Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb téli zöldség: ezért egyél céklát!

A legjobb téli zöldség: ezért egyél céklát!

betegségcéklaegészségimmunrendszermegfázásnáthanövényvitaminzöldség
0

Írta:

A cékla a hűvösebb időkben az egyik legjobb vitaminforrásunk, sokan azonban mégis mellőzik, pedig jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni.

Már az ókori rómaiak és görögök is előszeretettel fogyasztották, hogy megelőzzék, illetve elűzzék a különböző betegségeket. Igazi vitaminbomba, ami leginkább ősszel és télen kerül a tányérunkra. Nem csoda, hiszen az egyik legjobb immunerősítő és betegségmegelőző zöldségünk.

Megoldás nátha és influenza ellen

Amennyiben megelőzésre fogyasztanád, akkor egy héten kétszer, ha gyógyításra, akkor egy nap háromszor igyál meg levéből egy pohárral. Magas C- és B- vitamintartalma miatt erősíti az immunrendszert és elűzi a megbújó baktériumokat is, így hamar búcsút inthetünk a betegségnek. Elsősorban a gyökerét hasznosítják, azonban a növény többi része is ehető, ezért levelét is bátran felhasználhatod gyógyteaként, kiegészítve a kúrát. Amellett, hogy a cékla eredményesen felveszi a harcot a náthával és az influenzával, erősíti az immunrendszert és fokozza az állóképességet is, így extra gyorsasággal újult erőre kaphatunk és elfelejthetjük a lábadozási időszakot.

Céklával igazán jó méregtelenítő kúrákat is tarthatsz, köszönhetően béltisztító és enyhe hashajtó hatásának. Javítja a közérzetet, tisztítja a májat, a vért, illetve lúgos kémhatása miatt felszámolja a szervezet elsavasodását is. A méregtelenítés leginkább levének fogyasztásával érhető el.

41778912 - glass of fresh beetroot juice with bets on wooden table.

Céklával a vérszegénység ellen

Számtalan férfi és még annál is több nő küzd vashiánnyal, vérszegénységgel. A cékla ezen a problémán is segít, viszont elsősorban nem magas vastartalma miatt, hanem mert a benne lévő tápanyagok és nyomelemek jobban képesek felszívódni, mint sok más növény esetében. Éppen ezért segíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását, valamint hígítja a vért, így a vérnyomás normalizálásában is fontos szerepet játszik. Fontos, hogy a háromhetes kúrák alkalmával soha ne főzd meg a zöldséget, ugyanis így rengeteg fontos tápanyagtól fosztanád meg. Akármilyen formában is kerül a tányérodra, vagy a poharadba (vérszegénység esetén napi fél litert igyál meg belőle), ügyelj arra, hogy mindig nyers legyen.

Rákmegelőző hatás

A zöldségek közül a cékla az, aminek a legismertebb a rákellenes hatása.  Kutatások kimutatták, hogy a daganatos megbetegedések 50 százalékában játszanak közre a nem megfelelő étkezési szokások, így fontos, hogy fiatalon megtanuljuk, hogy mely ételekkel csökkenthető a rák kialakulásának kockázata. Több tanulmány is foglalkozott már a cékla ezen hatásával, és sikerült is igazolniuk, hogy azok a betegek, akik rendszeresen fogyasztották ezt a növényt, jelentősen javult az állapotuk. Úgy tartják, hogy ebben elsősorban a festékanyagáért felelős betain játszik szerepet , ezért ha céklát vásárolsz, mindig a legsötétebbek kerüljenek a kosaradba, ugyanis azok sokkal többet tartalmaznak ebből az anyagból!

Cékla koktél recept

Hozzávalók:
cékla
– alma
– grapefruit
– sárgarépa

Hámozz meg egy nagyobb almát, grapefruitot, két darab sárgarépát, és egy céklát, majd gyümölcscentrifugával préseld ki a levüket, és már ihatod is!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X