Főoldal > EGÉSZSÉG > Hatékony tanácsok a PMS tüneteinek enyhítéséhez

Hatékony tanácsok a PMS tüneteinek enyhítéséhez

betegségegészségmenstruációPMS
0

Írta: and

  Böjtölj és méregteleníts okosan és hatékonyan! Ha te is egyike vagy annak a több milli&oacute

 

Böjtölj és méregteleníts okosan és hatékonyan!

Ha te is egyike vagy annak a több millió nőnek, akik brutális harcot folytatnak a havonta, óramű pontossággal jelentkező puffadás, görcsök, depresszió és ingerlékenység ellen, akkor bizonyára lelkesedni fogsz a hír hallatán, hogy létezik megoldás ezekre a gondokra, legalábbis ezt állítja egy friss tanulmány.

Kiderült, hogy a menstruációt megelőző periódus kellemetlen tüneteit néhány egyszerű diétás trükk betartásával meg lehet szüntetni. Hogy mi a titok nyitja? Szedj elég vasat! Ez ugyanis nagymértékben javítja a PMS tüneteket és annak hatásait – álltja az Amerikai Epidemológiai Lapban megjelent új tanulmány.  A kutatók a vizsgálatuk során 10 éven keresztül követtek nyomon több mint 3000 nőt vasdiétájuk során. A szakértők azt találták, hogy azoknak a résztvevőknek, akiknek a legmagasabb vasbevitelt biztosító étrendet kellett követniük, legalább 30%-kal kevesebb PMS tünetet kellett elviselniük, mint azoknak a nőknek, akiknek a táplálkozásuk a legkevesebb mennyiségű vasat tartalmazta.  

Kezeld természetesen!

Amennyiben betegségként gondolsz a PMS-re, akkor mindenképp azt javaslom, hogy otthoni gyógymódokkal kezeld azt. Ehhez persze elsőként arra lesz szükség, hogy megértsd, milyen szerepet játszik a vas a szervezeted működésében. A másik pedig, amit szintén tudnod kell, hogy az ásványvíz segít a szerotonin termelésében és alacsonyan tartja azokat a hormonokat, amelyek felelősek a premenstruációs tünetekhez kapcsolódó negatív érzelmi és lelki tünetegyüttesek megjelenéséért – mondja a tanulmány vezetője, Elizabeth Bertone-Johnson, a massachusetti Amherst Egyetem docense.

spenot2.jpg ()Azoknál a nőknél, akik fogamzóképes korban vannak, óhatatlanul megnő a vashiány kockázata, mivel ők a menstruáció alatt több vizet is veszítenek. Szerencsére ettől függetlenül nincs szükségük Popey-dozisú vasmennyiségre ahhoz, hogy élvezzék annak áldásos hatását – egyszerűen elég a napi szükségletnek megfelelőnél némileg több. „Az a pont ugyanis, ahol jelentős pozitív változást értünk el, az éppen a napi bevitel fölötti pótlásnál volt” – mondja Bertone-Jones.

Ez azt jelenti, hogy naponta legalább 18 grammot kell elfogyasztanod vasból, különböző ételek segítségével, mint a lencse, a marhahús, a teljes kiőrlésű gabonapehely és a spenót. A cél, hogy olyan vasban gazdag ételeket fogyassz, melyek forrásai a C-vitaminnak is, mivel ez a vitamin segíti a szervezetben a vas felszívódását.  Ám, ha ez számodra még midig nem bizonyul elegendő mennyiségnek, akkor nincs mese, beszélned kell az orvosoddal, hogy adjon még egy kis kiegészítést. Persze, valószínűleg ilyenkor egy vastabletta önmagában lehet, hogy nem lesz elég, hogy hatékonyan le tudd küzdeni a PMS kellemetlen tüneteit, de az ételekkel és a kiegészítéssel kombinálva már hozhat megoldást a problémádra állítja Betone-Johnson.

Mindent mértékkel!

Mint minden téren, úgy természetesen a vaspótlás terén sem kell túlzásba vinni semmit – hívja fel a figyelmet a szakember.  Ha ugyanis több vasat fogyasztasz, mint 45 mg/nap akkor is, ha közelében sem vagy a premenstruációs szakasznak, az hosszú távon valószínűleg megnöveli a vasmérgezés esélyének kialakulását, ami néhány kutató véleménye szerint a szívbetegségek kialakulásának esélyét is megemeli. (Hogy világos legyen, egy hatalmas, vastag hátszíndarab 3 mg vasat tartalmaz – ezt érdemes szem előtt tartanod, hogy nehogy túlzásba vidd a vasbevitelt.)

Végül azt sem árt észben tartanod, hogy vannak olyan tápanyagok, amelyek segítenek – vagy épp kárt okoznak a PMS elleni küzdelmedben. Korábbi kutatások azt már bebizonyították, hogy a magas kalcium, D-vitamin, B1 és B2 vitamin bevitel pozitív hatást eredményezhet. Ugyanakkor kerülni kell a túl sok kálium bevitelét, hiszen ha több mint 3,7 grammot szedsz belőle rendszeresen, azzal pont az ellenkező hatást éred el: felerősítheted a PMS tüneteket – írják Bertone-Johnson és társszerzői tanulmányukban.  

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X