Főoldal > EGÉSZSÉG > A világ leglustább nemzete

A világ leglustább nemzete

lustanemzetsport
0

Írta: and

A világ 122 országának, azaz a világ népességének csaknem 90 százalékának &

A világ 122 országának, azaz a világ népességének csaknem 90 százalékának életmódadatait vizsgálva állította fel a lustasági sorrendet a The Lancet című brit tudományos folyóirat, melyet a brit napilapok is csak az olimpia idején jelentettek meg, ettől is remélve a testmozgás népszerűsítését. A több internetes portálon is közzétett vizsgálat során a szerzők azokat a 15 évesnél idősebbeket tekintették fizikailag inaktívnak, akik nem végeznek hetente legalább ötször fél órás, közepes intenzitású, vagy hetente három alkalommal minimum 20 percig tartó, nagy intenzitású mozgást, esetleg ezek kombinációját.

A „lusta-lista”

A legtohonyább nemzet tehát a máltai lett, ahol a lakosság csaknem 72 százaléka utál mozogni. A második, a Magyarország egyötödét kitevő dél-afrikai Szváziföld. Itt a lakosság 69 százaléka inaktív. Az előkelőnek egyáltalán nem mondható harmadik helyet Szaúd- Arábia szerezte meg, ahol a lakosság 68,8 százaléka nem mozog. Épp, hogy lemaradt a dobogóról Szerbia, amely holtversenyben a negyedik lett Argentínával. Az ötödik, hatodik helyen pedig Mikronézia és Kuvait található.

lusta2.jpg ()A leglustább országok top 20-ának 8. helyezettje, a mostani olimpia házigazdája, Nagy-Britannia. Kiderült, a britek máig több mint 63 százaléka vallja magáénak a „No sports  – Csak semmi sport” churchilli tanítását. A fejlett országok közül Japán a 11. helyezett, alig több mint 60 százalékos hányaddal, Olaszország pedig csaknem 55 százalékos aránnyal a 17. Csupán két százalékkal maradt el mögötte Írország, mely így 18. a listán. A sereghajtó a Dél-Afrikai Köztársaság és Bután alig több mint 50-50 százalékkal.

A sportosabb nemzetek

Jó hír a magyaroknak, hogy a leglustább nemzetek első húszas listájának közelében sem vagyunk. Hazánk népességének ugyanis csupán 26 százaléka nem mozog eleget. Ez kevesebb, mint a 31,1 százalékos világátlag. Azért van mit javítani a statisztikán, hiszen Európában nálunk többet mozognak a csehek, ahol a lakosság mintegy 25 százaléka inaktív, de a horvátok, a litvánok, a grúzok, a szlovákok, az oroszok, a hollandok, és az észtek is többet sportolnak. Ez utóbbi nemzetnek csupán alig több mint 17 százaléka lusta. Az „ép testben, ép lélek” évezredes tudás birtokában lévő görögök természetesen a legfittebbek a mozgás terén. A lakosságnak itt mindössze 15,6 százaléka nem edz eleget. 

Mivel a felmérés során csak a sportmozgásra figyeltek a kutatók, az adatok azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgásban a férfiak erősebbek, a nők ugyanis kevesebbet mozognak. Azt nyilván egy másik felmérés során vizsgálják majd, hogy melyik nem, mennyi időt áldoz például a szintén energiát igénylő háztartási munkára. Az inaktív nők hányada egyébként Szaúd-Arábiában a legmagasabb a világon.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X