Főoldal > EGÉSZSÉG > Limfóma, az alattomos betegség – Ismerd fel idejében!

Limfóma, az alattomos betegség – Ismerd fel idejében!

betegséglimfóma
0

Írta:

A limfómát az egyik legalattomosabb betegségként tartják számon, mivel igen nehéz felismerni, mert

A limfómát az egyik legalattomosabb betegségként tartják számon, mivel igen nehéz felismerni, mert sokszor egészen ártalmatlan tünetek jelzik a kór meglétét. Jó hír azonban, hogy a daganatos megbetegedések közül az egyik legjobban gyógyítható fajta, sőt, a teljes felépülés esélye sem csekély. Lássuk tehát, mit is takar pontosan a limfóma és mikre érdemes odafigyelni, hogy mihamarabb diagnosztizálni és kezelni lehessen.

A nyirokrendszer betegsége

Immunrendszerünk normális működésének alapfeltétele, hogy a nyirokrendszerünk tökéletes legyen. Ugyanúgy, ahogy a vérkeringésünk, ez is erekből áll, ahol azonban nem vér, hanem nyirok kering, és ebben találhatóak – többek között a limfociták (fehérvérsejtek), amik csomókban gyűlnek össze (nyirokcsomó). A fehérvérsejtek feladata az egészségünk fenntartása, az immunrendszer támogatása: véd a vírusok, baktériumok és a különböző fertőzések, behatások ellen. Ezért van az, hogy betegségek esetén a nyirokcsomók megduzzadnak – a komoly harcot mutatja a kórokozók ellen. Ez teljesen természetes, de néha előfordul, hogy atipusos nyiroksejtek keletkeznek, amik szintén a csomók megnagyobbodásához vezetnek.

limfoma2.jpg ()Sajnos egyelőre nem tudni, mi okozza a daganat kialakulását, viszont az biztos, hogy örökletes tényezők nem játszanak benne szerepet. Két fő típusa van: az egyik a Hodgkin-kór (ez igen ritka), a másik a non-Hodgkin limfóma.

Főbb tünetei

A limfóma tünetei igen hasonlóak a banális fertőzésekhez, esetleg az influenzához, ezért a pontos diagnózis felállítása meglehetősen nehéz. A legáltalánosabb és legszembetűnőbb tünete a nyirokcsomók fájdalmatlan megnagyobbodása  leginkább a hónaljban, nyakon, lágyékon. Ezen kívül visszatérő láz, illetve gyakori éjszakai, nagyfokú izzadás is utalhat a kór meglétére. Nem kell azonban egyből megijedni, ha valaki ezeket a tüneteket észleli magán, mivel egyszerű fertőzés miatt is lehet, de ha makacsul tartják magukat a tünetek, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

A non-Hodgkin limfóma bármely életkorban előfordulhat, de a statisztikák azt mutatják, az idősebb férfiak esetében nagyobb eséllyel alakul ki – ez persze, nem jelenti azt, hogy a fiatalabbak nem veszélyeztetettek.

Kezelése, gyógyulási esélyek

Bármennyire is érdekes, sok esetben nem okoz a limfóma tüneteket, és ekkor nem is kell a betegeket kezelni, maximum rendszeres kontroll javasolt számukra. Amennyiben lassan növő csomók jelennek meg, azokat sugárkezeléssel, vagy kemoterápiával zsugorítják össze, hasonlóan, a non-Hodgkin limfóma agresszív változatához. Azonban mivel ez utóbbi hamar észrevehető, így a kezelése is előbb megkezdhető, ezért sokszor az ettől szenvedő teljesen felépülhet, míg az előbbi esetben szintén nagy a gyógyulás esélye, de sajnos a kiújulásáé is.

További kezelési lehetőségek közé tartozik az immunterápia is, amely igen hatásosnak bizonyul ennél a daganat típusnál. Napjainkban a legtöbbször első körben ezzel a módszerrel próbálkoznak, mivel a szervezetet sokkal kevésbé károsítja, mint a hagyományos tumor elleni terápiák.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X