandon, a tengerparton vagy a kertben töltöd, esetleg a szabadban sportolsz, akkor 2 óra elteltével meg kell ismételni a napvédő termék felvitelét a testen. Az arcra pedig nem elég az UV-védelemmel ellátott arckrém, kifejezetten arcra való napvédő terméket kell használni. Ezeket általában öregedésgátló antioxidánsokkal is ellátják, hogy a nap ne öregítse a bőröd.

Milyen számokra figyeljünk a napozáskor?

Vésd az eszedbe: 30-20-2!
30: ez az átlagos faktorszám, amit használnod kell. A biztos hatás érdekében válassz vízálló formulát!
20: ennyi perccel napozás előtt kend be vagy spricceld magadra a használt fényvédő terméket. Ha a naptejed titán-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmaz, az a legjobb, mert akkor rögtön kifejti a hatását.
2: ennyi óráig hat a használt fényvédő termék, de csak akkor, ha nem izzadtál vagy nem mentél vízbe (ez alól természetesen kivétel, ha vízálló naptejet használsz).

Kell védenünk a hajunkat is a napsugaraktól?

Mindenkiben felmerült már a kérdés: vajon a hajvédő termék hasznos vagy csak felesleges pénzkidobás? A nap kiszívja a haj színét, az UV-védelemmel és antioxidánsokkal ellátott hajra való fényvédő termékek megóvnak a színárnyalat fakulásától. Érdemes venni egy hajkondicionáló sprayt nyáron, ha nem akarjuk, hogy világosodjon a hajunk. Viszont ezek a termékek a fejbőrt nem védik a ráktól, így a divatos kalap viselése, emellett is javasolt.

Hogy kerüljük el, hogy a naptej a szemünkbe kerüljön?

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor elkezd égni a szemünk, mert belefolyik a naptej. Ezt a szúró érzést a napvédő szerekben található vegyi anyagok okozzák (a csomagoláson az összetevőknél főleg az –ate, -ene, -one végződésűeket keresd, mint a ho-mosalate, az octocrylene vagy az oxybenzone). Keresd a boltokban azokat a vízálló termékeket, amelyek ásványi és más természetes anyagokból készülnek, mint a cink-oxid és a titán-dioxid. Még így is nehéz megtalálni a megfelelő terméket, mert mindezek mellett ügyelni kell arra is, hogy parfümöt se tartalmazzon, ugyanis az is irritálja a szemet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X