Főoldal > EGÉSZSÉG > Mégsem olyan egészséges a vörösbor?

Mégsem olyan egészséges a vörösbor?

betegségbogyós gyümölcsökegészségétcsokoládérákvörösbor
0

Írta:

A kutatás keretében Olaszország Chianti régiójában élő mintegy 800 falusi egészség&

A kutatás keretében Olaszország Chianti régiójában élő mintegy 800 falusi egészségét figyelték meg, hogy megnézzék, a szeszes italnak bármilyen észrevehető hatása van-e. Összességében nem találtak arra bizonyítékot, hogy a resveratrol nevű összetevő védene a szívbetegségektől vagy meghosszabbítaná a várható élettartamot – írja a BBC.

Eddig már számos tanulmány igyekezett megmagyarázni, hogy a franciák körében miért olyan alacsony a szívbetegségek aránya annak ellenére, hogy köztudottan magas zsírtartalmú ételeket fogyasztanak.

Ezek a tanulmányok kimutatták, hogy a vörösbor, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök csökkentik a gyulladást. Ezért a tudósok úgy vélték, hogy ezek közös összetevője, a rezveratrol magyarázhatja a kedvező hatást.

Richard Semba, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatója és csapata azonban erre nem talált bizonyítékot. A vizsgálat keretében két toszkán kisváros 783, 65 évnél idősebb résztvevőjének egészségügyi állapotát vizsgálták meg. A vörösbor ivása ezen a területen ugyanis az élet részének számít.

A kilenc éves időtartam alatt a résztvevők közül 268 férfi és nő halt meg, 174-nél alakult ki szívbetegség, 34-es lettek rákosak. A vizeletvizsgálat rezveratroltartalma azonban nem mutatott összefüggést sem a halál, sem a szívproblémák, sem a rosszindulatú daganatos betegségek rizikója között. Emellett nem találtak kapcsolatot a vérben található, gyulladást jelző anyagok szintjével sem.

A szerző szerint a bor, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök fogyasztásának bármely kedvező hatása más közös alkotóelemből eredhet, és nem világos, mennyit kell belőlük enni vagy inni.

Forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X