Főoldal > EGÉSZSÉG > Masszázzsal a migrén ellen

Masszázzsal a migrén ellen

fejfájásmasszázsmigrén
0

Írta:

Magyarországon évente egyre több migrénes beteget diagnosztizálnak, kiknek életét nagy mért&

Magyarországon évente egyre több migrénes beteget diagnosztizálnak, kiknek életét nagy mértékben megkeseríti az elviselhetetlen, féloldali fejfájás. Kialakulásának oka máig ismeretlen, de a legtöbb szakember véleménye abban megegyezik, hogy a genetikáé, a mindennapi stresszé, valamint a hormonális változásoké a fő szerep, azonban már egyre többször reumatológiai oldalról is megközelítik a problémát.

Mi a migrén?

A migrén egy nagyon erős, féloldali fejfájás, melyet gyakran úgynevezett aurajelenségek előznek meg (ekkor a beteget a szeme előtt villódzó, apró fények figyelmeztetik a roham közeledtére). A fájdalom legtöbbször hányingerrel, hányással, fény- és hangérzékenységgel, valamint gyengeséggel jár, így a benne szenvedő még a mindennapi teendőit sem tudja igazán ellátni, sőt olykor még a munkavégzésre is képtelen. Mivel az orvosok pontosan nem tudják megállapítani, mi is okozhatja a fejfájást, sokszor csupán erős fájdalomcsillapítókkal próbálják enyhíteni a kellemetlen tüneteket, viszont mivel nem magát az okot kezelik, a migrénes roham időről időre megismétlődik.

Abban azonban több szakember is egyetért, hogy ekkor a vérerekben a nyomás megváltozik, mivel a megfeszült izmok összeszorítják azokat. Hogy mégis mitől lesznek merevek ezek az izmok? Ezt több minden is kiválthatja, például helytelen testtartás, ülőmunka, stressz, nyaki deformáció, stb. Viszont jó hír, hogy bármi is okozza mindezt, masszázzsal a tünetek enyhíthetőek, vagy akár meg is szűntethetőek.

migren2.jpg ()A migrén elleni masszázs hatásai

Ahogy az összes masszázsnál, a vérkeringés itt is fokozódik, az anyagcsere beindul, az izmok ellazulnak. A migrén esetében gyakran már kisebb-nagyobb izomcsomók is kialakultak, melyek még inkább beszűkítik az ereket és nyomják az idegeket, ezért ezekre kiemelkedő figyelmet kell fordítani. Eltűntetni őket nem könnyű, főleg, ha már régóta jelen vannak. Van, hogy ezeket egyszerű masszázzsal nem is lehet eltűntetni, ekkor bizony izomlazító injekció kúrát javasolnak, hogy megszűnjenek ezek a képződmények.

Viszont hogy ezt megelőzzük, az arra hajlamosaknál érdemes rendszeresen masszíroztatni a nyak- és vállövet, hogy ne újuljon ki még egyszer a csomó. Ez főleg azokra vonatkozik, akik stresszes életmódot folytatnak, illetve ülőmunkát végeznek. Közülük kerül ki a migrénesek nagy százaléka.

Arra azonban ügyelni kell, hogy profi masszőrt keressünk, mivel ha nem helyesen végzi a mozdulatokat, akkor az izmok nemhogy ellazulnak, de még jobban megfeszülnek, ami csak ront a kialakult állapoton.

Hogy mégis kihez érdemes fordulni? Mindenképpen gyógymasszőrhöz, akiknek egy része speciálisan migrén elleni masszázst is végez. Ez többek között a vállak, a nyak, az arc, valamint a hajas fejbőr akupresszúrás pontjainak enyhe stimulálásából áll.

S.O.S. otthoni fogások

Amennyiben kezd rád törni a fejfájás, önmasszázzsal enyhíted a fájdalmaidat a következő fogásokkal:

– Végezz a válladtól kezdve a nyakadon felfelé simító mozdulatokat mindkét oldalon 10-szer.
– Nyomkodd finoman az ujjbegyeiddel a járomcsontod alatti részt, folyamatosan a fülek felé haladva.
– Végezz szemkörzéseket kívülről befele, majd amikor a szemgödörhöz érsz, ezen a ponton nyomd meg közepes erősséggel 3-szor.
– Írj le nyolcasokat a halántékodon, annyiszor, amennyiszer jól esik.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X