Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyszerek és a szoptatás

Gyógyszerek és a szoptatás

anyatejbabaszoptatásterhesség
0

Írta:

Dilemmák A szoptatás idején a legfontosabb kérdés: mit hagyjunk abba? A gyógyszerszedést, vagy ink&

Dilemmák

A szoptatás idején a legfontosabb kérdés: mit hagyjunk abba? A gyógyszerszedést, vagy inkább a szoptatást? Lássuk milyen szempontok merülnek fel a döntés előtt:

– Milyen mennyiségben jut át a gyógyszer az anyatejbe?
– Felszívódik-e a gyógyszer a csecsemőben is?
– Hogyan hat a gyógyszer a csecsemőre?
– Mennyit szopik a baba? (életkora, egyéb hozzátáplálás mértéke és típusa)

Gyógyszertípusok a szoptatás szempontjából

Egyes gyógyszerek (pl. adrenalin, heparin, inzulin) nem jutnak át az anyatejbe, ezért biztonságosnak tekinthetőek. A legtöbb gyógyszer azonban átjut, akár csekélyebb mennyiségben is, de még ebben a kis mennyiségben is lehetséges, hogy károsítja a baba szervezetét. Egyes gyógyszerek viszont ugyan átjutnak az anyatejbe, de a csecsemőben nem kerülnek felszívódásra, tehát ez nem károsító hatású. (pl. a gentamicin, kanamycin, streptomycin, tetracyclin antibiotikumok).

“Biztonságos” szerek

A szoptatás szempontjából biztonságosnak tekinthető gyógyszerek általában (hangsúlyozzuk, általában!) vénymentesen kaphatóak. Ilyenek pl. a megfázás, nátha elleni szerek, egyes antiallergiás szerek, nyákoldók, stb. Ezeken is szerepel, ha a terhesség és/vagy szoptatás idején csak megkötésekkel adható egy-egy gyógyszer.

breastfeed2.jpg ()Helyi kezelés

A bőrön, szemben, orrban alkalmazott szerek és az inhalációk is általában biztonságosnak tekinthetőek, hatásukat (elsősorban) az alkalmazás helyén fejtik ki, „szisztémás” felszívódásukkal nem kell számolni, tehát az anyatejben sem fognak kiválasztódni.

Keringésre, légzésre ható gyógyszerek

A legtöbb vérnyomáscsökkentő nem okoz problémát szoptatás esetén. Kivétel a béta-blokkolók, amelyek szedése esetén rendszeresen ellenőrizni kell a baba pulzusát és vérnyomását. Hasonlóan a véralvadásra ható alvadásgátló szereknél: rendszeres ellenőrzés szükséges! (Emelkedhet a pulzus és a légzésszám).

Pszichés betegségek gyógyszerei

Amennyiben az anya szorongásoldót, antidepresszánst, vagy antipszichotikus kezelést kap, komolyabb intézkedés szükséges. A szoptatás idején módosítani kell a dózist, csökkenteni a szedés időtartamát, vagy időzíteni napon belül a lehető legtávolabbra a gyógyszerbevétel és a szoptatás idejét. Rendszeres orvosi ellenőrzés és felügyelet szükséges. Ezek a szerek általában lassan ürülnek a szervezetből, felhalmozódhatnak. Éppen ezért veszélyesek a baba számára is, az anyatejjel átkerült pszichiátriai gyógyszert az ő szervezetük is nehezen üríti, idegrendszerüket károsíthatja (pl. kedélyzavart, szédülést okoz, lassabb a fejlődés).

Szoptatás alatt tilos alkalmazni!

Bizonyos gyógyszereket szoptatás idején nem szabad alkalmazni, ilyenek pl. az amfetamin-származékok, egyes kemoterápiás szerek (daganatgátlók), a kloramfenikol (antibiotikum), litium (antipszichotikum), radioaktív kontrasztanyagok a diagnosztikus vizsgálatokhoz. Nem szabad alkalmazni a tejhozamot csökkentő szereket sem (pl. bromocriptin, nagy dózisú ösztrogén és progeszteron, Parkinson-kórban alkalmazott levodopa).

Mit tegyen a szoptató anya?

Ha orvosi szempontból indokolt a csecsemőt esetleg károsító gyógyszer szedése, a szoptatást fel kell függeszteni. A gyógyszeres “kúra” befejezése után (meghatározott idővel) folytatható a szoptatás. A gyógyszerszedés alatt is kell rendszeresen fejni, de ez a tej utána nem használható.

A dohányzó szoptató anya (eleve rossz kombináció…) minimum 2 óra időközt kell tartson a dohányzás és a szoptatás között, valamint a babával egy légtérben egyáltalán nem dohányozhat! A dohányzás az anyatej mennyiséget is csökkenti, és a baba súlygyarapodását is mérsékli.

A túlzott mérvű anyai alkoholfogyasztás miatt is zavart szenvedhet a baba: az anyatejjel átkerült alkohol miatt szédülés, fokozott izzadás alakul ki, a hosszirányú fejlődés és a súlygyarapodás is károsodhat.

Még egy általános szempont

Néhány gyógyszert a szoptatás szempontjából “biztonságosnak” mondanak. Minden esetben a követhető – és egyben követendő út, ha a szoptató anya akár vénymentes gyógyszer, akár gyógytermék, gyógytea stb. bevétele előtt konzultál a gyermek-háziorvossal, védőnővel. Meg kell nézni a szerek címkéjét, és betegtájékoztató szövegét is, tartalmaz-e bármilyen utalást a szoptatással kapcsolatosan!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X