Főoldal > EGÉSZSÉG > Így melegítsd fel a hideg lábadat!

Így melegítsd fel a hideg lábadat!

egészség
0

Írta: and

Miért fázik jobban a nők lába? Hidegben az erek összeszűkülnek, a szív fő feladata pedig a létfontoss&

Miért fázik jobban a nők lába?

Hidegben az erek összeszűkülnek, a szív fő feladata pedig a létfontosságú szerveinkbe – szív, agy, tüdő, vese – juttatni a meleget adó vért. A végtagjaink ebben a helyzetben másodlagosak. A nők esetében gyakoribb a jéghideg kéz és láb tünete, mert a szervezetnek a petefészek kifogástalan melegítését is biztosítania kell a sikeres fogamzás érdekében, így sokszor a végtagok számára már nem jut elég vér.

Komoly betegség is állhat mögötte

Nem kell megijedni, a legtöbbször elég odafigyelni és a megelőzésre koncentrálni, de kivételes esetekben artériás keringési zavar is állhat a háttérben. Ha az érfalon lerakódások alakultak ki, annyira be tudnak szűkülni az erek, hogy a vér képtelen szabadon áramlani. Akkor érdemes komolyabban utánanézni, ha nem csak a hideg, hanem a meleg évszakokban is egy jégcsaphoz hasonlít a lábunk.

Más típusú bajra utal, ha a kinti hidegből a meleg lakásba érve előbb fehérré, érzéketlenné változnak a végtagjaid, a vérkeringés megindulásával pedig kékesek lesznek és fájnak. Ezek a tünetek a Raynaud-szindróma jelei: a lábfejekben és az ujjakban húzódó artériák túlérzékenységet mutatnak a hideggel és a stresszel szemben. Veszélyes, mert hosszútávon károsodhatnak az erek, s még szövetelhaláshoz is vezethet.

coldfeet2.jpg ()Így előzheted meg a lehűlést!

– Reggelente hideg-meleg váltózuhannyal élénkítsd a vérkeringésedet! Így az érfalak megerősödnek, és fokozódik a lábaid vérellátása. A rendszeres szaunázás is ezt segíti elő.

– Ne hordj túl szűk cipőket, mert ezzel esélyt sem adsz annak, hogy a lábad és a cipőd között levegő legyen, amely melegítő rétegként funkcionálhat. Ugyanez a helyzet a szűk, szintetikus anyagból készült harisnyákkal és zoknikkal. Sőt, könnyen megizzad tőlük a lábad, így pillanatok alatt lehűlhet. Részesítsd előnyben a pamutot!

– Otthon viselj termozoknit, akár alváshoz is, hogy meleg lábbal alhass el.

– Ne keresztezd egymásra a lábaidat, mert ezzel gátolod a vér optimális keringését! Inkább tornáztasd a lábujjaidat rendszeresen!

Ha már lehűlt a lábad

Magától még a takaró alatt is nehezen melegszik át újra, úgyhogy vesd be a gyorssegélyt: masszírozd át kefével, majd dörzsölj bele keringést fokozó illóolajat (fenyő, rozmaring, kámfor, gyömbér, fahéj). Ezután bújtasd a lábadat vastag zokniba, így nem fog újra kihűlni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X