Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit árul el a hajszíned az egészségi állapotodról?

Mit árul el a hajszíned az egészségi állapotodról?

betegségegészség
0

Írta:

Különösen a nők sok időt töltenek hajuk ápolásával, de nem is sejtik, hogy hajkoronájuk színe t

Különösen a nők sok időt töltenek hajuk ápolásával, de nem is sejtik, hogy hajkoronájuk színe tükrözi egészségüket is. Hogy a szőkék, vörösek, barnák, feketék számára ez mit jelent, vagyis mire kell fokozottan odafigyelniük a betegségek elkerülése érdekében, kiderül cikkünkből.

Szőkék

A nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve az időskori makula degeneráció kialakulását tekintve, ami egy olyan szembetegség, amely akár vakságot is okozhat. A szőke nők pedig különösen hajlamosak elkapni ezt a betegséget. A természetes luteinben és a zeaxantinben gazdag étrend – ez megtalálható a kelkáposztában, a borsóban vagy a spenótban – segíthet távol tartani a betegséget.

Emellett a szőkék nagyobb melanoma-kockázatnak vannak kitéve. Ezért számukra különösen fontos az UVA és az UVB fénysugarak elleni védelem. A fejedet se hanyagold el. Nagy melegben viselj kalapot!

Barnák

A barna hajúaknak általában kevesebb hajuk van, ezért fokozottan ki vannak téve a hajhullás kockázatának. Ez szakértők szerint azért van, mert a sötétebb hajszálak vastagabbak és durvábbak, ezért a szervezet kevesebbet termel belőlük. Mivel a hajszálak vastagabbak, ezért a hajhullás a barna hajúakon jobban meglátszik. Egyik oka a vashiány lehet, ezért a sötét hajúak fokozottan figyeljenek oda a vas bevitelére.

haj2.jpg ()Vörösek

A vöröshajúak öröklötten olyan DNS mutációval rendelkeznek, ami ellenállóvá teszi őket a helyi érzéstelenítéssel szemben. Ezért nekik általában 20 százalékkal több zsibbasztó injekcióra van szükségük, mint barna vagy szőke hajú társaiknak orvosi beavatkozás előtt.

Egy nemrég készült tanulmány rámutatott, hogy a vöröshajúaknak 90 százalékkal nagyobb esélyük van a Parkinson-kór kialakulására. Ez valószínűleg a már említett génmutációnak tudható be. Erre jó megoldás a folsav, amely késleltetheti a betegség kialakulását és lassítja annak folyamatát.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot, Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X