Főoldal > EGÉSZSÉG > Doktorhal, a hal doktor

Doktorhal, a hal doktor

halpedikűr
0

Írta: and

A neurodermitisz, a pikkelysömör és az ekcéma ellen alkalmazott halterápia mára az egész világon

A neurodermitisz, a pikkelysömör és az ekcéma ellen alkalmazott halterápia mára az egész világon ismertté vált. A garra rufa, azaz a doktorhal a legbiológiaibb terápiás eljárásnak számít ugyanis a bőrgyógyászatban.

A farkasétvágyú bőrevő

A törökországi Kangal- vidék melegvíz-forrásaiban élnek a garra rufák, ezek az apró, mintegy 8-14 centiméter hosszú rágcsálóhalak. A magyarul piros szívogató márnának nevezett halat már évszázadok óta használják gyógyításra, Nagy Sándor is kipróbálta a feljegyzések szerint. Nem véletlen hát a törökországi doktorhal elnevezésük sem. Mivel a Kangal patak nagyon meleg, vize igen plankton-hiányos, így a 33-36 fokos hőmérsékletet egyedül bíró pontyfélék családjába tartozó állat más fehérjeforrásokat kellett keressen táplálékul. Nos, ez lett a fürdőző emberek hámló bőre-

garra2.jpg ()Több mint élvezet, gyógymód!

Régen, mikor a fürdőszobát még hírből sem ismerték az emberek, a patakban rendszeresen megmártóztak a környékbeliek, akár olyan bőrbetegségekkel is, mint a pikkelysömör, a gombás fertőzések, vagy a mitesszerek. A vízben élő márnák pedig máig őseik módszerét alkalmazva dolgoznak: úgymond lelegelik a felesleges hámréteget, ezzel megszabadítva a kórokozóktól az embereket, ugyanakkor azzal, hogy enzimet tartalmazó váladékot is fecskendeznek a bőrbe, elősegítik a gyógyulást.

A halterápia igen egyszerű. A végtagokat belemerítik egy vízzel teli kádba, amelyben, pikkelysömör esetén például mintegy 350 haldoktor úszkál. A garra rufák aztán apró szájukkal a szó szoros értelmében lerágják a beteg felhámréteget a kézről, könyökről, lábról, de még az arcról is. A módszer kíméletes és fájdalommentes, a harapdálások nem fájnak, ronda nyomot sem hagynak, mégis eltűnnek a vastag pörkök. A kúra után pedig a végtagokon a természetes színnél ugyan enyhén pirosabb, de egészséges lesz a bőr, és megszűnik az addig szinte elviselhetetlen viszketés, hámlás, nyílt, vérző sebek, a gombák, sőt a neurodermitisznél és a pikkelysömörnél még az elhalt hámsejtekből álló vastag réteg is. Akkor sincs nagy gond, ha a pikkelysömör vagy az ekcéma az arcot is megtámadta. Ilyenkor a páciensnek teljesen a víz alá kell merülnie, orrát műúszó csipesszel fogják be és egy szájában tartott csövön át lélegzik.

Ami fontos, hogy a három hetes kúra előtt orvosi vizsgálaton kell részt venni, hogy az igen meleg víz nehogy megártson a szívbetegeknek, és vérző sebbel sem alkalmazható a kezelés. És bár nem olcsó, állítólag igen hatékony az eljárás. 

A halpedikűrös

A doktorhal egyébként a kozmetikában már teret hódított, hiszen igen sokoldalú. Rá lehet bízni a bőrradírozást, de pedikűröz, manikűröz, simítja a ráncokat, mérsékli a narancsbőrt, a cellulitiszt, szó nélkül. Ráadásul a kozmetikai kezelésekhez elég 200 kis garra rufa is, akik, ha tíz percet üldögéltél a vízben, és meglágyult a bőröd, munkához látnak, és a száj körüli bajuszkájuk segítségével mintegy lereszelik a fölös bőrt, míg te relaxálsz.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X