Főoldal > EGÉSZSÉG > Vigyázz, mit fújsz – Depresszióssá tehet a parfümöd?

Vigyázz, mit fújsz – Depresszióssá tehet a parfümöd?

depresszióparfüm
0

Írta: and

Több száz éves bio Mi a különbség a mostani parfümök és aközött, amit áll&iacute

Több száz éves bio

Mi a különbség a mostani parfümök és aközött, amit állítólag Piast Erzsébet királyné használt először az 1300-as években? Az, hogy az ő „királynévíz”- ként emlegetett eau de cologne-ja abszolút bio volt: rozmaringot és kakukkfüvet erős alkohollal desztilláltak, így készült a királynői testpermet. Később előfordult, hogy még levendulával, mentával, zsályával, majorannával, narancsolajjal vagy citrommal is megbolondították a keveréket. Ezek mind olyan teljesen természetes összetevők, amelyek az illathatáson túl idegnyugtató és frissítő hatással is bírnak, a belőlük készített folyadék pedig tökéletesen vegyszermentes volt – ellentétben mai utódaival. Mi több, a királynévizet nem csupán divatcélokra, hanem mint orvosságot is használták – a doktorok szájon át történő alkalmazást vagy bedörzsölést javasoltak. Próbálnánk csak a mai parfümöket szájon át alkalmazni…

A parfümöd te magad vagy

A megfelelő parfüm kiválasztásánál a 21. században már nem csupán a kellemes illatot vesszük figyelembe. Ez azért van, mert immár jól tudjuk, hogy a parfümök ösztönszinten hatnak: ugyanúgy működnek nálunk is, ahogy az állatvilágban a különböző nemű egyedek közötti vonzalom vagy a szülő – utód kapcsolat esetében. A hozzád legjobban illő illat kiválasztásának életkori tényezői is vannak: a tinédzserek még általában a reklámok vagy a kortársak véleménye alapján választanak, a huszonévesek óvatosabbak, de még kísérlezetnek, harminc fölött viszont már nagyon jól tudjuk, mit akarunk, és nehezen válunk meg a jól bevált illatoktól.

parfum2.jpg ()Káros mellékhatások?

Ám a parfümünk és a többi illatszer, amiket nap mint nap használunk – tusfürdők, testápolók, dezodorok – nem csupán javíthatják a közérzetünket, bár épp ez a célunk velük. Kutatások kimutatták, hogy egyeseknél káros mellékatások léphetnek fel már alacsony szintű kémiai vegyi anyagoktól is. Bár hivatalosan mindössze a lakosság kb. 2%-ánál diagnosztizáltak vegyi intoleranciát, az említett vizsgálatok esetében a szakértők a tesztelt 400 személy 20%-ánál tapasztalták a jelenséget. Ennek sokszor genetikai oka van, de a parfümünk és egyéb illatszereink is veszélyforrások lehetnek: az alacsony szintű vegyi anyagok állandó jelenléte idővel intoleranciát okozhat, főleg azért, mert a kibocsátott vegyi anyagok mértéke 3-4%-kal növekszik évente. A vegyi intolerancia pedig amellett, hogy allergiás reakciókhoz vezethet, súlyosabb esetekben pánikrohamot és depressziót is kiválthat. További veszélyek lehetnek a szívproblémák, az asztma, a tüdőgyulladás, az arcüreggyulladás, a csökkent pajzsmirigyműködés és különféle autoimmun betegségek. Tehát ha megmagyarázhatatlan rosszkedv tör rád, ahányszor csak magadra fújod a kedvenc illatod, élj a gyanúperrel, és válts – úgyis megérkeztek az új, őszi illattrendek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X