Főoldal > EGÉSZSÉG > Veszélyes fogfehérítő házi praktikák

Veszélyes fogfehérítő házi praktikák

fogfogfehérítésfogmosás
0

Írta:

Citrom, szódabikarbóna, na és persze az influenszerek által reklámozott LED-es kütyük – ha fogfehérítésről van szó, tele a net kreatívabbnál kreatívabb módszerekkel. De vajon ezek tényleg hatásosak? Dr. Benedek Dóra fogorvos segítségével most minden égető kérdésedre választ kaphatsz.

„A fogak színe részben genetikai adottság, de nem kizárólag. Nagyban függ attól is, hogy milyen életmódot folytatunk, tudunk-e helyesen fogat mosni és ezt meg is tesszük-e napi háromszor – mondja dr. Benedek Dóra. – Olyan is előfordulhat, hogy egy gyerekkori antibiotikus kezelés miatt szürkül be valakinek a foga, vagy a gyerekkorban bevitt túl sok fluortabletta miatt kialakult fluorózis következtében válik sárgás-barnássá a zománc. Fontos tudni, hogy ilyenkor sajnos semmilyen fehérítő módszer nem fog működni, ezek ugyanis csak az ételfestékkel elszíneződött fogakat tudják fehéríteni.” Egyéb esetben azonban számtalan módszer közül választhatsz. De mégis melyikre érdemes időt, energiát és pénzt szánni?

Óvatosan a DIY-praktikákkal!

Nagyon csábítóak az olcsó, otthoni fogfehérítő módszerek, amikkel tele van az Instagram és a Pinterest. Ezek közül a legnépszerűbbek a szódabikarbónával, sós citrommal, eperrel vagy aktív szénnel dörzsölés, de az utóbbi időben az olajhúzásnak/olajrágásnak nevezett módszer (ami nem más, mint a kókuszolajjal öblögetés) is elég felkapott lett.

„A szódabikarbóna rendszeres használata felérdesíti a fogzománcot, így még inkább meg tudják fogni a festékanyagok, ráadásul az ínyt is felsértheti. Otthoni használata ezért kifejezetten ellenjavallt. Még rosszabb a helyzet a sóval, ami nagyon durva karcolásokat ejthet a fogzománcon – figyelmeztet szakértőnk. – Az aktív szén szintén sértheti a zománcot és az ínyt, a különböző savak (pl. citrom, eper) pedig azért veszélyesek, mert a fogak ásványianyag-tartalmát is oldják, valamint ínygyulladást okozhatnak. A kókuszolajos öblögetésről nem tudok érdemben nyilatkozni, én biztos nem alkalmaznám, a helyes szájhigiénés lépések betartásánál nem gondolom, hogy hatékonyabbá tenné a fogmosást. Viszont károsnak sem tartom” – mondja dr. Benedek Dóra.

De akkor mi a teendő, ha hófehér, de egészséges fogakat szeretnél? A választ megtalálod a Well&fit magazin legújabb számában. 

wellandfit magazin


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X