Főoldal > EGÉSZSÉG > Viszlát, fertőzés; helló intelligens katéter!

Viszlát, fertőzés; helló intelligens katéter!

fertőzéskatéter
0

Írta:

Már a fertőzés kezdetét is érzékeli és automatikusan antibakteriális anyagot bocsát ki mag&

Már a fertőzés kezdetét is érzékeli és automatikusan antibakteriális anyagot bocsát ki magából – ezek a legfőbb jellemzői az új fejlesztésű okos katéternek, amellyel a vizelet- és vérkatéterek okozta fertőzések ellen küzdenek a szakemberek.

Természetesen eddig is léteztek már fertőzésellenes műszerek. Ezek az úgynevezett „unintelligens” katéterek, mivel az antibiotikus hatású anyagokat a fertőzéstől függetlenül, folyamatosan engedik ki magukból. Így azonban ezekből hamar kifogynak az antibiotikus anyagok, és elvesztik hatásukat. Nem így az okoskatéter, ami már a fertőzés kezdetét is érzékeli, és csak ekkor bocsátja ki magából antibiotikus hatású anyagát, a nitrogénoxidot – számoltak be az új kutatásról az Amerikai Kémiai Társaság közelmúltbeli találkozóján.

Miként működik?

Dipandar Koley, a Michigani Egyetemen Mark Meyerhoff PhD laboratóriumának posztdoktor kutatója volt a vezetője annak a kutatócsoportnak, akik az új eszközt, az „elektromodulált okoskatétert” kifejlesztette. Az ötlet azon alapul, hogy a fertőzések elsősorban azokon a puha, hajlékony csőfelszíneken kezdődnek, amelyeket általában gyógyszerbeadás miatt az erekbe juttatnak, vagy pedig a vizelet elvezetése miatt a húgyhólyagba vezetnek. A szervezetbe jutatott idegen test hatására sokszor megváltozik a szervezet belső egyensúlya. Amikor pedig a változások elérnek egy kritikus szintet, akkor a baktériumok ragadós filmet alkotnak a katéter felszínén és számuk olyan nagyra nő, hogy fertőzést váltanak ki. Ezt a pH, és savbázis egyensúly megváltozást érzékelik az okoskatéter kémiai szenzorai, melynek hatására úgymond bekapcsol szerkezet. Felszabadítja a nitrogénoxidot, ami tönkreteszi a bakteriális filmet és legyőzi a fertőzést. Ezt követően pedig „kikapcsol”, amivel megőrzi a maradék antibiotikumos anyagot. Ezeket az eredményeket hét napig tartó laboratóriumi kísérletek során tesztelték, sikerrel. Épp ezért a tudósok úgy vélik, hogy akár hetekig is fent lehet tartani az antibiotikus hatást, az újfejlesztésű katéternek köszönhetően.

kateter2.jpg ()A műszer jelentősége

Az egészségügyi ellátás során az Egyesült Államokban évente mintegy 1,5 millió fertőzés fordul elő, és emiatt csaknem százezer haláleset következik be, ami 45 milliárd dollárnyi extra költséget jelent. Az egészségügyi intézetekhez köthető fertőzések közül ugyanakkor a vizeletelvezető rendszer fertőzései a leggyakoribbak. Márpedig évente harmincmillió katétert használnak fel az államokban, ám ezeknek egy része csak rövid ideig, például műtét alatt, marad a szervezetben, míg más esetekben, például a vesedialízisnél, az intenzív osztályon, vagy más tartós betegségek esetén, tartós katéterezésre van szükség. Akik ilyen betegségekben szenvednek igen legyengült egészségi állapotúak, sőt lehet, hogy életveszélyben is vannak, ami miatt az egészségügyi dolgozók szinte sziszifuszi munkával igyekeznek megelőzni a katéter okozta fertőzések elkerülését. Ezt a problémát oldhatja meg a nemrég kifejlesztett okoskatéter.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X