Főoldal > EGÉSZSÉG > Szokások, amik károsítják a fogad

Szokások, amik károsítják a fogad

cukorfogfogápolásfogmosáskalciumromlott fogsav
0

Írta:

Mindenkinek vannak olyan szokásai, amikkel a fogai épségét veszélyezteti. Vannak ezek között egészen nyilvánvalók, mint például a jégkocka rágcsálása, a fogcsikorgatás (akár ébren, akár alvás közben) vagy a kemény cukorka elrágása, de vannak, amikről nem is gondolnánk, hogy káros.

Nyelvpiercing

A nyelvpiercing igazán vagány lehet, de a fém folyamatos jelenléte a szádban akár a fogakat is károsíthatja. A WebMD felmérése szerint az orális piercingek viselőit sokkal gyakrabban érintik ínybetegségek. Az ékszernek nem feltétlenül kell érintkezni az adott felülettel, ahol a problémát okozza, de sajnos egy ínygyulladás a fogak elvesztésével is végződhet. Ilyenkor a probléma az, hogy egy olyan területre jutnak be a kórokozók, ahova alapvetően nem volna nekik szabad.

Köhögés elleni cukorkák

Lehet, hogy ezek a cukorkák enyhítik a torokfájásod és köhögésed, de egy-egy ilyen tele van cukorral. A cukor pedig a fogak legnagyobb ellensége, nagyon gyorsan teszi őket tönkre. Sőt, a cukor remek táplálékot nyújt a baktériumoknak, tehát nem csupán a fogad gyengíted, hanem a bacikat is eteted.

Fogcsikorgatás

Legtöbbször a stressz és a kevés alvás következtében alakul ki ez az elképesztően kártékony szokás. Ha fogcsikorgató vagy, mindenképpen szerezz be egy fogvédőt éjszakára, hogy legalább ekkor meg tudd védeni a fogaidat.

, Image: 77077403, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Glow Wellness RM

Szénsavas üdítők és gyümölcslevek

A legtöbb szénsavas és üdítő és gyümölcslé tele van cukorral. Olvasd el az összetevőket és az adagokra vonatkozó értékeket, meglátod, mennyi cukor van egyetlen adagban. Tehát, amikor mondjuk megiszol egy üveg cukrozott gyümölcslevet, az a fogaidnak olyan, minta több kanál cukrot ennél meg. Nagyon sok szénsavas üdítő és gyümölcslé (még a cukormentes változatok is) tartalmaznak foszforsavat, citromsavat és borkősavat, amelyek károsítják a fogakat.

Vörösbor és fehérbor

A közelmúltban egy kutatás során megtalálták a vörösbor azon összetevőjét, amely felelős a fogak elszíneződéséért. Ezen a kellemetlen okozaton felül a vörösborban lévő tannin szárítja a száj nyálkahártyáját, ami a fogaknak sem tesz jót. De a benne lévő eróziós sav miatt fehér bor is elszínezi a fogakat, és lehetővé teszi, hogy más ételek és italok mélyen a fogba jutva károsítsák azt.

Rágcsák és krumpli chips

Ezek az apró kis sós ropogósok nagyon sok keményítőt és szénhidrátot tartalmaznak, ami cukorrá alakul a szádban. A tészta a szájban, pontosabban a fogak között ragad, ami egy ideális állapotot hoz létre a bacik számára, ezért gyullad be az ínyed és lyukad ki a fogad tőlük.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X