Főoldal > EGÉSZSÉG > Túl termékeny, ezért vetél?

Túl termékeny, ezért vetél?

betegségegészségkisbabatermékenyvetélés
0

Írta: and

Azzal a legtöbb nő tisztában van, hogy a spontán vetélésnek több oka is lehet. Ilyen például a

Azzal a legtöbb nő tisztában van, hogy a spontán vetélésnek több oka is lehet. Ilyen például a hormonális működés zavar, némely genetikai rendellenesség, de a méh és húgyúti fertőzés vagy az immunológiai eltérések is okozhatják a bajt. Ám arra biztos kevesen gondolnak, hogy az ismétlődő vetélésnek a szupertermékenység is oka lehet. Márpedig ezt állítja néhány brit és holland kutató. 

A szupertermékenység oka

A southamptoni Anna Hercegnő Kórház és az utrechti Egyetemi Orvosi Központ orvosai vizsgálataikra hivatkozva úgy látják, hogy a nők egy részénél az embrióbeágyazódást a méhfal sejtjei annak gyenge minősége ellenére is segítik, ahelyett, hogy inkább a kilökődésben játszanának fontos szerepet.  Az orvosok által elvégzett teszt során egyrészt hat átlagos termékenységű nő méhéből vettek mintát, másrészt hat olyanéból, akik már többször is átestek vetélésen. A mintavételt követően ezeket a méhsejteket úgy helyzeték el a laboratóriumi környezetben, hogy az a leginkább hasonlítson a méh belsejében lévő állapotokhoz, ezt követően pedig jó, illetve gyenge minőségű embriókat tettek azok közelébe.

termekeny2.jpg ()A kutatás folyamán azt tapasztalták a szakemberek, hogy a normál termékenységű nőktől származó méhsejtek kizárólag csupán a jó minőségű embriók irányában voltak hajlandók elkezdeni növekedni, mintegy kinyúlva feléjük igyekeztek segíteni a beágyazódásukat, ugyanakkor úgymond „észre sem vették” a gyenge minőségű embriókat. Ezzel ellentétesen működtek azonban azoknak a nőknek a sejtjei, akik már többször is átestek vetélésen. Náluk az orvosok pont azt tapasztalták, hogy méhsejtjeik nem tettek különbséget, hanem mind a jó, mind a gyenge minőségű embriók felé elkezdtek növekedni.

Leszámolva a bűntudattal

Erre a megfigyelésre alapozva dolgozta ki aztán az elméletét a felmérés egyik kutatója, Nick Macklon, aki szerint a több, ismételt spontán vetélés oka tehát az eddigi elképzelésekkel szemben nem az, hogy az érintettek nem tudják kihordani a magzatot, hanem éppen az, hogy túlzott termékenységük miatt olyan embriókat is elfogadnak, amelyek normális esetben nem tudnának beágyazódni. Szerinte az érintettek így most már végleg el is feledhetik a vetélésből származó bűntudatérzésüket.

Az orvosok közül többen úgy vélik, hogy az eredmények ellenére további teszteredményekre van szükség a végleges bizonyításhoz, mert szerintük a hipotézis nem ad választ minden vetélésre. Ám egy biztos, az érdekes feltevés megindította a szakmai vitát a tudósok között.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X