Főoldal > EGÉSZSÉG > Kincsek a pehelyben: tudj meg mindent a gabonáról!

Kincsek a pehelyben: tudj meg mindent a gabonáról!

gabonareggeli
0

Írta:

A gabonapelyhek hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, bővelkednek B-vitaminokban, kalciumban és

A gabonapelyhek hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, bővelkednek B-vitaminokban, kalciumban és vasban – sok országban a reggelizőpelyhek számítanak ezek legfőbb forrásának. A kutatások szerint azon felnőttek és gyermekek, akik gabonapehellyel kezdik a napot, a napi ásványi anyag szükségletük egy részét így már a reggeli órákban kipipálják.

Gyermekek, kamaszok

Azok a gyerekek, akik reggelire gabonapelyhet esznek, több kalciumot visznek be a
szervezetükbe, mint a reggelizőpelyheket nem fogyasztó kortársaik – derült ki egy angliai táplálkozási felmérésből. Ez az eredmény annak is betudható, hogy ezt a reggelifélét több-nyire tejjel fogyaszt-ják, ami az egyik legjobb kalciumforrás. Ugyanebből a kutatásból kiderül az is, hogy ezek a gyerekek több vasat, B- és D-vitamint juttatnak a szervezetükbe már a reggelivel, de a gabona jótékony hatásai közé sorolható náluk az is, hogy a szervezetükben jobb a folsav, B12-vitamin és riboflavin szintje. Egy francia felmérés is hasonlóan jó eredményt mutatott: ennek keretében 3-17 év közöttieket vizsgáltak. Kimutatták, hogy a gabonapelyheket fogyasztóknál a pelyhek számítanak az első számú B1-, B3-, B5-, B6-, B9-vitamin és vasforrásnak.

Egy friss, 2012-es Minneapolis-i felmérés pedig rámutatott, hogy a gabonapelyhet reggeliző gyerekeknél 30, a kamaszoknál pedig 20 százalékkal több a napi vasbevitel.

gabona2.jpg ()Felnőttek

A hozzáadott ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhetően a gabonapelyhek jelentősen javíthatják az alapvető mikrotápanyagok beviteli arányát. Így a nőknél a vas, a riboflavin és a folsav bevitele növelhető, ha rendszeresen kerül gabonapehely az asztalra.

Egy ír felmérés során a felnőttek élelmiszer-fogyasztását vizsgálták, ennek során kiderült, hogy a dúsított gabonafélék akár 14-21%-át teszik ki a vitaminok és ásványi anyagok átlagos napi bevitelének:

– Vas: a férfiaknál 16%, a nőknél 1%
– B1-vitamin: a férfiaknál 14%, a nőknél 16%
– Folsav: a férfiaknál 18%, a nőknél 21%
– B2-vitamin: a férfiaknál 16%, a nőknél 18%
– B6-vitamin: a férfiaknál 12%, a nőknél 15%

A franciák nemzeti táplálkozási irányelve a gabonapelyheket a B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamin illetve a vas első számú forrásaként jelölte meg.

Forrás: Nestlé Életmód Iránytű


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X