Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezek a szállodák legszennyezettebb pontjai

Ezek a szállodák legszennyezettebb pontjai

hotelszállodaszennyezettutazás
0

Írta:

Egy amerikai egyetem kutatói meglepő eredményre jutottak, amikor alaposabban górcső alá vették a szállodai

Egy amerikai egyetem kutatói meglepő eredményre jutottak, amikor alaposabban górcső alá vették a szállodai szobákban megbújó kórokozókat. Nem az ágy, nem is az ágynemű, és mégcsak nem is a kilincs került ki a vizsgálatból „győztesként”. Ha hiszed, ha nem a televízió távirányítója a legszennyezettebb pont, illetve eszköz a hotelszobákban. Emellett a lámpakapcsolók is a szennyezettebb felületek közé tartoznak, legalábbis egy új tanulmány szerint. A kutatások során magas koncentrációban találtak fekális eredetű és más ártalmas baktériumokat ezeken a mindennapi használati tárgyakon.

A listán szerepelnek továbbá a takarítók által használt felmosók és különböző szivacsok is, melyek növelik a szobáról szobára terjedő keresztszennyeződések kockázatát. A kutatók úgy vélik, hogy megállapításaik elősegíthetik a szállodák hatékonyabb „tisztaságpolitikáját”, méghozzá úgy, hogy nem feledkeznek meg ezen eszközök alapos tisztításáról sem, ezzel jelentősen csökkentve a vendégek megbetegedésének a kockázatát.

hotel2.jpg ()Katie Kirsch, kutató, a Houstoni Egyetem PhD hallgatója úgy véli, hogy a szállodatulajdonosoknak kötelességük, hogy gondoskodjanak a vendégeik biztonságáról, és ez alól a szobák környezete, tisztasága sem képezhet kivételt. A szakértő hozzátette, hogy a takarítók a 8 órás műszakok során 14-16 szobát takarítanak ki, mindegyikben megközelítőleg félórát töltenek el. Épp ezért fontos lenne, hogy a baktériumok tekintetében a különösen veszélyes eszközöket még alaposabban tisztítsák meg, olyan technikákat alkalmazzanak, amellyel eredményesen csökkenthetők a mikrobiális szennyeződések is, amelyek a vendégek egészségét komolyan veszélyeztethetik.

Hol rejtőzködhetnek még a kártékony baktériumok?

A vizsgálatok természetesen teljes szállodai szobákra vonatkoztak, így nem meglepő, hogy a legszennyezettebb minták a mellékhelyiségből és a fürdőszobából, főképp a mosdókagylóból és a csempéről származtak. De a tanulmányban fény derült arra is, hogy különösen szennyezettnek minősül a szobában lévő telefon és a szőnyegek is. Ejtsünk szót azon részekről is, amelyek nem jelentenek olyan nagy veszélyt az egészségünkre: nos, a vizsgálat szerint, a legkevésbé szennyezett felület az ágy támlája. Mindenesetre a szállodai szobákban légy körültekintő, ne felejtsd otthon az antibakteriális kézgélt, és rendszeresen használd is a nyaralás alatt!

Fotó: Profimedia – Red Dot

Forrás: medipress.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X