Főoldal > DIÉTA > Stressz és hízás – avagy hogyan hat a stressz a súlyodra

Stressz és hízás – avagy hogyan hat a stressz a súlyodra

diétaétkezésfogyáshízásidegességstressz
0

Írta:

Te tudod, hogyan hat a szervezetedre a stressz?

A stressz közvetlen kapcsolatba hozható a hízással. Az egyik oka ennek a szervezetben fellépő kortizol, amely stresszhormonként is ismert. A stresszhormon pedig egyéb hormonok termelését indítja be a szervezetben, melyek súlyos következményekkel járhatnak.

A stressznek számtalan oka lehet, okozhatja a munkád, a családi/párkapcsolati problémáid, a pénz, de szinte bármi kiválthat stresszes állapotot, ez teljesen egyénfüggő. Amikor valamilyen stresszes helyzetbe kerülsz, az hatással van az emésztésedre, vérkeringésedre és energiaszintedre is.

Ha sokáig vagy ilyen állapotban, az veszélyes lehet az egészségedre is. A krónikus stressz egyik legszembetűnőbb tünete a hízás, a stressz és a kortizol hatalmas pusztítást végez a szervezetedben, mutatjuk mit és miért.

Elhanyagolt edzés

Minden idődet az irodában töltöd a sok-sok munka miatt? Amikor a rengeteg feladat szinte betemet s nem tudsz elmenni edzésre, arra kényszeríted a szervezeted, hogy hozzászokjon a mozgásszegény életmódhoz. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy bár a kalóriaszükségleted nem annyi, mint korábban, mégis ugyanannyit viszel be, ez pedig bizony hízáshoz vezet.

A young woman with a dimension tape before the next diet. Decreasing and fast, Eine junge Frau mit einem Massband vor der naechsten Diaet. Abnehmen und fasten, Image: 227943094, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

„Érzelmi evés”

A megnövekedett kortizol arra kényszerít, hogy minél több egészségtelen ételt vigyen be, hogy boldogsághormonnal lássa el a testet. A megkérdezett emberek arról számoltak be, hogy ténylegesen többet esznek, ha idegesek. Tegyük a szívünkre a kezünket és lássuk be, idegesen nagyon nehéz ellenállni a gyorséttermek kínálatának vagy az édességeknek. A másik ok, ami sajnos a gyorskajához vezet, az az időhiány, hiszen ilyenkor nincs idő boltba menni és főzni valami egészségeset, így az ember a legegyszerűbb megoldást választja: rendel egy pizzát vagy beugrik a közeli gyorsétterembe. Elképesztő, de akkor is hajlamosak vagyunk stresszes időszakban enni, amikor nem is vagyunk éhesek. Nem csoda hát a hízás.

Zsírtárolás

A túlzott stressz arra készteti a testet, hogy a hasi zsír koncentrációját növelje. Amellett, hogy az úszógumi nem túlzottan esztétikus, súlyos következményekkel járhat. A krónikus stressz következtében megnövekszik a vércukorszint és hangulatingadozás is tapasztalható az érintetteknél. A hosszútávon fennálló stressz először anyagcsereproblémákat, szívrohamot és cukorbetegséget okozhat.

A legjobb módja annak, hogy elkerüld az összes tünetet, ha egészségesen táplálkozol és sportolsz. Az edzés ugyanis nem csupán a vonalaidat segít megőrizni, hanem stresszlevezető hatással is bír. A jó ebben az, hogy olyan sportágat választhatsz, amilyet csak szeretnél a jógától kezdve a futáson át egészen a boxig. A lényeg az, hogy olyat találj, aminek űzésével könnyebben kezeled a stressz!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X