Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért vérzik az ínyed

Ezért vérzik az ínyed

fogfogszuvasodásíny
0

Írta:

Dr. Benkő Krisztina fogorvos az összefüggésekre és a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Dr. Benkő Krisztina fogorvos az összefüggésekre és a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Kellemetlen tünetek

Piros, érzékeny, esetleg fájdalmas vagy visszahúzódott íny – ezek a tünetek mind felhívhatják a figyelmet az ínyvérzésre. Természetesen maga a vérzés is erre utal, ahogyan a rossz lehelet, az érzékeny, esetleg kilazult fogak is felhívhatják a figyelmet a problémára.  Amennyiben nem konkrét sérülés miatt kezd vérezni az íny, és nem múlik el rövid idő alatt, mindenképpen fontos a fogorvosi ellenőrzés, ugyanis ez komoly betegségek tünete is lehet, így vérzési rendellenességeké, vagy akár leukémiáé.

Ugyanakkor a különböző típusú fertőzések is okozhatják az íny gyulladását, ami érzékenységgel, vérzéssel, felpuhulással járhat és hozzájárulhat a fogak kilazulásához. Amíg a gyerekeknél jórészt sérülés vagy helytelen fogmosási technika okozza a vérzést, a felnőtteknél ez az idősödés velejárója is lehet, és gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. Mindkét nemnek érdemes azonban kivizsgáltatnia a problémát, ugyanis sok esetben nem könnyű megtalálni az okot, és kezelni a tünetet.

fog2.jpg ()A legjellemzőbb okok

– Sérülés

Kiseb-nagyobb traumát okozhat a helytelen fogápolási technika, fogmosás, fogselymezés, a fogak piszkálása fogpiszkálóval. Irritációból eredő sérüléshez vezethetnek az ételekben, italokban, szájvizekben, fogfehérítőkben, gyógyszerekben található kemikáliák, savak is. 

– Betegségek

Betegség lehet akár maga a fogínyfertőzés, a visszahúzódott vagy elgyengült íny. A fogászati kóroknak is érdemes utánanézni, mint a fogszuvasodás, fogkövesedés vagy a periodontitis.  A száj sebei is terjeszthetnek olyan fertőzést, ami ínyvérzést okozhat.

– Vérzési rendellenességek

A véralvadási betegségek, az alvadási faktorok hiánya, a hemofília, a leukémia kizárása miatt is elengedhetetlen az orvosi kontroll.

– Szervi betegségek

Máj-, vese- artériás- vagy hajszálér-problémák is állhatnak a háttérben, csakúgy, mint a cukorbetegség vagy szívproblémák.

– Hiányállapotok

Bizonyos anyagok, így a C-és a K-vitamin hiánya is okozhat ínyvérzést.

– Hormonális változások

A terhesség és más hormonális változások is járhatnak az íny vérzésével, csak úgy, mint a rossz szájhigiénia.

– Egyes gyógyszerek, terápiák

Bizonyos szerek – így véralvadásgátlók, fájdalomcsillapítók – tartós szedése vezethet ínyvérzéshez, csakúgy, mint a kemo- vagy sugárzásterápia.

– Forró ételek és kemikáliák

Ha megégetjük az ínyünket, az könnyen vérezni kezdhet. Ugyanilyen hatással jár, ha bizonyos fájdalomcsillapítókat egyenesen a fájdalmas fog fölötti ínyre helyezzük, ami képes megégetni a fogínyt.

Fogínygyulladás a fogvesztés hátterében

– A már kialakult fogínygyulladásra figyelmeztethet a fogínyvérzés, amellyel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen ez a fogvesztés egyik leggyakoribb oka. Ez a probléma, amely a népesség közel ötödét érinti, számos ok mellett döntően a szájban keletkező baktériumok túlzott elszaporodása miatt alakul ki. Ezek a baktériumok alapvetően gyulladásokat okoznak, így többek az ínyét is – hangsúlyozza dr. Benkő Krisztina. 

– Kevesen veszik tudomásul, hogy a tartós, visszatérő ínygyulladással nem csak a fogvesztést kockáztatják, de más következményekkel is számolhatnak, mint például a memória romlása vagy a szívbetegségek. Holott míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok, megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás.

A szakember szerint a megoldás alapköve a szájhigiénia, amely minimálisan a napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosásból, valamint a fogközök tisztításából áll – ez utóbbi kitűnően elvégezhető például fogselyemmel. A fogorvos pedig akár orvosi megoldásokkal is megfékezheti a már kialakult gyulladást.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X